Sağlık Bakanından önemli ‘coronavirus’ açıklaması

Maymun çiçeği virüsü için ‘küresel acil durum’ ilan edildi
Maymun çiçeği virüsü için ‘küresel acil durum’ ilan edildi

Last Updated on 10 Mart 2020 by Turizm Günlüğü

Çin’de ortaya çıkarak dünyaya çok hızlı bir şekilde yayılmasıyla küresel bir sorun haline gelen yeni tip coronavirus (Covid-19) ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün (10 Mart) TBMM’de Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada, yeni tip coronavirus (Covid-19) salgını ile ilgili olarak, “Bu salgının şu anda Türkiye’de olma ihtimali çok yüksek ve şu an sadece şunu söyleyebiliriz; bu virüs tespit edilebilmiş değil. Türkiye’de tespit edilen bir vaka olmadığını net söylüyoruz. Ama ülkeye giriş için anormal bir risk taşıyor. Önümüzdeki bir aylık zaman dilimini, özellikle bu anlamda daha farklı geçirmemiz gerekiyor. ‘Risksiz bir ülke var.’ Asla inanmayın. Yarın riskli olabilir. Bunun için mümkün mertebe yurt dışına çıkılmamalı. Yurt dışından gelen vatandaşımız veya gelen kişinin, kendisini mutlaka 14 gün evde izole etmesini hassasiyetle istiyoruz” dedi.

Koca, dün de (9 Mart) Türkiye’de coronaviruse olduğuna ilişkin iddiaları ve şüpheleri yanıtlayacak şu açıklamayı yapmıştı:

“Türkiye’de şu ana kadar tespit edilen bir coronavirus vakası bulunmadı. Mücadelemizin ulusal olduğunu söylemek istiyorum. Mevcut durumda eğer virüs ülkemize gelecekse büyük ihtimalle yurtdışından yeni girişlerle veya yurtdışından dönüşlerle olacaktır.

Özellikle Avrupa’daki vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamaları, çıkacaklarsa maske kullanarak çıkmaları, herhangi bir hastalık belirtisi olduğunda ise sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri gerektiğini ifade etmek istiyorum.

Ülkemizde vaka görülmesi mümkündür, ama yayılmasını önlemek bizim elimizde. Devlet organizasyonlarımızın tamamı, bakanlığımız, yapılması gerekenlerin hepsini diğer hiçbir ülkenin yapmadığı kadar yapıyor.”

Vatandaşların endişeye kapılmasını gerektirecek bir durum olmadığını özellikle ifade eden Bakan Koca, Türkiye’nin coronavirüs konusunda başka ülkelerden alabileceği bir yardım olmadığını “Türkiye olarak yardım edebilecek konumda olan ülkelerden biri biziz” cümlesiyle belirtti.