Bir coronavirus güncesi: Son dakika gelişmeleriyle dünyada neler oluyor?

Üniversite Hastaneleri Alarmda: COVID-19 Vakalarında Ciddi Artış
Üniversite Hastaneleri Alarmda: COVID-19 Vakalarında Ciddi Artış

Last Updated on 21 Ekim 2020 by Sahra Gülal

Dünya çapında endişe uyandırmaya devam eden Coronavirus (COVID-19) nedeniyle 4 binden fazla kişi hayatını kaybetti. İşte Coronavirus’ün dünyaya yansımaları:

12 Aralık tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan virüs dünyada 100 binden fazla kişiye bulaştı. Salgında şimdiye dek 4 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Toplam teşhis edilen vaka sayısı ise 61 bin 979’a yükseldi. Çin’den sonra en çok İran ve İtalya’yı etkileyen virüs ülkelere yayılmaya devam ediyor.

Coronavirus’e karşı tüm bilmeniz gerekenler bir haberde: En güncel gelişmelerle COVID-19 hayatımıza nasıl yansıdı?

Ülkelerin Coronavirus bilançosu şöyle:

ÇİN: Çin’de ölenlerin sayısı 3 bin 99 oldu. Tespit edilen virüs bulamış kişi sayısı da 80 bin 695’e yükseldi. Virüs bulaşma şüphesi olanların sayısı 458, gözetim altında tutulan kişilerin sayısı 23 bin 74’e gerilerken, taburcu edilen kişilerin sayısı da 50 bin 65’e çıktı. Çin dışında Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde vaka sayısı 109’a ulaşırken, Makau Özel İdari Bölgesi’nde 10 olarak bildirildi.

FRANSA: Coronavirusü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya, toplam vaka sayısı 949’a yükseldi. Ölenlerin 12’si 70 yaşın üzerinde oldu. Paris Maratonu ve Harmonie Mutuelle Maratonu ileri tarihlere ertelendi. Roma Maratonu ise iptal edilmişti. Son dakika gelişmeleriyle birlikte Fransa’da 154 yeni vaka belirlendi, kayıtlara geçen hasta sayısı 577’ye yükseldi. Ülkede can kaybı 9’a çıkarken  hayatını kaybedenlerden birinin 64 yaşındaki Türk vatandaşı Halil Bıçkı olduğu öğrenildi.

İTALYA: Coronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 133 kişi artarak 366’ya yükseldi. Ülkede mevcut coronavirus vaka sayısı 3 bin 296, ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde coronavirus bulaşanların toplam sayısı ise 3 bin 858. Ülkede karantina altına alınan kişi sayısı da 16 milyon. Bu da ülke nüfusunun dörtte biri anlamına geliyor.

Ayrıca İtalyan basınında yer alan haberlere göre, Brescia kentinde bir yenidoğan bebekte yapılan coronavirus testleri pozitif çıktı. Virüsün yayılmasını önlemek için hazırlanan başbakanlık kararnamesi doğrultusunda Birinci Futbol Ligi (Serie A) başta olmak üzere, tüm karşılaşmalar 3 Nisan’a kadar seyircisiz oynanacak.

İktidar ortağı Demokratik Parti lideri ve aynı zamanda Lazio Bölgesel Yönetim Başkanı Nicola Zingaretti’nin virüse yakalandığının açıklamasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanı ve Piyemonte Bölgesel Yönetim Başkanının da virüs taşıdığı öğrenildi.

İNGİLTERE: 116 coronavirus hastası olan İngiltere’de bir kişi hayatını kaybetti. Virüs kaynaklı bu ilk ölüm ülkenin Berkshire bölgesinde meydana geldi.

VATİKAN: İlk coronavirus vakasının tespit edildiği duyurulan Vatikan’da sağlık hizmetlerindeki bir hastanın coronaviruse yönelik test sonucunun pozitif çıktı. Bu neden kliniklerdeki hizmetler dezenfekte çalışmaları nedeniyle askıya alındı.

