Hapimag’in Ceo’sundan Türkiye turizmi ile ilgili önemli açıklamalar

Last Updated on 23 Eylül 2019 by Turizm Günlüğü

Türkiye’de 25 yıldır faaliyet gösteren İsviçreli otel zinciri Hapimag’in Ceo’su Hassan Kadbi, Türk turizminde büyüme rakamlarının devam edeceğine inandığını “2019 Türk turizmi açısından tarihi bir yıl olacak” sözleriyle ifade etti.

İsviçre ve Türkiye arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin artırılmasına yönelik 20-22 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da, Yapı Kredi bomontiada’da gerçekleştirilen Swiss Days 2019 etkinliğine katılan Hapimag’in Ceo’su Hassan Kadbi, Türkiye turizmi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

GSMH’nin yüzde 10.4’ü turizm ve seyahat sektörü tarafından yaratıldı

Bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm sektörü küresel ekonomide yaşanan dalgalanmalara kafa tutarak büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdürüyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayımladığı rapora göre, 2018 yılında dünya çapında ortaya çıkan GSMH’nin yüzde 10.4’ü turizm ve seyahat sektörü tarafından yaratıldı. Turizmdeki başarılı performansını 2019 yılında da doludizgin devam ettiren Türkiye, küresel ölçekteki bu büyümeden en çok pay alan ülkeler arasında yer alıyor.

Yakın gelecekte müşterileri çekebilmenin en avantajlı yolu dijital platformlar olacak

Dünyada ve Türkiye’de turizm sektörün yükselişinin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini belirten Kadbi, “25 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin önü son derece açık. Bu konuda iş insanlarına büyük görev düşüyor. Bu amaçla düzenlenen Swiss Days etkinliğinin verimli geçtiğini düşünüyorum. Burada olmaktan gurur duyuyoruz ve çok mutluyuz. Son üç yılda kişi başına düşen mobil genişbant internet aboneliği sayısı küresel olarak yüzde 25’ten fazla arttı. Dijitalleşme, turizm ve seyahat sektörü için son derece önemli bir konu. Gelişen yeni teknolojiler insanları daha çok seyahat etmeye teşvik ediyor. Yakın gelecekte müşterileri çekebilmenin en avantajlı yolu dijital platformlar olacak. Türkiye online rezervasyonlar ve turizmde teknolojiyi kullanma konusunda çok ileri seviyede” dedi.

“Global ekonomiyi turizm ayakta tutuyor”

Hassan Kadbi, turizm ve seyahat sektörünün küresel anlamda güçlü bir yükselişte olduğunu kaydederek bu durumun özellikle büyüyen orta sınıfın daha çok seyahat etmesiyle orantılı olduğunu söyledi. “Petrol fiyatlarının görece düşük olması, biletlerin ucuzlaması ve havaalanı vergilerinin düşmesi seyahati daha ulaşılabilir noktaya taşıyarak demokratikleştirdi” diyen Kadbi, global ekonomiyi turizmin ayakta tuttuğunu ifade etti.

Türkiye’nin dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Kadbi, turizmde daha iyi seviyelere ulaşmak için şu önemli tüyoyu verdi:

“Her destinasyonun kendine özgü yönlerini tanıtan bir stratejiyle hareket edilmeli.”

Türkiye turizm sektörü 2019 yılını başarılı bir şekilde geçirmeye devam ediyor. Yılın ilk dokuz ayına ilişkin veriler sektör temsilcilerinin yüzünü güldürüyor.

Sektördeki büyüme rakamlarının devam edeceğine inandıklarını söyleyen Kadbi, “2019 Türk turizmi açısından tarihi bir yıl olacak gibi görünüyor. Yarattığı döviz girdisiyle Türkiye ekonomisi açısından en stratejik sektör konumuna gelmiş durumda. 2017’de 23 milyar dolar olan seyahat gelirleri, 2018’de 30 milyar doları geçti. 2019’da da büyüme devam ediyor. 2020 yılının da iyi geçmesini bekliyoruz. 2021 yılı için belirlenen 42 milyar dolarlık turizm geliri hedefini de ulaşılabilir, reel bir hedef olarak görüyorum. Türkiye, doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri. Turizmde daha iyi seviyelere ulaşmak için her destinasyonun kendine özgü yönlerini tanıtan bir stratejiyle hareket edilmeli. Hapimag tesislerinde konaklayan misafirlerimiz buna özellikle dikkat ediyor. Geçmiş yıllarda denize girmek için her şey dahil sistemini tercih ediyorlardı ama artık bu durum değişiyor. Özellikle gençlerin tercihleri çok farklı. Bu nedenle misafirlerimiz için farklı paketler oluşturduk. Spor, kültür, wellness ve yürüyüş gibi birçok paketimiz var.”

TÜRKİYE İLE BİRLİKTE 16 ÜLKEDE 60 TESİS

Hapimag’in Türkiye’deki yatırımlarıyla ilgili bilgiler paylaşan Kadbi, şu açıklamalarda bulundu:

“Tüm dünyada 16 ülkede, 60 tesisimiz bulunuyor. Hapimag Sea Garden Resort Bodrum, kapasite olarak Ege Bölgesi’nin en büyük turizm tesisi konumunda yer alıyor. Tesisimiz, 351 odalı tatil köyü ve 285 odalı otel bölümünden oluşuyor. İsviçre’nin profesyonel standart anlayışını Türk misafirperverliğiyle harmanlayarak hizmet kalitemizde fark yaratıyoruz. Bodrum’daki tesisimiz yurtdışından büyük ilgi görüyor. Almanya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden binlerce misafir ağırlıyoruz. Örneğin bu yıl yaz-kış sezonunun tamamını kapsayacak şekilde Çin’den gelen turist sayısında ciddi oranda artış yaşıyoruz. Şu ana kadar doluluk oranımızın önemli kısmını Çinli misafirlerimiz oluşturuyor. Ayrıca İtalya’dan yoğun rezervasyon alıyoruz. İtalya’dan yedi bölgeden Bodrum’a direk uçuşların başlaması bu ülkeden gelen misafirlerimizin artmasını sağladı. Tur sayılarının artmasıyla tek gecelik konaklamalarda artışlar yaşadık.

Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan (BDT) özellikle de Rusya ve Azerbaycan gibi ülkelerden önemli oranda misafirimiz geliyor. Ortadoğu ülkelerinden Bodrum’a direk uçuşların artması bu bölgedeki ülkelerden de talep artışı sağladı. Ayrıca Kore ve Japonya pazarlarına girdik. Tur serisi diye nitelendiriyoruz. Kapadokya’ya gelip oradan Pamukkale’ye geçerek Denizli üzerinden Bodrum’a geliyorlar. Şu an Bodrum’daki otelimizin doluluk oranı yüzde 100 seviyesinde. Her geçen yıl daha fazla talep görüyoruz ve büyümemizi sürdürüyoruz. Bu sezonun gidişatından memnunuz. Bu pozitif çizginin kalıcı olması en büyük temennimiz. Beklentimiz bu çabalarımızın gelecek sezonlarda daha fazla etkisini göstermesi ve turizmin eski yıllardaki değerine kavuşması.”

Swiss Business Hub Turkey (İstanbul’daki İsviçre’nin İhracat ve Yatırım Ofisi) ve Swiss Chamber of Commerce in Turkey (Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği) tarafından, İsviçre Başkonsolosluğu’nun desteği ile İstanbul’da ilk kez İsviçre 2019 Günleri düzenlendi.