Bakan Ersoy’dan acentalara gece yarısı destek açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

Last Updated on 19 Mart 2020 by Turizm Günlüğü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı destek paketinde acentaların unutulduğu gören Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; yaptığı mesai ile birinci maddeye acentaları ekletmeyi başardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü’nde düzenlenen “Corona Virüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı” sonrasında ekonomi alanında alınan önlemler ve mali destekler açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın coronavirus krizine yönelik açıkladığı “Covid-19 Ekonomik İstikrar Kalkanı” destek paketi kapsamında acentaların yer almaması üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy harekete geçti.

Destek paketinde, özellikle birinci madde kapsamında seyahat acentalarının yer almaması üzerine Bakan Ersoy’un gece mesaisi başladı. Ersoy, saat 23:45’de coronavirus destek paketinin 1. Maddesine seyahat acentalarını da ekletmeyi başardı.

—o—

“Covid-19 Ekonomik İstikrar Kalkanı” destek programının 1. Maddesi’nin son şekli şöyle:

1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Turizm Taşımacılık – Seyahat Acenteleri, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay erteliyoruz.

—o—

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin ilk halinde KDV ve SGK primleri ertelenecek sektörler arasında, seyahat acentalarının yer almaması üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, listeye Turizm Taşımacılık – Seyahat Acenteleri” ibaresini eklettiğini; bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.

BAKAN ERSOY’UN AÇIKLADIĞI DESTEK ACENTALARI SEVİNDİRMEDİ

“Covid-19 Ekonomik İstikrar Kalkanı” destek programı kapsamında, kendilerine yönelik mali destekleri yeterli bulmayan acentalar sosyal medyada ve whatsapp gruplarında şu paylaşımlarda bulundular:

“TURİZM KATKI PAYININ DA MUAF OLMASI LAZIM”

Arkadaşlar bize gelen hiçbir + destek yok, bizleri tüm SGK ve vergilerden min. 3 ay muaf edip, çalışan maaş destek ödeneği vermesi lazım, konaklama vergisi ötelense ne olur, turizm katkı payının da muaf olması lazım

“ERTELEME DEĞİL MUAFİYET İSTİYORUZ”

Turizm acentaları olarak virüs salgının getirdiği ekonomik krizden en büyük yarayı alan biziz. SGK, KDV, muhtasar ödemelerinde erteleme değil muafiyet istiyoruz

“DAHA KAPSAMLI BİR PAKET OLMASI GEREKİRDİ”

Açıklanan tedbir paketi; başta sektörümüz olmak üzere ekonomiyi ve çarklarını soğutamaz. Dönmesini sağlayamaz! Daha kapsamlı bir hazırlık ve paket olması gerekirdi. Dokunan ve bizi ayakta tutacak kalemler olması gerekirdi. Birçok detay da “gri” bunların hızlıca netliğe kavuşması gerekmektedir. Hepimiz için daha zor günler başlıyor!

ULTRA İLGİNÇ PAKET

Hükümet hem evden çıkmayın diyor; hem de:

“İç hat biletlerinde KDV’yi % 18’den % 1’e indirdik, hadi uçun”

“Konaklama vergisini kaldırdık; zaten turist yok oteller boş tatile gidin”

“Konut satışında asgari peşinatı % 20’den % 10’a indirdik; koşun ev alın”

CHANGE.ORG’DA İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR

Bu gelişmelerin ardından kendilerine yönelik destekleri yeterli bulmayan acentalar change.org’da imza kampanyası başlattı.

İşte coronavirus ekonomi destek paketinin detayları…