SECONDAudits’in Big Chefs Kanyon deneyimi ve servis notları

Big Chefs Kanyon AVM
Big Chefs Kanyon AVM

Last Updated on 29 Şubat 2020 by Yaşar Çelik

Son zamanlarda turizmde konuşulmakta olan ‘big data’ etkisi ve bunun gerçekte konuşulduğu kadar karşılık bulup bulmadığı konusu kafamı bir hayli kurcalıyor. Bu noktada bırakın big datayı, henüz turizmle alakalı konularda genel verileri üretmekte bile çok kısır kaldığımızı ve elimizde pek fazla net verinin olmadığını fark ettim. Tam da burada, SECONDAudits olarak servis düzeyleri hakkında kendi verimizi üretiyor oluşumuz bence biraz daha anlamlı hale geliyor.

Bu veriler, piyasada benzeri olmayan niteliklere sahipler. İşletmelerin servis kaliteleri ve misafir memnuniyet düzeyleri hakkında yaptığımız araştırmalar bize sektörde bulunmayan, misafirle temasın en önemli halkası olan salon operasyonları hakkında veriler sağlıyor. Elbette elimizdeki verileri, dijital dönüşüm çağının big datasıyla mukayese etmiyorum. Fakat mizaç olarak ben bir altyapı insanı olduğumdan, geçirmekte olduğumuz dijital dönüşüm ve giderek hayatımıza daha çok dahil olan büyük veriyle birlikte sektörle alakalı daha temel verilerin elde edilmesi ve genel tablonun anlaşılması gerektiğini düşündüğümü söylemeden geçemem.

Big Chefs

Bu konuyu burada keserek bu haftaki yazımın konusu olan Big Chefs restoranlar zinciri ve deneyimimiz hakkında konuşmaya başlamak istiyorum.

Benim ilk tanıştığım andan beri hep sempatiyle yaklaştığım bir marka Big Chefs. Sıcak konsepti, lezzetli ve ilgi çekici menüsü ve bir kadın girişimi olması yönüyle ilgimi çeken bir marka.. Biraz Big Chefs’ten bahsedelim ve sonrasında deneyimimize geçelim artık.

Her Şey Bir Kadının Hayaliyle Başladı…

Big Chefs, kurucusu Gamze Cizreli’nin iş hayatında bir dibe batış yaşamasından sonra filizlendi 2007’de. Ankara’da, Gamze hanımın deyişiyle ‘yöresel lezzetlerimizi Batıyla buluşturma’ mottosuyla kuruldu. Türkiye’de kadın girişimci olmanın zorluklarını yaşayan Gamze hanım bu duruma ‘Bu konuda hala dünyanın gerisindeyiz’ diye sitem etse de, yılmadan çalışarak Big Chefs markasını kısa sürede yurt içinde ve yurt dışında büyütmeyi başardı. Big Chefs’in ‘Big Mama’sı olarak anılması da belki bu yüzden…

Takdir Edilesi İşler!

Big Chefs kadın eli değmiş bir işletme, marka olarak da belki bu sebeple takdir edilesi işler yapıyorlar. UNWTO’nun ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni de esas alarak yürüttükleri bazı sosyal sorumluluk işleri var ve bunu profesyonel tutumlarıyla çok güzel harmanladıklarını söyleyebilirim. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temasıyla tedarikçilerini Anadolu’nun kadın üreticilerinden seçmeleri, ‘Açlığa Son’ sloganıyla hammadde israfına karşı aldıkları tedbirler ve Sorumlu Üretim&Tüketim anlayışıyla doğal ürünlerin saklama koşullarından işlendikleri alanlara kadar dikkat etmeleri ve İklim Eylemi başlığı altında sürdürdükleri atık yönetimi faaliyetleri çok olumlu ve işin doğasına aykırı olmayan, samimi adımlar. Belki de bu yüzden Big Chefs, marka olarak bana hep sempatik gelmiştir.

