Rusya “vatandaşlarını kurtarma operasyonu”nu neden durdurdu?

Last Updated on 4 Nisan 2020 by Turizm Günlüğü

Dünyayı saran coronavirus salgını sonrasında yurt dışında kalan Rusya vatandaşlarının özel uçak seferleriyle ülkeye getirilmesi operasyonu sürpriz bir şekilde durduruldu.

Rus medyasına yansıyan haberlere göre hükümete bağlı corona virüsle mücadele departmanı, 4 Nisan 2020 saat 00:00’da Rusya havaalanlarına uçuşların tümüyle durdurulduğunu bildirdi.

Havaalanların uçuşa kapatılmasıyla, Turkrus.com’un Kommersant Gazetesi’nden aktardığı iddiaya göre, ülkeye dönmeyi bekleyen en az 30 bin Rusya vatandaşı çaresiz kaldı.

Yasak kararının açıklamasında, “ülke içinde coronavirus sorunu derinleşirken, iki hafta karantinaya alınmaları gereken binlerce kişiyi şu an ülkeye getirerek riski arttırmama amaçlı olduğu” vurgusu yapıldı.

Rusya, vatandaşların sağlığının korunmasını en üst düzeye çıkarmak ve coronavirus vakalarının yayılma hızını kesmek için böyle bir adım attı. Ülkesine geri dönmek isteyen Rusya vatandaşları 4 Nisan tarihinden itibaren kamu hizmetleri portalında bulunan özel formu dolduracak.

Ardından Rus yetkililer, vatandaşların Rusya topraklarına dönmeleri için bir program oluşturacak. Kendileri hakkında bilgi verenlere yurtdışında kaldıkları süre boyunca gerekli sosyal yardım sağlanacak. Bu durumdaki vatandaşlara yardım için 500 milyon ruble fon ayrıldı.

Kommersant Gazetesi, tüm uçuşları durdurma kararı sonrası sadece Rusya’ya dönmek isteyen vatandaşların değil, Rusya’dan ayrılmak isteyen yabancıların da “ortada kaldığını” yazdı.