Ceylan Malgıt’tan yurt dışı eğitimi konusunda tavsiye ve öneriler

Last Updated on 3 Eylül 2020 by Turizm Günlüğü

15 yılı aşkın süredir yurt dışı eğitim danışmanlığı alanında hizmet veren Artı Edu Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü Ceylan Malgıt, yurt dışında lise, üniversite ve dil eğitimi almak isteyen gençlere yönelik tavsiye ve önerilerini Turizm Günlüğü ile paylaştı. İşte yurt dışı eğitimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar…   

Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Ceylan Malgıt; Adana doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Adana’da tamamladım. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme mezunuyum. Şu an kendi kurduğum Artı Edu Yurt Dışı Eğitim ve Danışmanlık firmasını yönetiyorum. Öğrenmeyi ve öğrenciliği sevdiğim için de İstanbul Üniversitesi’nde sosyoloji okuyorum. Henüz 1. sınıftayım. Toprak adında, 13 yaşında bir oğlum var.

ARTI EDU ve sunduğu hizmetler hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

Artı Edu Yurt Dışı Eğitim olarak, öğrencilerimizin yurt dışı dil eğitimi, yurt dışı yaz okulları, yurt dışında üniversite eğitimi, yurt dışında lise eğitimi ve çeşitli sertifika programlarının organizasyonu ile birlikte tüm ülkeler için vize danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.

Yurt dışı eğitim danışmanlığı kapsamında gençler daha çok hangi ülkeleri ve hangi programları tercih ediyor?

Son iki yıldır ekonomisi ve eğitim düzeyinin standartların üstünde olması sebebiyle Kanada diyebilirim. Kanada’da İngilizce dil eğitimi almak isteyenlerin sayısında büyük bir artış bulunuyor.

15 yılı aşkın sektör deneyimine sahipsiniz. Bu süreç içerisinde yurt dışı eğitim programlarına yönelik talep nasıl bir trend izledi? En yoğun talebin yaşandığı dönemler ne zaman oldu?

Aslında yurt dışı eğitimin trendi bir bakıma ülke ekonomisiyle de alakalı. Çünkü döviz artınca insanların harcayacağı miktar da yükseldiğinden yurt dışına giden öğrencilerin sayısında düşüş gözlemleniyor. Bu sadece Türkiye ekonomisi ile de alakalı değil. Öğrencinin eğitim almak istediği ülkenin şartları da eğitim alma kararını etkiliyor. Son yıllarda özel üniversitelere ödenen rakamların fazla olması, sınav stresi gibi nedenler, öğrencileri yurt dışında üniversite okumaya yönlendirdi.

Genellikle yaz dönemlerinde tatil sürecini dil eğitimi ile değerlendirmek isteyenler sebebiyle yoğun olmaktadır. Hatta yaz döneminde eğitim almak isteyen öğrencilerimize yaptığımız en büyük uyarı; bu kararı son zamana bırakmamalarıdır. Çünkü okullar belirli sayıda kontenjanlara sahip olduğundan yaz döneminde yer olmaması sebebiyle birçok öğrencimizin kaydını alamayabiliyoruz.

Yurt dışı eğitimi hakkında öğrencilere ve ailelerine yönelik tavsiyeleriniz nelerdir?

Yurt dışında gerek dil eğitimi gerekse de üniversite eğitimi almak isteyen bir öğrencinin mutlaka aile tarafından destek görmesi gerekmektedir. Aile ve öğrenci ortak bir noktada bulunmuyorsa bu özellikle öğrenci için zorlu bir süreci de beraberinde getiriyor.

15 yıllık danışmanlık hayatımda hiçbir öğrencinin eğitim almak istediği ülke hayalini değiştirmedim. Sanırım meslektaşlarımın veya bazen ailelerin yaptığı en büyük yanlış olarak nitelendiriyorum. Çeşitli yönlendirmeler ile hayalinizdeki ülkeden farklı bir ülkeye gitmek mecburiyetinde kalmışsanız; gidilemeyen ülke bir şekilde kafanızda bir yer ediyor. Aradan yıllar geçse bile yine bir şekilde o hayalde olan ülkeye gitme çabasında oluyorsunuz.

Aileler; çocuklarının ne istediğine, hedeflerine kulak versinler. Baktığınız zaman bu sadece yurt dışı eğitimi için değil, çocukların hayatlarının her alanında aile desteğinin önemine değinmeden geçemeyeceğim.

Eğitim danışmanlığının yanı sıra vize danışmanlığı hizmeti de sunuyorsunuz. Bu alanda sizi tercih edenlere sunduğunuz avantaj ve kolaylıklar nelerdir?

Vize işlemleri yaptığımız işin bir parçası. Yurt dışına gönderdiğimiz öğrencilerin vize danışmanlığını ücretsiz olarak firmamız gerçekleştiriyor. Vize sonuçlarının yüksek oranda olumlu sonuçlanması firmamızı ayrıca vize danışmanlık hizmetlerini de bireysel olarak vermeye yönlendirdi. Biliyorsunuz çok fazla danışmanlık firması var. İnternette birçok sitede evrak listeleri nasıl başvuru yapacağınız vs. gibi birçok bilgiye de ulaşabilirsiniz.

Biz, bu standartların üstünde bir yol izliyoruz. Sıradan bir evrak listesi değil de kişinin konumu, sponsoru dahilinde her bir kişinin çalışan, öğrenci veya işveren olması durumuna göre tüm detaylar hazırlanır.

Kısacası gerçek anlamda hizmet veriyoruz.