Yabancılaşan EMITT Fuarı’nın ardından…

Last Updated on 19 Şubat 2020 by Turizm Günlüğü

Neden böyle bir başlık attığımı anlamanız için yazıyı sonuna kadar okumanızı istirham ederim.

30 Ocak – 03 Şubat 2020 tarihlerinde TÜYAP Fuar & Kongre Merkezinde gerçekleşen fuar sonrasında araya giren yoğunluklar ve seyahatlerle birlikte, izlenimlerimi paylaşmak hususunda maalesef geciktim. Öncelikle bununla ilgili yazımı okuyanlardan özür dilerim.

Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’e bu sene 17. katılışım.

“Dünyanın en büyük dört turizm fuarından birisi olan etkinlik, 40.000’in üzerinde sektör profesyonelini ve dünyanın dört bir yanındaki tatil yerlerinin ve seyahat şirketlerinin sunduğu yeni ve heyecan verici seyahat fırsatlarından faydalanmak isteyen turistleri ağırlıyor.”

Dünyanın en büyük dördüncü turizm fuarı mı?
40 binin üzerinde sektör profesyoneli mi? Dediğinizi duyar gibiyim.. bu analiz benim değil!!!

Bu analiz / açıklama; web sitesinde EMITT hakkında olan bölüme girdiğimizde karşılıyor.

Peki şu anda öyle mi?

Keşke! Benim gördüğüm her sene salon sayısı düşen, bu sene birkaç salondan oluşan ve yabancının neredeyse yok denecek kadar az olduğu bir fuar görüntüsüydü.

Dünyada birçok fuarı, kendi segmentim olsun olmasın yerinde takip eder kendimce analiz eder, katılımcıların görüşlerini dinler, ilgili segmentte havanın nereye doğru gittiğini gözlemlemeye çalışırım.

Fuarlar; başta gerçekleştiği tarihlerdeki yerel ekonomilere ve büyük ekosisteme olan katkısı, şehrin tanıtımı, fuar alanında ülkedeki farklı destinasyonların tanıtımı, yeni iletişim ve işbirliklerinin başlaması, var olan ilişkilerin ve ticaretin gelişmesine yönelik katkısı, bir sonraki sezon için verdiği öngörü vb. birçok etkenle sektörde ve turizm ekonomisinde önemli yer almaktadır.

Evet! hayat artık mobil, aplikasyon, internet, sosyal medya odaklı olabilir ama bu fuarlar olmayacak anlamına gelmiyor ve gelmemeli..

Fuarda olmak katalog içerisinde olmak, web sitesinde olmak “hayatta olmak” & “ayakta olmak” kısacası ben yaşıyorum demek.

Kim için?

Stand açan için, katılan için, kısacası sektör paydaşı herkes için..

Fuarda olmak; dokunmak, görmek, işitmek, konuşmak, hissetmek ve havayı koklamak demek.. Kısacası duyu organlarımızı çalıştırmak demek..

Peki ilgili fuarlara olan katılımı neler etkiliyor?

  • Güvenlik
  • Siyasi ve politik gelişmeler
  • Fuar alanı, ulaşım, altyapı vb.
  • Nitelikli hosted buyer katılımı
  • Nitelikli katılımcı
  • Nitelikli ziyaretçi vb.

Özellikle 24 Kasım 2015 tarihinde düşürülen Rus uçağıyla başlayan ve sonrasında 1 Ocak 2017 Reina saldırısına kadar devam eden yaşadığımız talihsiz olaylar, başta sektörümüzü ve sektörü ilgilendiren fuarları katılım bağlamında oldukça olumsuz etkiledi.

Sektörde de motivasyon ve enerji kaybı var ama ancak birlikte hareket edersek fuara olan eski canlılığı nispeten geri getirebiliriz.

Zira, biz bize olan fuarın kime ve ne diye katkısı var?

Tedavinin öncelikli adımı hasta olduğunu kabul edip tedaviye gidecek süreci kabullenmekte.

EMITT fuarının enerji ve nitelik kaybettiği, sanıyorum çoğunluğumuzun hem fikir olacağı bir detay. Fuarda her sene salon sayısı düşmekte. Özellikle bu sene yabancı katılımcı sayısı yok denecek kadar azdı.

