Galata Kulesi’ndeki restorasyon projesi için onay çıktı

Galata Kulesi

Last Updated on 27 Ağustos 2020 by Turizm Günlüğü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) elinden alınan tarihi Galata Kulesi’nin beden duvarlarının darbeli matkapla delinmesinin ardından Koruma Kurulu tarihi kuleye ilişkin restorasyon projesini onayladı.

İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ortaya çıkan restorasyon görüntülerinden bir gün sonra toplandı. 13 Ağustos’ta gerçekleşen toplantı gündemine tarihi kuleye ilişkin restorasyon projesi geldi. Kurul, tarihi kuleye ilişkin sunulan restorasyon projesinin uygun olduğuna karar verdi.

İBB KARARA İTİRAZ ETTİ

Cumhuriyet Gazetesi’nden Hazal Ocak’ın haberine göre, karara karşı oy kullanan İBB Kurul Temcilcisi Hülya Kök hazırladığı gerekçesinde:

“Galata Kulesi’nde basına da yansıdığı ve başkanlığımızca da tespit edildiği şekilde taşıyıcı özgün duvarların Hilti ve iş makineleri kullanılarak tahrip edildiği özgün malzemenin parçalandığı, tescilli kültür varlığı taşınmazlar da iş makinesi kullanımının geri dönüşü mümkün olmayan tahribatlara sebebiyet verdiği, iş makinesi marifeti ile özgün duvarın yıkılmasının kabul edilebilir, bir uygulama olmadığı aşikardır” ifadelerini kullandı.

“Galata Kulesi’nde de onaylı restorasyon projesi olmaksızın restorasyon uygulaması başlamış bugün de kurulumuza bu işlemler başladıktan sonra restorasyon projesi sunulmuştur” denilen gerekçede özetle şu sözler kaydedildi:

“Koruma Kurulu’nun izni olmadan, restorasyon projesi kurulumuza sunulup onay alınmadan, Hilti kullanımı ile yapının tahribatına sebep olan önce imalat sonra restorasyon projesi yapılması 2863 sayılı K. ve T.V.K.K’nun kanunu bağlamında suç niteliği olup kurulumuzca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğinden ve bu uygulamanın diğer eski eserlerde de aynı uygulamanın önünü açacağı gerçeğinden hareketle konu kurul kararına karşı oy gerekçemdir.”