COVID-19 salgını ile otellerde değişecek 10 şey

Last Updated on 24 Nisan 2020 by Yaşar Çelik

Bundan üç ay önce açık büfe kahvaltısı, mini bar ve kahve istasyonu olmayan bir otel kimsenin tercih edeceği bir şey değildi.

Bugün ise dünyada yaşanan salgın ile misafirlerin Check-in süreçleri, otelde yeme alışkanlıklarından odalarının nasıl temizleneceğine kadar her şeyi değiştirebilecek bir dönem başlayabilir. Otel uzmanları salgının önümüzdeki aylarda otel konaklamalarını büyük ölçüde değiştireceğine inanıyor.

Neler değişebilir sizler için 10 maddede şöyle derledik:

1- Otel girişinde ateş kontrolü

Virüs riskini henüz bina içerisine girmeden engelleme amacıyla oteller konukların varışlarında sağlık veya güvenlik çalışanları ile ateş kontrolü yapmaya başladı. Güvenlik anlayışında sağlığın ön plana çıktığı bir döneme girdik diyebiliriz .

2- Asansörlerde sınırlı misafir

Virüsten korunmak için, asansöre kalabalık binilmemesi, kişi sayısına kısıtlama getirilmesi tüm alanlarda gündemde. Birden fazla kişi ile kullanımı durumunda, sosyal mesafe korunarak ters yönlerde (sırt sırta) durulabilir.

Misafir Asansörlerine Tek Tek Misafirlerin alınması,bunu belirten uyarıcı yazılar asılarak, sosyal mesafe yaratılıp toplu kullanımlara engel olunması söz konusu olabilir. Misafirler asansör yerine merdivenleri tercih edebilir.

3- Odalardaki kahve istasyonları ve minibarlar

Oda içerisinde yer alan kahve istasyonları ve Minibar Hizmeti kaldırılabilir. Bugüne kadar odalarda bulunan minibardaki ürünler misafir kullanımı olduğunda değişiyordu. Kahve İstasyonlarında ise porselen ve cam bardak kullanılması, çay ve kahvelerin kullanım olmasa dahi temas nedeni ile sürekli değişmek zorunda olması nedeniyle teması önlemek ve hijyeni sağlamak adına bu hizmetler tarih olabilir.

4- Açık büfe ve restoranlar

Kahvaltı büfeleri ve lobi alanında oturmak otellerin vazgeçilmezleri arasındaydı ancak şimdi misafirler bunun güvenli olmadığını düşünebilir. Açık büfeler yerine misafirlere özel tabaklar hazırlanması ve yeme ihtiyacı için lobi alanlarında paketlenmiş yiyecek seçenekleri sunulabilir.

5- Check in, check out ve rezervasyon

Teması en aza indirmek için misafirlerin online giriş ve çıkış yapmalarını sağlayan dijital programlar kullanılabilir. Rezervasyon yaptıktan sonra check-in yapma, oda seçimi ve ön büro ile etkileşime girmek zorunda kalmadan telefonlarını oda anahtarı olarak kullanabilirler. Daha az insan etkileşim için kağıtlar yerine teknolojiyi kullanacağımız bir döneme girebiliriz.

Oteller rezervasyon almadan önce konuklarının sağlık ve seyahat geçmişlerini sorabilirler kovid testi ve sağlık belgesi talep edebilirler.

OTELDE KALIYORSANIZ: Kaldığınız otelde mutlaka alınması gereken corona önlemleri

6- Oda temizliği

Konaklama esnasında temizlik hizmeti verme kalkabilir. Giriş esnasında konuklara torbalar verilebilir kirli havlular ve çarşaflar için. Odalar konuklar ayrıldıktan sonra 24 boş bırakılıp, temizlenebilir. Temizlik görevlileri bu temizliği maske ve koruyucu ekipmanlar yapabilir.

7- Odalarda kullanılan malzemeler

Misafirler için tutulan malzemelerde de büyük değişimler olabilir, fazla askılar yastıklar kaldırılarak banyo malzemeleri talep doğrultusunda verilebilir. Misafir havluları paketleme ile verilebilir.

8- Fitness & Spa alanları

Salgın sonrası otellerin spor salonları ve Spa alanları misafirlerin sosyal izolasyonu için her misafire belirli bir zaman diliminde kullanım sunulabilir.

9- Merkezi sistem havalandırma

Virüsün klimalar ile yayılıp yayılmadığı tartışılırken, merkezi sistem klima kullanan otellerin düzenli temizlik ve bakım yaparak bunu belgelerle misafirlerine kanıtlamaları gerekebilir. Misafirler merkezi sistem klimaları hiç kullanmadan konaklamak isteyebilirler ancak bu da oteller için kişisel iklimlendirme ihtiyaçlarını doğurabilir.

10- Otel çalışanlarının maske ve ekipman kullanımı

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları otel çalışanlarının sağlık ve güvenliği ile ilgili tedbirlere bir çok yenilik getirebilir. Koruyucu ekipman kullanımı artık yalnızca çalışanların sağlığını değil, konukları da etkileyeceği için belirlenen önlemleri almak çalışanların tercihinde değil mecburiyete tabi olabilir.

İnsanlarla yakın temas ve sıcak karşılama misafirperverliğin en önemli noktası iken şimdi ise otellerin genelinde hiçbir temas olmaması gündemde.

Turizm çalışanlarının görev ve sorumluluklarında büyük değişimler yaşanabilecekken, teknolojinin her anlamda ön plana çıkacağı yeni dönemde kazanan değişime ayak uyduran tesisler olacak gibi görünüyor .