Turizm Bakanı Ersoy’dan önemli coronavirus açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

Last Updated on 21 Ekim 2020 by Sahra Gülal

Coronavirüs gündemiyle toplanan Bilim Kurulu, Türkiye’de tespit edilen hastayla ilgili son durumu değerlendirdi. Virüsün turizm, sağlık ve ticaret sektörlerine olan etkisi ve alınan önlemler konuşuldu. Toplantıda neler konuşulduğuna ilişkin basın açıklaması an itibariyle sona erdi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla Bilkent Yerleşkesi’nde saat 13.30’da başlayan toplantı 17.00 sıralarında bitti. Toplantıda toplamda 26 kişiden oluşan Bilim Kurulu’nda bakanlık bürokratları ve çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenler yer aldı. Üç Bakan Bilim Kurulu toplantısından önce heyetleriyle birlikte ayrı bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda önemli gündem maddelerinden birisi dün gece saatlerinde Sağlık Bakanının yaptığı açıklama oldu. Haberin detayları için tıklayınız: Türkiye’de ilk coronavirus vakası resmen açıklandı . Irak ve İran sınırı, karayolu geçişleri kapatılmıştı. Sınırlarda yeni bir önleme gidilecek mi? Bunun dışında riskli görülen ülkelere uçuşlar durdurulmuştu. Bunlara ek bir önlem alınacak mı? Turizm sektörü ve turistlerin gelmesiyle ilgili konu maddeleri neler olacak? Tüm sorular, 1 saat süren basın açıklamasında üç bakanın basın mensuplarının sorularını yanıtlamasıyla cevap buldu.

Sağlık Bakanı Koca’nın açılış konuşmasının ardından sözü alan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak şu satır başlarına dikkat çekti:

TURİZM; 15 NİSAN SONRASI, AZ TURİST, YENİ SEZON TARİHİ, CRUİSE’DA YOLCU PROFİLİNİN ÖNEMİ

  • 15 Nisan turizm açısından hassas bir tarih. Bu sebeple mümkünse yurtdışından Türkiye’ye olan turizm talebinin Nisan sonuna ertelenmesi bizim açımızdan daha mantıklı geliyor. Bu bağlamda geçen sene kıyaslandığında turizm hareketlerini cezbettirmek yerine daha az turistin gelmesini sağlamak çok daha sağlıklı bir çözüm olacağına karar verdik.
  • Dün sektör temsilcileriyle yaptığım toplantıda en geç bir hafta içerisinde sektörel desteklerle ilgili net bir açıklama yapacağız.
  • Kültürel etkinlikler ve organizasyonlarla ilgili bakanlığımıza bağlı genel müdürlüklerin etkinlik ve organizasyonlarının Nisan sonrasına ötelenmesi gündemde. Bununla ilgili net açıklamayı da yarın netleştirmiş olacağız.
  • Açılmamış olan oteller bu sene sezon başlangıcının Mart sonu değil de Nisan ayı sonu olarak planlamalarını öneriyoruz. Görüşmelerimizi yaptık. Onlarda üyelerine söyleyecekler. Önemli olan Mart ayında Nisan ayında bir sayı yakalamak değil sonrasında virüsün riskinin azalmaya başladığı dönemlerde gerçek sayıları yakalamak Türkiye açısından çok daha önemli. Birçok oteli bulunan otel birlikleri de özellikle zincir oteller aynı bölgede bir veya iki otelini açacak.
  • Ağır vakaların yaşandığı cruise gemileri bu olaylara hazırlıksız yakalanan ilk gemilerdi. Şu anda uyguladıkları uluslararası bir sağlık protokolleri var. İçeriye aldıkları yolcularda belirli standartlar arıyorlar. Bizim için öncelikli olan geminin ve protokolün kendisi değil, bizim hangi ülkeye ne tür sınırlamalar uyguluyoruz o önemli. Yani yolcu profili bizi ilgilendiriyor. Gemi ikinci planda. Sağlık Bakanı Koca, burada şu eklemeyi yapıyor: “İtalya’nın önemli olduğu dönemde Kuşadası’na gelen bir gemiyi yanaştırmadık. Dinamik olduğumuzu, kararlı davranmış olduğumuzu bilmiş olun.”

