KDV indirimi sektördeki hareketliliği arttırdı

Last Updated on 24 Ağustos 2020 by Yaşar Çelik

Turizm sektörünün en büyük harcama kalemlerinden biri olan yeme-içme hizmetlerinde KDV’nin yıl sonuna kadar yüzde 1’e düşürülmesi sonrası sektördeki hareketlilik yüzde 20 arttı.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, pandemi nedeniyle aylarca paket servis hizmeti verme durumunda kalan ve zor günler geçiren yeme-içme sektörünün, indirime gidilen KDV oranlarının meyvelerini aldıklarını şöyle dile getirdi:

“İki milyon insanın istihdam edildiği, yıllık yaklaşık 140 milyar liralık bir hacme ulaşan sektörümüze yapılan bu indirimin meyvelerini görmeye başladık. KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi sonrası bazı restoranlar bu indirimi fiyatlarına yansıtırken, bazıları da pandemi sürecindeki kayıpları nedeniyle yapmayı düşündüğü zammı iptal etti. Kapalı kaldığı dönemde uzun süre çalışamayan ve hala ciroları geçen yılın aynı dönemine ulaşmaya restoranlar zam yapmayı düşünüyordu. Çok büyük kısmı bu zammı iptal etti. KDV indirimi sonrası sektörde hareketlilik yüzde 20 arttı.”

Turizmde yeni KDV oranları