Güntay Şimşek’ten İstanbul Havalimanı için önemli tespitler…

Last Updated on 15 Aralık 2019 by Yaşar Çelik

Sivil havacılık gazeteciliğinin önde gelen isimlerinden Habertürk Gazetesi köşe yazarı Güntay Şimşek; Uzakrota Travel Summit 2019 kapsamında, katıldığı oturumda İstanbul Havalimanı hakkında yanlış bilinenleri ve asıl problem yaratan yanlarını değerlendirdi.

Habertürk köşe yazarı Güntay Şimşek, medyada İstanbul Havalimanı’na ilişkin “taksi süresinin uzun olması”, “kuşların göç yolları üzerinde olması”, “düzeyde çukurların açılması” ve diğer eleştirilere yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Güntay Şimşek, İstanbul Havalimanı’na yöneltilen eleştirilerde abartılan ve doğruluk payı olmayan eleştirilerin olduğunu belirterek değerlendirmelerine başladı.

İSTANBUL HAVALİMANI KUŞLARIN GÖÇ ROTASINDA MI YER ALIYOR?

İstanbul Havalimanı’nın kuşların göç yolu üzerinde yer aldığına dair eleştirilere yönelik değerlendirmede bulunan Şimşek; “Kuş fotoğrafçılığı da yaptığım için biliyorum. Türkiye’nin iki önemli “kuş göçü yolu” vardır. Biri Erzurum’da diğeri de İstanbul’dur. Fakat İstanbul’daki kuş göç yolu; Atatürk Havalimanı’na şu anki havalimanından daha büyük sıkıntı yaratmaktadır” dedi.

Kuşların, İstanbul için her zaman sorun yaratabileceğini ifade eden Güntay Şimşek; “gelişmiş teknolojilerin kullanılmasıyla bu sorunun ortadan kaldırılabileceğini” söyledi.

AÇILAN ÇUKURLARIN NEDENİ NEDİR?

İstanbul Havalimanı’nın zemininde açılan çukurlara yönelik değerlendirmelerinde ise Güntay Şimşek, şu ifadelere yer verdi:

“Ben, İstanbul Havalimanı yapılmadan önce Türkiye’nin ilk akrobasi pilotlarından, rahmetli Murat Öztürk ile İstanbul üzerinde alçak irtifada uçardım. O bölgede çok derin taş kömürü gibi madenlerin çıkarıldığını biliyorum. Hatta uçarken; bakmaya korktuğum çukurlar vardı. Ama dünyada da genellikle bataklıklar ve bu tarz ıslah edilmesi gereken yerlerde havalimanları yapılır. Ama ona göre önlemler, tedbirler alınır ve kısa sürede yapamazsınız bunları… Çünkü toprağın yerleşmesi lazım. Biraz beklemeniz lazım, rüzgar testleri de çok çok önemlidir. Dolayısıyla bu kriterlere uyarak yapılması gerekiyor. Bunları yapmamaları demek; havalimanın işletmesi ve geleceği için çok daha fazla maliyet demektir. Bu risk göze alınamaz.”

“BU TARZ ÇUKURLAR DAHA ÇOK…”

Güntay Şimşek, İstanbul Havalimanı’nda açılan çukurların ise “daha çok metro kazıları ile ilgili olan yerlerde meydana geldiğini öne sürerek; “o açılan çukurlar hızlı inşaat yapılmasından dolayı oldu ama pistlerin olduğu yerlerde bu tarz yerler pek yok” dedi.

KUZEY VE GÜNEY YÖNÜNDEKİ İKİ PİSTİN EN ÖNEMLİ SORUNU…

İstanbul Havalimanı’nda şu an için kuzey ve güney yönü olmak üzere iki pist olduğunu; inşa edilen üçüncü pistin ise doğu yönünde yer aldığını ve terminale daha yakın bir mesafede olacağını söyleyen Şimşek; “mevcut iki pistin arasında yaklaşık 15 metre kod farkının olduğunu ve taksi süresinin bu nedenle 20 dakikanın altına düşmeyeceğini; iki pistin kuzey-güney başlarındaki kod farkının ise 33 metre yüksekliğinde olduğunu” belirtti.

3. PİSTTE TAKSİ SÜRESİ DAHA KISA OLACAK

Pistin başlangıcı ve sonu arasındaki 33 metrelik kod farkının kalkış ve inişlerde havayolu firmalarına daha fazla maliyet yarattığını açıklayan Güntay Şimşek; “3. pistte kod farkı söz konusu olmayacağından taksi süresinin daha kısa olacağını fakat diğer iki pistte taksi süresinin hiçbir zaman kısalmayacağını” sözlerine ekledi

RÜZGARDAN DAHA ÇOK SİS SORUNU… 

“Konumu nedeniyle sert rüzgarlara açık olacağı ve kış aylarında uçakların iniş ve kalkışta sorun yaşayacaklarına” ilişkin eleştirilere ise Güntay Şimşek; “Rüzgarlardan daha çok sis sorunu ağırlıklı görünüyor. Onun için de yer radarları gerekiyor. Ona yönelik önlemler de alındı” açıklamasında bulundu.

METRO, TERMİNAL BİNASINDAN 300 METRE DIŞARIDA KALACAK

Metronun açılmasıyla toplu taşıma sorununun hafifleyeceğini söyleyen Şimşek; İstanbul Havalimanı’na ilişkin değerlendirmelerini şu cümlelerle tamamladı:

“Havalimanına ulaşım sorunu var. Yakında metro gelecek ama o da 300 metre dışarıda kalacak. Diğer yandan meydan içi yürüme mesafeleri çok uzun, onlar da meydanın tasarımından dolayı… O da ortadan kalkacak bir mevzu değil; alışmamız gerekiyor.”

İşte İstanbul Havalimanı hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları