3. İstanbul Ekonomi Zirvesi bu yıl 1 milyar dolar iş hacmi hedefliyor

Last Updated on 19 Eylül 2019 by Turizm Günlüğü

Türkiye’nin en önemli ulusal organizasyonlarından ve en etkili lobi faaliyetlerinden biri olan İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin üçüncüsü ve İstanbul Altın Değerler Ödül Töreni, 5 Aralık 2019 tarihinde yerli ve yabancı 500 şirketin katılımıyla Çırağan Sarayı’nda gerçekleşecek.

10 ülkeden yatırımcıların, Türkiye’nin önde gelen holding ve şirketlerinin katılımıyla düzenlenecek zirvede Türkiye’deki yatırım fırsatları ve küresel sorunlara çözüm getirecek paneller düzenlenecek. Ülkeler arası ticaret ve iş birliği anlaşmalarının da imzalanacağı ekonomi zirvesi bu sene 1 milyar dolar iş hacmi hedefliyor. 5 Aralık’ta gerçekleşecek zirve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türk Girişimci ve iş Adamları Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Cool Reklam iş birliğinde düzenlenecek.

“Yeni Dünya Düzenine Hazır Mıyız?” temalı zirve öncesi düzenlenen basın toplantısında İcra Kurulu Üyeleri zirvenin hedefleri ve Türkiye’ye yapılacak yabancı yatırımlarla ilgili bilgileri Çırağan Palace Kempinski İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında paylaştı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya şöyle konuştu:

“TÜRSAB olarak İstanbul Ekonomi Zirvesi’ne katkı sağlamaktan memnuniyet duyduğumuzu ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Henüz üçüncü yılında olmasına rağmen yakaladığı başarı ile adından söz ettiren ve Türkiye’yi uluslararası kamuoyunun gündemine taşıyacak bu önemli etkinlik yabancı yatırımcının ülkemize ilgisini güçlendirecek,  Türkiye’nin bir çekim merkezi olmasına katkı sağlayacaktır. Bildiğiniz gibi artık yepyeni bir dünya düzeni var.  Dünya ticaretinde duvarlar ve sınırlar hızla yükseliyor. Bu yeni düzende hizmet ticareti giderek daha da önem kazanıyor. Ülkemizin hizmet ticareti alanındaki lokomotif sektörünü ise turizm oluşturuyor. Turizm sektörü geçen yıl ülkemize 25 milyar dolar net döviz girdisi sağladı. 2018 yılında ülkemizin dış ticaret açığının yüzde 45’ini tek başına kapatan turizm sektörü; 2019 yılının ilk yarısında da elde ettiği 12,6 milyar dolar turizm geliriyle dış ticaret açığının yüzde 70’ten fazlasını kapattı.

Turizm, bu başarısıyla ülkemiz için stratejik sektör olma misyonunu daha da güçlendiriyor.  Turizmdeki bu büyümeyi sağlayan aktörlerin başında ise seyahat acentaları ve tur operatörleri geliyor. TÜRSAB olarak biz de 12 bine yakın üyemizle turizmdeki büyümeyi kalıcı ve istikrarlı kılabilmek için çalışmaya devam ediyoruz.  Bunu yaparken de dünyada yaşanan değişimleri yakından takip ediyoruz. Bu yaklaşımdan hareketle 3. İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde “iklim değişikliği ile birlikte yeni turizm destinasyonları” başlıklı paneli gerçekleştireceğiz. Geçtiğimiz temmuz ayında birleşmiş milletler kalkınma örgütü ile imzaladığımız iş birliği anlaşması da kurum olarak sürdürülebilirliğe verdiğimiz önemin göstergesi oldu. Üyelerimizin değişen turizm trendlerine uyum sağlayarak, rekabet güçlerini arttırabilmelerini, sürdürülebilir bir turizm yaklaşımını benimsemelerini sağlayacak çalışmalara bundan sonra da devam edeceğiz.

