Havayolları coronavirus için nasıl önlemler alıyor?

Last Updated on 5 Mart 2020 by Turizm Günlüğü

Tüm dünyayı kasıp kavuran coronavirus salgınında vaka sayısı 90 bine yaklaşırken, 3 bini aşkın kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Dünyada hızla yayılmaya devam eden virüs, en hızlı havayoluyla taşınıyor. Peki, havayolları virüsten korunmak için neler yapıyor?

Birçok ülkede hayatın durmasına neden olan coronavirus’ün belki de ilk etapta en çok etkilediği sektör havacılık oldu. Virüse uzun vadede çözüm bulunamazsa eğer alınan uçuşların durdurulması kararı, havayolu şirketleri için ekonomik açıdan zorlu günlerin kapıda olduğuna işaret ediyor. Turizm sektörü içinde durum farklı değil.

Haber önerisi: Coronavirüs nedeniyle 30 bin rezervasyon iptal

Konuyu detaylı bir şekilde Habertürk’teki köşesine taşıyan Güntay Şimşek, ‘ Pilot ve hostesler uçmaktan korkuyor!’ başlıklı yazısında coronavirus’ün yayıldığı ülkelere yapılan havayolları seferlerinde görevlendirilen pilot ve kabin personelinin bu uçuşlarda görev almaktan korktuğunu yazdı.

Haber önerisi: Coronavirus’te doğru bilinen 10 yanlış!

Mürettebat uçmaktan korkuyor

Virüse yakalanma konusunda en büyük riski kabin ekipleri yaşıyor. Kokpit ekibi yolcularla birebir temas halinde olmadığı için daha az risk taşıyor. Son gelişmelere göre ABD Profesyonel Uçuş Görevlileri Derneği, mürettebatın uçuşlarda görev almaktan korktuğunu açıkladı.

Korean Air’de çalışan bir kabin memurunda Coronavirus tespit edilmesiyle karantinaya alındı. Kabin memurunun uçuş listesi çıkarılarak virüsün nereden bulaştığı araştırılmaya başlandı. Havayolu, Incheon Havalimanı yakınında bulunan merkezini geçici olarak kapattı ve virüsün yayılmasını önlemek için Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDCK) ile çalışılmak üzere bir yapı oluşturdu.

Air Lingus kabin ekibinin İtalya’dan İrlanda-Dublin’e gerçekleştirdiği uçuşta bir yolcuda Coronavirus tespit edilmesiyle 4 kabin personelinin 14 gün süreyle karantina altına alındı.

Havayolları virüsten nasıl korunuyor?

  • Virüsten korunmak için alınan ilk tedbir Çin, G. Kore ve İran gibi vakaların yoğun olduğu ülkelere uçuşların durdurulması. (Türkiye’den THY ve Pegasus uçuşlarını durdurma kararı almıştı.) Haber önerisi: THY’nin bazı uçuşlarını iptal ettirdi
  • Uçuş esnasında kokpit ve kabin personeline maske ve eldiven kullanma izni verildi.
  • Bazı havayolları maskeleri kendi dağıtırken, ABD’li şirketler çalışanların kendi istedikleri maskeleri kullanabileceklerini duyurdu.
  • Havayolları ekiplerine uçuş esnasında lateks eldiven takabilmelerinin önü açıldı.
  • Uçaklarda yolculara el dezenfektanı ve mendiller dağıtılmaya başlandı.

Başlatılan bu uygulamalar bundan sonra kalıcı olabilir.