HOLLANDA: Yeni tip koronavirüs nedeniyle ilk kez bir kişinin (Rotterdam kentindeki Ikazia Hastanesinde karantina altındaki 86 yaşındaki bir erkek hasta) yaşamını yitirdiği Hollanda’da hastalığın ölen kişiye nasıl ve nerede bulaştığı henüz belli olmadığı ifade edildi.

SİNGAPUR: Singapur’da bir otelde tespit edilen koronavirüs vakalarının klimadan bulaştığı düşünülüyor. Odalarda yapılan incelemelerde klimalarda virüsün izine rastlandığı ifade edildi.

SIRBİSTAN: Sırbistan Sağlık Bakanı Zlatibor Loncar, ülkedeki ilk coronavirus vakasının tespit edildiğini, söz konusu kişinin kısa süre önce Macaristan’dan geldiğini duyurdu.

SLOVENYA: Slovenya’da virüs tespit edilen kişi sayısı 6’ya yükseldi.

HIRVATİSTAN: Ülkedeki vaka sayısı 11’e çıktı.

BOSNA HERSEK: Bosna Hersek’te 2 kişide covid-19 tespit edildi.

MAKEDONYA: Ülkenin kuzey bölgesinde 1 kişide virüs tespiti yapıldı.

BULGARİSTAN: Bulgaristan’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) şüphesiyle incelenen 70 vakanın 4’ünde virüse rastlandığı bildirildi. Türkiye, Bulgaristan’a 20 bin maske, 500 bin ameliyat maskesi, 100 bin koruyucu gözlük, 150 bin ameliyat eldiveni, 30 bin galoş, 30 bin yüksek derecede korumaya sahip solunum maskesi gönderecek.

KAMERUN: Orta Afrika ülkesi Kamerun’da ilk coronavirus vakası doğrulandı. Hastanın 24 Şubat tarihinde başkent Yaounde’ye gelen 58 yaşındaki bir Fransız vatandaşı olduğu kaydedildi.

MISIR: Nil Nehri’ndeki bir yolcu teknesinde bulunan 12 kişide coronavirus tespit edildi. Vaka sayısı, Mısır’da 37’ye yükseldi.

Coronavirus vaka sayısı LÜBNAN‘da 28, IRAK‘ta 56 oldu.

SUUDİ ARABİSTAN: Ülkede virüs taşıyan kişi sayısı iki yeni vakayla 7’ye yükseldi.

İRAN: Coronavirus nedeniyle 49 kişi daha hayatını kaybetti; can kaybı 237’ye, vaka sayısı 7 bin 161’e yükseldi. En çok vakaya Tahran, Gilan, Kum, Mazenderan, İsfahan, Elburz, Merkezi ve Kazvin eyaletlerinde rastlanıldı. 2 bin 134 kişi iyileşerek hastanelerden taburcu edildi. Eski Vatikan Büyükelçisi ve ülkenin önde gelen din adamlarından Hadi Hüsrevşahi, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi, İran’ın eski Şam Büyükelçisi Hüseyin Şeyhulislam ve Tahran Milletvekili Fatma Rehber de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, kalabalık cezaevlerinde virüsün yayılmasını önlemek amacıyla 70 bin tutuklu ve hükümlünün geçici olarak serbest bırakılacağını açıkladı. Reisi, “Tutukluların serbest bırakılması şu aşamada toplum için bir güvensizlik yaratmıyor” dedi. Reisi, serbest bırakılanların ne zaman cezaevlerine döneceğine dair bir bilgi vermedi.

ABD: ABD’nin California eyaletinde içinde 2 bin yolcu bulunan bir cruise gemisi yolculardan birinin coronavirus nedeniyle hayatını kaybetmesiyle karantinaya alındı. Ayrıca dün (5 Mart) eyalette coronavirüs nedeniyle bir kişinin yaşamının yitirmesinin ardından “acil durum” ilan edildi. Ülkede can kaybı sayısı 12’ye çıktı. Tüketim alışkanlıkları zincir mağazalarda özellikle temizlik ve hijyen ürünlerinin satışıyla güncellendi. Su, ilaç, tuvalet kağıdı ve kağıt havlu başta olmak üzere birçok temizlik ve hijyen maddelerinin satışına limit getirilmek durumunda kalındı.

