Vedat Milor: ‘Gevrek-simit’ tartışmasında İzmir lobisi kaybetti

Last Updated on 24 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

Dünyanın en saygın sözlüklerinden biri olan Oxford İngilizce Sözlüğü’nün Ekim ayı güncellemesiyle birlikte birçok kelime sözlükteki yerini aldı. Bunlardan biri de ‘simit’ sözcüğü oldu. Gastronomi yazarı Vedat Milor, konuyla ilgili ‘gevrek-simit’ tartışmasını hatırlatarak “İzmir lobisi kaybetti” dedi.

Sözlükte “Pekmez ve susamla kaplı, Türkiye menşeli bir ekmek türü” olarak ifade edilen ‘simit’ kelimesinin sözlüğe girişini Twitter hesabından “Vatana millete hayırlı olsun” tweet’i ile paylaşan Milor şu ifadeleri kullandı:

“Oxford English Dictionary “simit” kelimesini Türkiye menşeli pekmeze bulanmış, susamla kaplı bir tür ekmek olarak tanımlamış ve sözlüğe eklemiş. Evet, İzmir lobisi kaybetti. O kesin. Yani İngilizler bile Turkish bagel ifadesini bırakıp doğrudan simit derken İzmirliler hala gevrek diyor.”

MİLOR’DEN TWİTTER KULLANICILARINA YANIT

Bu ifadelerin ardından ise Milor, güncel olarak “Bir İzmirli takipçim mesaj attı. Gevrek için Cambridge English Dictionary ile görüşmelere başlamışlar” tweetini paylaştı.

Bazı Twitter kullanıcılarının “Vedat Bey, Simit ve Gevrek arasındaki farkı anlayacak kadar birikmişliğinizin olduğunu düşünüyorum. Gevrek, simit’e nazaran daha çıtır olur” şeklindeki tweetlerine istinaden Milor’den “Benden çıktı bu iş. Oxford elden gitti. Lütfen Cambridge yayınlarına anlatın bundan sonra” yanıtı geldi.

GEVREK İLE SİMİT ARASINDAKİ FARKI ANLATTI, İZMİR GEVREĞİNİN DE OXFORD SÖZLÜĞÜNE GİRMESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATACAKLARINI SÖYLEDİ

İzmir Pide, Gevrek İmalatçıları ve Benzerleri Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Erişen ise yapılışından dolayı Gevrek ile Simit arasındaki farkı “İstanbul dilinde simit olarak alışkanlık oluşmuş. İzmir ise gevrek diyor. Yapılışı da yöresel olarak da farklı. İzmir çıtır gevreği seviyor. Gevrek hamurunu yoğurduktan sonra 5- 10 dakika bekletiriz. Bunu bağladıktan sonra sıcak pekmezli kazana atarız. Daha sonra susama atarız. Burada şeklini verdikten sonra fırına atarız. Odun ateşinde pişirilir. Simidin hamuru ise gevreğe nazaran daha yumuşak. Soğuk suya atılır, soğuk sudan çıktıktan sonra susama atılır. Sonra tavaya dizilir ve fırına atılır” ifadeleriyle belirterek “Gevreğin de o sözlüğe girmesi için çalışmalarımız var. İşin başındayız. Öncelikle Ege’ye has bir ürün olduğuna dair patentini alacağız. Daha sonra çalışmalarımızı hızlandıracağız” dedi.