Big Chefs Kanyon AVM Deneyimimiz

SECONDAudits olarak da, bireysel olarak da Big Chefs’i ekip arkadaşlarım ve ben bir çok kez ziyaret ettik. Her şubesinde aşağı yukarı aynı standartları sağlamayı başarmış bir marka olduğunu söylemek zor olmaz. Birkaç istisnası dışında gideceğiniz her Big Chefs şubesinde aşağı yukarı aynı servisi alabilirsiniz ve aldığınız hizmet sizi tatmin edecektir. Fakat şahsi görüşüm, markanın olumlu tutumunun yanında salon personellerinin de markanın değerlerini paylaştıklarından emin olunması yönünde.

Şimdi son gerçekleştirdiğimiz Big Chefs Kanyon AVM şubesi deneyimden bahsedebilirim.

Restorana bir hafta içi akşamı gittik. Girişten itibaren başlayan yoğunluğa restoranın dışında sıra bekleyen misafirler eklenmişti. Özellikle sigara içilebilir alanının çok yoğun olduğunu söyleyebilirim. Bu yoğunluğa rağmen, bir çok restoranda normal zamanda bile rastlamadığımız bir sıcaklıkla ve hızlıca karşılandık, masa takdimi yapıldıktan sonra personelin masaya kadar bize eşlik etmesi ise oldukça şık bir hareketti. Fakat bu aşamada salon içerisinde ağır yemek ve baharat kokusunun olduğunu, salonun havalandırmasının iyi yapılmamış olduğunu söyleyebilirim.

Masamıza oturduktan kısa süre sonra servis şefi tarafından menüler takdim edildi ve çok geçmeden siparişlerimiz alındı. Bu süreçte siparişi alan personelin menü içeriğine hakim olduğunu ve isabetli yönlendirmeler yaptığını es geçmeyelim. Bu olumlamaların yanına, personelin kendini tanıtmamasını ve isimliğinin de bulunmamasını olumsuzluk hanesine yazmayı ihmal edemem. Salonda bizimle ilgilenen personellerin ikisinin isimliğinin olmaması dikkat çekiciydi.

Servislerimizi beklerken gözümüze kestirdiğimiz, boşalmakta olan bir masaya geçme talebimiz karşılandı, çoğu işletmede bu tip durumlarda yaşanan siparişlerin karışması durumunu yaşamadık. Siparişlerimizin gelmesi normalden biraz uzun sürdü, bunu yoğunluğa verebiliriz fakat içecek servislerimizin tepsi kullanılmadan getirilmesi şık bir hareket değildi. Servisi yapan servis komisinin parmak izlerini bardağımda görebiliyordum. Nitekim içeceklerimizin servisleri de doğru bir şekilde yapılmadı. Bu konuda personelin teknik kapasitesinin yeterli olduğunu pek söyleyemem. Buna rağmen posta garsonumuzun hızı ve ilgisi servis hatalarının bazılarını görmezden gelmemize yetti. Memnuniyet ve ihtiyaç sorulmasının haricinde masamızın sürekli kontrol edilmesi, memnuniyetimiz için ufak jestler yapılması çoğu işletmede rastlamadığımız hareketlerdi. Personellerin salon içerisinde misafiri rahatsız edebilecek bazı hareketleri oldu fakat yoğun bir günde görmezden gelinebilecek noktalar oldukları için bu konuyu daha fazla irdelemiyorum. Ne var ki servis komilerinin işlerini hiç iyi yapmadıklarını ve ekip ruhuyla çalışmakta olan arkadaşlarının işlerini zorlaştırdıklarını söylemem haklı bir eleştiri olur. Siparişinizi alan ve masanızla ilgilenen personelin, teknik olarak çok yeterli olmasa da, ilgi ve alakası servis esnasında yerini soğuk ve tamamı ile yetersiz bir hizmete bırakıyor desem yanlış olmaz.

Salon içerisinde yoğun çatal-bıçak ve tabak sesinin absorbe edilmesi gerekliğini ve girişte bulunan servantın daha münasip bir yerde olmasının daha iyi olacağını söyleyerek yazımı bitireyim.

Son olarak, Big Chefs Kanyon AVM’nin yoğunluk ve olumsuzluklara rağmen bu güne kadar değerlendirmelerimiz arasında iyi deneyimlerden biri olduğunu söylemeden geçemem. Sakin bir günde, çok daha iyi bir hizmet sunacaklarından şüphem yok. Ekip olarak azimle ve saygıyla çalışan tüm Big Chefs Kanyon personellerine teşekkür ediyorum.