Ersoy’un 9 Mart tarihinde yaptığı açıklamayı okumak için: Bakan Ersoy’dan coronavirüs açıklaması: Temmuz’da toparlarız!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gece saatlerinde yaptığı açıklamaya ek olarak bugün coronavirus ile alakalı haberlerde medyanın gücüne dikkat çekti. Bunu da “Sorun küresel, mücadelemiz ulusal. Bu ulusal mücadelenin güçlü bir aktörünün medya olacağına inandığımı söylemek istiyorum” sözleriyle ifade etti. Bakanın çoğunluğunu dün gece ifade ettiği o açıklamasını buradan okuyabilirsiniz: Türkiye’de ilk coronavirus vakası resmen açıklandı

ERDOĞAN, PARTİSİNİN TBMM TOPLANTISINDA NELER SÖYLEDİ?

Bilim Kurulu toplantısının hemen öncesinde gerçekleşen AKP’nin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, coronavirus ve virüs tespit edilen kişi hakkında şunları söyledi:

“Coronavirusün ülkemize sirayet etmemesi için gereken her türlü önlemi vakitlice aldık ancak yakın çevremizde bu kadar yaygınlaşmış bir virüsten tamamen kurtulmak mümkün olmadı. Ülkemizdeki vaka Avrupa kaynaklı tek bir örnekten ibaret. Virüs tespit edilen kişinin durumu iyi. Türkiye inşallah bu sıkıntıyı herhangi bir kayıp vermeden atlatacaktır, temennimiz budur. Hiçbir virüs bizim tedbirlerimizden daha güçlü değildir. Göstereceğimiz dikkat ve alacağımız tedbirler en etkili korunma yöntemi olacaktır. Özellikle yaşlılarımızın ve bünyesi zayıf insanlarımızın en azından bir süre kalabalık yerlerden uzak durmaları gerekiyor.”

Coronavirus’e karşı tüm bilmeniz gerekenler bir haberde: En güncel gelişmelerle COVID-19 hayatımıza nasıl yansıdı?

BİLİM KURULU ÜYESİNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı Coronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye’deki ilk coronavirüs vakası ile ilgili “Yurt dışından geldiğini biliyoruz. Yurt dışında virüsü aldığını biliyoruz. Çok az kişiyle temas edip, çok fazla dışarıya çıkmayan birisi, o bakımdan şansımız var. Erken dönemde ateş ve öksürüğü olduğu dönemde yakalandı ve o sayede de çok az temaslısının olduğu bir dönemi yakaladık.

Son 14 gün içerisinde yurtdışındaysanız lütfen evinizde kalmaya çalışın, lütfen çok az kişiyle temas edin, mümkünse dışarıya, toplu yaşam alanlarına çıkmayın. Eğer bu dönem içerisinde ateşiniz, öksürüğünüz, çok ciddi halsizliğiniz, yorgunluğunuz gelişirse de hemen bir maske takarak o şartlarda hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidin ve sağlık kuruluşunda da ‘ben son 14 gün içerisinde şu ülkedeydim, şu anda da bu bulgularım var’ deyip, mümkün olduğu kadar diğer insanlardan uzakta kalıp sağlık personelinin size yardımcı olmasını bekleyin.

Coronavirüs ailesi, büyük bir aile, 500’den fazla virüs türü var ve bunların büyük kısmı güneş ışığından çok etkileniyor. Bu virüsün yapısal özelliklerine baktığımızda da açıkçası çok farklı değil, o nedenle de güneş ışığından, kuru sıcaktan etkilenmesini bekliyoruz. Ama nem ve ılık havada yaşamını devam ettirebiliyor. O bakımdan havaların ısınmasıyla bulaşma ihtimali azalacak. Tahminimiz ve umudumuz öyle” dedi.