İstanbul’un en iyi 20 lezzet durağı -1

Zuma İstanbul

Last Updated on 16 Mart 2022 by Yaşar Çelik

İster İstanbullu olun ister Türkiye’nin farklı şehirlerinden… İş yeme-içmeye gelince karşınıza çıkan alternatifler sizi epeyce zorlar. Nereye gideceğinize karar veremiyor ve yeni mekânlar denemek istiyorsanız bu gastronomi rehberi tam size göre! İşte İstanbul lezzet durakları.

Bizzat deneyimlediğimiz ve kendi alanında en iyisi olduğunu düşündüğümüz bu lezzet duraklarının ilk listesine hoş geldiniz. İkinci bölüme ulaşabileceğiniz şu linki düşüyor İstanbul’un en iyi 20 lezzet durağı -2  hepinize keyifli ve lezzeti bol okumalar diliyorum. (:

1- EN İYİ KAHVALTI

700 Gram 

Önceki yazılarımda dediğim gibi her şey gittiğiniz bir yerden ne beklediğinizle alakalı. O yüzden ilk önce buranın sakin ve küçük bir mekan olduğunu belirtmekte fayda görüyorum. Kadıköy Moda’nın bu mütevazi mekanında çalan şarkılarla ruhunuzu dinlendirirken ister enfes kahvaltı menüsüyle isterseniz serpme kahvaltısıyla bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz. Bunun yanı sıra özel soslu tostları da sizi kendinizden geçirmeye yetecek. Mekanın adının kendi özel üretimleri olan 700 gr’lık ekmeklerden geldiğini biliyor muydunuz?

Adres: Ruşen Ağa Sokak 3/C Kadıköy
Tel: 0 216 336 23 66

Sütiş Emirgan

Sütten bala, peynirden ekmeğe kadar kendi üretimi ve Türkiye’nin önemli şehirlerinden özel olarak getirtilen ürünlerle lezzetlerine lezzet katan 66 yıllık bir deneyim. Kısacası Sütiş Emirgan’da bir kahvaltıda arayabileceğiniz her şey var. Tabii kahvaltı dışında diğer öğün yemeklerini de değerlendirebilirsiniz. O yüzden web sitesinden menülerinde neler var neler yok bir bakın derim. (:

Adres: Sakıp Sabancı Cad. No: 46 Emirgan-Sarıyer-İstanbul
Tel: 0 212 323 50 30

1. Beyti Kebabı (Temsilidir) – 2. Ruhha Kadıköy Pide ve Lahmacun – 3 ve 4. Namlı Rumeli Köftecisi
2- Kebap-Döner / Lahmacun-Pide / Köfte

Konak Kebap

Yaklaşık 1 yıl önce İskender ve Beyti Kebabı lezzetlerini deneyimlediğim Konak Kebap’ın o dönemlerdeki tek sorunu bana göre servis kalitesiydi. Bu sorunu çözdüklerini umuyor ve lezzetlerini en kısa sürede deneyimlemenizi öneriyorum.

Adres: Şahkulu Mahallesi, İstiklal Caddesi, Tünel Meydanı, No 259, Beyoğlu
Tel: 0212 244 42 81

Kadıköy Ruhha Urfa Lahmacun & Samsun Pide

İlk kez yediğim kaşarlı lahmacunun böylesine güzel olacağını hiç düşünmemiştim. Tarihi Kadıköy Çarşısı içinde küçük ve mütevazi bir mekan olan Kadıköy Ruhha, böylece gözde gastronomi mekanlarımın arasında yerini almış oldu. Urfa usulü lahmacun ve Samsun usulü pidede iddialarını gerçekten ortaya koymuşlar. Ben her gittiğimde kaşarlı lahmacun yiyorum. Ama bir sürü çeşit var.

Adres: Caferağa Mahallesi, Güneşli Bahçe Sokak, No 41, Kadıköy
Tel: 0216 550 55 63

Namlı Rumeli Köftecisi

Evet kabul edelim ki köfte denilince akan suları durduran bir milletiz. Ve eminim birçoğunuzun sürekli olarak gittiği bir köfteci adresi vardır. Ben bu adresinizin arasına bir yenisine yer açmanızı isteyeceğim; 1982’den bu yana Sirkeci Hocapaşa’da misafirlerini ağırlayan bu özel mekanın adı Faruk & Ferruh Usta Namlı Rumeli Köftecisi. Siz de benim gibi kırmızı et konusunda oldukça titizseniz ağzınıza et dışında hiçbir şeyin gelmediğinin garantisini edeyim. Henüz keşfettiğim bu yerde piyaz ve salatayla birlikte yediğiniz köftenin ardından sıcacık bir demleme çay ve irmik helvasıyla gününüzün en güzel kapanışını yapabilirsiniz.

Adres: Hocapaşa Sk. No: 7 Sirkeci
Tel: 0212 511 21 96

Matbah Restaurant
3- OSMANLI MUTFAĞI

Matbah Restaurant

İstanbul’da konsept mutfakların öncüsü ve Osmanlı Saray Mutfağı’nın en iyi temsilcisi hangi restoran deseler, şüphesiz ki Matbah Restaurant’ın ismini verebilirim. Osmanlı Saraylarında servis edilen yemekleri; Sultanahmet’te eşsiz İstanbul manzarasına karşı deneyimleyebileceğiniz, ünü ulusal sınırları aşmış bu restoranda tatmanızı öneriyorum. Mutfağı; Osmanlı, Orta Asya, Balkanlar, Akdeniz ve Avrupa yemek kültürlerinden oluşuyor. Kış Bahçesi, Yaz Bahçesi ve Sultan Odası adlı restoran ve lounge’ı kendilerine has dekorlara sahip. Menüler Alakart, Grup ve Ramazan olarak üçe ayrılıyor. Ama bu üç menünün içindeki lezzetleri say say bitiremem. O yüzden hangisini seçerseniz seçin sizi eşsiz bir atmosfer ve lezzetler bekliyor olacak.