JAPONYA: Japonya’nın Yokohama limanında coronavirus şüphesiyle karantinaya alınan ve 3 bin 400 kişinin bulunduğu ‘Diamond Princess’ adlı lüks cruise gemisinde coronavirus vakası 454 kişiye çıktı.

Japonya’nın Gamagori kentinde koronavirüs teşhisi konan ve “bir tıbbi kurumda kendisine yer bulunana kadar evinde beklemesi” söylenen bir adam bilinçli olarak hastalığı yaymaya çalıştı. Japon basınına göre, ailesine “Virüsü yaymaya gidiyorum” diyen 50 yaşlarındaki adam iki ayrı bara gitti. Hasta, tedaviye alınırken kent yetkilileri halktan özür diledi.

YENİ ZELANDA: Yeni Zelanda’da Coronavirus tespit edilmiş bir adamın binlerce kişinin bulunduğu bir rock konserine gittiği ortaya çıktı. Yeni Zelanda’da şu ana kadar 4 yeni tip Koronavirüs vakası bulunuyor.

AVUSTRALYA: Ülkede coronavirus endişesiyle marketlerde stok yapmaya başlayan vatandaşlar tuvalet kağıdı raflarında bir ürün bile bırakmadı. Bir çiftin tek başlarına 80 paket tuvalet kağıdı aldığı öğrenildi.

Haber önerisi: Coronavirus’te doğru bilinen 10 yanlış!

MUTASYON GEÇİRDİ

Yeni tip covid-19 salgını enfekte vaka sayısı, can kaybı ve yayılma hızı bakımından son 20 yılda etkili olan Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) ve Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) gibi coronavirüs salgınlarını geride bıraktı. Dünya Sağlık Örgütü, incelemeler sonucunda virüsün SARS olmadığını ancak onun gibi yarasalarda bulunan bir betakoronavirüsün insana geçerken mutasyona uğramış yeni tip coronavirusten kaynaklandığını açıkladı.

İlk ölüm 11 Ocak’ta gerçekleşti. Ölen kişi, Çin’in Wuhan kentindeki balık pazarından alışveriş yaparken koronavirüs kaptığı tahmin edilen 61 yaşında bir erkekti. Çin dışındaki ilk vaka 13 Ocak’ta Tayland’da bir kadın hastada tespit edilmesiyle yaşandı. Çin dışındaki ilk ölüm ise 2 Şubat’ta Filipinler’de ortaya çıktı.

SON DAKİKA GELİŞMESİ: VİRÜS MUTASYONA UĞRUYOR!

Virüs ile ilgili Çinli bilim insanlarından korkutan bir son dakika haberi geldi. Uzmanlar virüsün mutasyona uğramaya başladığını ve genetik yapısının değişmesi durumunda her şeyin daha kötü olacağını açıkladılar. Şu anda en az iki virüs türünün olduğu söylenen açıklamalara göre Pekin Üniversitesi Yaşam Bilimleri Okulu ve Şangay Pasteur Enstitüsü doktorları bu yeni mutasyon ile ilgili, daha agresif olan virüs versiyonunun teste tabi tutulan insanların yüzde 70’ini etkilediğini, geri kalanların ise daha az agresif versiyondan etkilendiklerini açıkladı.Bilim insanları virüsün agresif versiyonuna ‘L tipi’ unvanını verdi, daha az yaygın olan versiyona ise ‘S tipi’ unvanı verilmiş durumda.L tipi virüsün, salgının sıfır noktası olan Wuhan’da daha sık görüldüğü açıklandı. Bilim insanları bir de güzel haber paylaşarak enfeksiyon sıklığının düştüğünü belirtti.

Coronavirus’ün havayollarına olan etkisini öğrenmek için tıklayın: Havayolu şirketi coronaviruse dayanamadı

Tüm Coronavirus haberlerini görmek için linke tıklayın.

Coronavirus ile ilgili rezervasyon iptalleri ve Türk turizmine etkisini, turizmcilerin değerlendirmelerini, uçuşlarını durduran havayollarını, virüse karşı alınacak önlemleri ve virüs salgınlarının sinema filmlerindeki yerini öğrenmek için:

Coronavirüs nedeniyle 30 bin rezervasyon iptal