Başta İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer olmak üzere bu önemli etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“Türkiye ekonomisi ve iş dünyası üzerindeki ölü toprağını silkelemeli”

Zirvenin ekonomi dünyasının kanaat önderlerini bir araya getireceğini ifade eden Zirve İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, “Türkiye ekonomisinin ve iş dünyasının artık üzerindeki ölü toprağını silkelemesi ve yeniden üretim ve istihdamdan bahsetmeye başlaması gerekiyor. Hepimiz aynı geminin içindeyiz ve kabuğumuza çekilme, şartların düzelmesini beklemek gibi bir lüksümüz yok. Tüm kurumlar güç birliği yaparsa Türkiye dünyanın parlayan yıldızı olabilir. Bu sene zirvede küresel bir bakış açısıyla yeni dünya düzenini tartışacağız. 10 ülkeden yatırımcıların, Türkiye’nin önde gelen holding ve şirketlerinin katılımıyla düzenlenecek zirvede sektörlerin yerli ve yabancı temsilcilerinin mal alışverişi, şirket evliliği veya ortaklık yapabilmeleri noktasında ayrıca B2b(kurumsal) ve B2c(bireysel) toplantıları gerçekleştirilecek. Yapacağımız iş toplantılarıyla yerli ve yabancı şirketlerin yeni şirket evliliklerine zemin hazırlamak, bu yeni ortaklıkların ülkemizde yüksek teknoloji üreten fabrikalar açmalarına ön ayak olmak için çalışma yürütüyoruz. Türkiye ekonomisinde yaşanan durgunluğun geçici olduğunu düşünüyoruz. Ekonomimize nefes aldıracak ticaret anlaşmalarıyla durgunluktan çıkışa katkı sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

Altın değerler ödül töreninde yılın enleri seçilecek

Organizasyon tarihinin 5 Aralık seçilmesinin amacı Dünya Kadın Hakları Günü olduğunu İfade Eden Değer, “Tüm dünyanın çeşitliliğe, çok sesliliğe,kapsayıcılığa,birlikte ve eşit şartlarda yol almaya her zaman olduğundan daha fazla ihtiyaç duyduğu bu dönemde,başarılı iş kadınlarına ödül vererek; ödül alan kadınların diğer kadınlarını cesaretlendirmesini ve örnek almasını hedefliyoruz. Ekonomiye katkı sağlayan kadın girişimcileri bizimle yürümeye davet ediyoruz. 3. İstanbul Ekonomi Zirvesi, faaliyet alanlarını en iyi şekilde yorumlayıp uygulayarak dünyada katma değer yaratan yenilikçi 20 kişi ve kuruma verilecek İstanbul altın değerler ödül töreni ile taçlandırılacaktır” dedi.

Basın Toplantısına katılanlar şöyle:

• İstanbul Ekonomi Zirvesi Danışma Kurulu Başkanı, Eski Bakan – Kürşat TÜZMEN
• Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı – Firuz BAĞLIKAYA
• Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı – İsmail GÜLLE
• Kalyon Grup Yönetim Kurulu Üyesi – Haluk KALYONCU
• Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan yardımcısı – Ali AVCI
• İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı – Abdullah DEĞER
• Türk Hava Yolları Satış Pazarlama Müdürü – Merve DOĞRU
• Baday Grup Yönetim Kurulu Başkanı – Veysel BADAY
• Zirve İcra Kurulu üyeleri

3. İstanbul Ekonomi Zirvesi Program detayları

TÜRSAB tarafından 3. Ekonomi Zirvesi Öğle Yemeği sponsorluk desteği sağlanacak.

TÜRSAB Panel Konusu: İklim Değişikliği ile Birlikte Yeni Turizm Destinasyonları olacak.

Ana Paneller:

1. Küresel Ticaret Savaşlarının Ekonomi Üzerindeki Etkileri
2. Dijitalleşme Sanayiyi Nasıl Dizayn Ediyor
3. İklim Değişikliğinin Kentleşmeye Etkileri
4. Tedarik Zincirinde Yenilikler
5. Finansal Dünyada Dijitalleşmenin Ötesinde Ne Var?
6. Sürdürülebilir Güvenli ve Ucuz Maliyetli Enerji Dönüşümü
7. Mobilite Uygulamaları
8. Yeni Dünya Dizayn Edilirken Medyanın Rolü
9. Biotech Sağlıkta Nasıl Bir Devrim Yarattı?
10. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri İş Dünyasını Nasıl Dönüştürüyor?

Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyanın sayılı ekonomileri arasına girmesi noktasında başlattığı kalkınma hamlesine katkı sunma hedefiyle hareket eden 3. İstanbul Ekonomi Zirvesi, faaliyet alanlarını en iyi şekilde yorumlayıp uygulayarak ülkemize katma değer yaratan yenilikçi 20 kişi ve kuruma verilecek İstanbul Altın Değerler Ödül Töreni ile taçlandırılacak.