Tedavi basit. Sektörle, kurumlarla, oyuncularla çok daha yakından ilişki geliştirmek, sektöre kulak vermek.. Sektörle bir araya gelip nitelikli hosted buyer, katılımcı, ziyaretçi nasıl arttırılır? EMITT fuarı eski günlerine nasıl döndürülür? sorularına yanıt arama toplantıları yapılmalı, çıkan analiz ve raporlar hızlıca uygulamaya konulmalı.

Bu fuar hepimizin. Fuarın kötüye veya düşüşe gitmesinin bizlere hiçbir faydası olmaz ama bu bağlamda fuarı düzenleyenlere de doğru, yerinde stratejik adımları atmak ve stratejik ortaklıklara imza atmak bağlamında önemli sorumluluklar düşmektedir.

Kendi fuarında yabancı olmak?

Stratejik ortaklıklara imza atmaktan kastım yabancı bir firma ile ortaklık yapıp, kendi ülkende düzenlediğin fuarda stand açan bir firmaya yabancılaşmak olmamalı!

Turizm demek siyaset üstü düşünmek ve hareket etmek demek..

Siyaset mi?

Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği (I-MICE) üyelerimizden Daytours Caribbean firmasından aldığımız e-posta mesajı ile; EMITT fuarının İngilizlerle ortak olup yabancılaşırken aslında hepimize, turizm sektörüne nasıl yabancılaştığını görmüş olduk.

Daytours Caribbean firmasının, fuar öncesi tüm yükümlülüklerini yerine getirmelerine rağmen fuara katılımları “AMBARGO ALTINDA” olan ülkelerle olan tanıtım ve turizm faaliyetleri gerekçe gösterilerek iptal edilip fuar öncesi yaptıkları tüm ödemeler kendilerine iade edilmiştir.

Peki ya kırılan firma ve insan gururu, kaybedilen ticari beklenti vb. de karşılanabiliyor mu?

İçimizden çıkan yıllar içerisinde haklı büyümesiyle gurur duyduğumuz son yıllardaki düşüşüyle üzüldüğümüz ve taşın altına nasıl elimizi koyarız da bir şeyleri toparlar dediğimiz EMITT fuarı bizlere, sektöre ve aslında Turizmin ruhuna yabancılaşmış…

EMITT 2020’ye katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti standı.

Bu bağlamda sektörün yanıtlarını beklediği sorular:

  • Ülkemizde ambargo altına girerse fuar düzenlenmesi iptal mi edilecek?
  • İlgili İngiliz firması gelecek sene için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini tanımıyoruz. Onlarda katılamaz derlerse gelecek sene KKTC katılımı olamayacak mı?
  • Tek millet iki devlet dediğimiz Azerbaycan için ambargo gelirse katılım sağlayamayacaklar mı?

Bu örnekler elbette arttırılabilir ama sanıyorum yeterli.

İş hayatında elbette stratejik ortaklıklar olabilir. Lakin bu başta kendi ülkenden çıkan ve Uluslararası pazarlarda iş yapan firmalarına veya başka ülkelerin turizm ve tanıtım faaliyetlerine “YABANCILAŞMAK” olmamalı! Her türlü anlaşma ve adım turizm faaliyetlerini kısıtlamaya yönelik olmamalı! Siyaset içeren söylem ve eylemlerden uzak olmalı.

Ülkemizin ve güzel şehrimizin fuar bağlamında marka değeri olan EMITT fuar yöneticileri, konuyla ilgili ivedi olarak tatmin edici açıklama yapmalı ve adımlar atmalı. Bir sonraki fuar hazırlıkları için şimdiden sektör STK ve paydaşları ile çok daha yakından iletişim ve ilişki geliştirmeli.

Fuar yöneticilerinin başta üyemiz olan Daytours Caribbean firması ile ilgili atacakları adım ve paylaşımlar olmak üzere sektörümüzle geliştirecekleri ilişkiyi yakın olarak takip edeceğimizi, ilgili adımlar ve paylaşımlar neticesinde desteğimizi ve katılımımızı gözden geçireceğimizi sektör paydaşlarımızla paylaşmak isteriz.

Niteliksel değerlerin bolca konuşulduğu nice fuarlara..
Dostlukla kalın.

Hüseyin Kurt
Oliva MICE Kurucu Ortak
Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği (I-MICE) Başkan