Adres: Caferiye Sokak No: 6/1 34122 Sultanahmet
Tel: 0 212 514 61 51

Kanaat Lokantası

İstanbul’un en eski esnaf lokantalarından biri olan Kanaat Lokantası geleneksel Türk mutfağını temsil eden bir kült mekan. Birbirinden güzel ev yemekleri ve ızgara çeşitlerine sahip. Eğer sizin ambiyans ve servis konusunda üst düzey bir beklentiniz yoksa yemeklerini deneyebileceğiniz bir mekan diyebilirim. Önemli bir uyarı: sadece nakit ile çalışıyorlar.

Adres: Sultantepe, Selmani Pak Cd No: 9, 34674 Üsküdar
Tel: 0 216 553 37 91

Çin Büfe’den en beğendiğim lezzetler: 1. Ballı Kızarmış muz – 2. California Roll (8 parça) Sushi – 3. General Tso Tavuk – 4. Karidesli Erişte ve Dana Etli Erişte
4- ASYA MUTFAĞI

Çin Büfe 

Canım ne zaman noodle ve sushi istese Çin Büfe’ye gidiyorum. Karidesli erişte, Dana Etli Erişte, tatlı olarak Ballı Kızarmış Muz efsane. California Roll (8 parça) Yengeç, Avokado, Salatalık (Dışı Uçan Balık Yumurtası Kaplı) bir sushi tabağının tadı hala damağımda. General Tso Tavuk; bir acı severseniz çok beğeneceğiniz bir lezzet. Tatlı Ekşi Soslu Tavuk (Yeşil Biber, Kuru Soğan, Kırmızı Biber, Ananas) ile tatlı ve ekşinin uyumuna ve ağzınızda bıraktığı tada hayran kalacaksınız.

Adres: Kuloğlu, Turnacıbaşı Cd. No:6, 34433 Beyoğlu
Tel: 0212 251 87 02 – 0541 312 91 70

Zuma Restaurant

Japon mutfağının çekici lezzetlerini bir arada bulabileceğiniz şık bir restorana geldi sıra. Fiyatları ortalamanın üstünde olan bu restoranda menüler oldukça kapsamlı. Yani farklı deneyimlerin peşindeyseniz Zuma Restaurant’ta bunu sonuna kadar yaşayabilirsiniz. Japon İzakaya tarzı yemeklerin paylaşım konsepti üzerine hazırlanıp sunulduğunu göreceğiniz bu mekanda rezervasyon konusuna dikkat etmelisiniz.

Adres: İstinye Park, Kat 1, Pınar Mahallesi, İstinye Bayırı Caddesi, No 73, Sarıyer
Tel: 0212 236 22 96

5- Fast Food
1. Sucuk Köy / Kumru – 2. Zula İstanbul Hamburger

Sucuk Köy

Çocukluğumda yediğim ve şu zamana kadar o tadı hiçbir yerde bulamadığım bir kumrudan bahsedeyim size. Böyle bir lezzeti, ismini hatırlayamadığım bir mekanda deneyimlemiş ve yıllardır hafızamdan silinmemiş bir tattı bu. Ancak yakın bir zamanda Sucuk Köy’ü keşfetmemle bu özlemimi yatıştırmış durumdayım.

‘Acaba çocukluğumdaki gibi bir kumru mudur, umarım tadı güzeldir’ gibi soru işaretleri önce enfes bir koku ve sonra önüme gelen servisle bir anda uçup gitti. Mekanın küçük oluşu, siparişin biraz geç gelmesi gibi gözüme olumsuz gözüken etkenler bir anda ortadan kalktı. Tabii tadı çocukluğumdaki kumrunun yerini tutmasa da artık kumru yemek için aklıma gelen tek mekan burası oluyor. Siz kumru dışında diğer fast food ürünlerini de tercih edebilirsiniz tabii.

Adres: Ahmediye Mahallesi, Dr. Fahri Atabey Caddesi, No 6, Üsküdar
Tel: 0 216 342 90 00

Zula İstanbul

Harbiye’nin arka sokaklarında karşılaştığım Zula İstanbul, yaptığı akıllara zarar hamburgerleriyle medyadaki ününün hakkını veriyor vallahi. Menü çeşidi bir hayli sınırlı olsa da yumuşacık hamburger ekmeğinin içinde enfes bir tada sahip sulu köftenin üzerinde erimiş chedar peynirinin o görüntüsü, aşık olmanıza yetecek.

Adres: İnönü Mahallesi Harbiye Çayırı Sokak No: 101 34373 Şişli
Tel: 0533 148 79 90


Yazı dizimin ikinci bölümü için tıklayın. Bilinmeyenleri ve az bilinenleri #TGilekeşfet‘meye ve bizi @turizmgunlugu Instagram hesabımızdan takip etmeye devam edin. (: