Anadolu’nun göbeğinde ‘fosil’ hazinesi!

Last Updated on 9 Eylül 2020 by Yaşar Çelik

Kayseri’de Yamula Barajı kıyısındaki kazı alanında bovid, antilop, zürafa, fil ve gergedan ile ‘Carnivor’ faunasından etçil beslenen yırtıcı türlerin fosillerine ulaşıldı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada “Başkan Büyükkılıç’ın bizzat katıldığı kazı çalışmalarında “Bovid” hayvanların yanı sıra antilop, zürafa, fil ve gergedan ile etçil beslenen yırtıcı türlerin fosillerine ulaşıldı” denildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

Hayvan türlerinin zenginliği

“Geç miyosen döneme ait 7.5 ya da 8 milyon yıl öncesine ait fosillerle ilgili bilim insanları kapsamlı bir çalışma yürütecek. Fedakarca yapılan bir çalışmanın sonucunda geçen sene daha çok mamutları ve fillerin atasını görüyorduk. Bu sene biraz daha hayvan türlerinin zenginliğini görüyoruz.

‘Doğanın tarihi yeniden yazılacak’

Bu zenginliğe sahip çıkacağız. Buradaki topografik yapı, geçmişten beri ormanlarla ilgili büyük hayvanların yaşadığını bize gösteriyor. Kısacası doğanın tarihi yeniden değerlendirilecek, yeniden yazılacak. Kayseri ve uluslararası boyut açısından önem arz ediyor. Bu konuda yaptığımız çalışmaları bir müze anlayışı içerisinde değerlendirmek için o projeyi hayata geçirme yönünde bir irade gösteriyoruz. İnşallah müzemiz zenginleşecek. Yaptığımıza değdi diyeceğimiz bir konuma geldi.”

‘Müthiş örneklerle karşılaştık’

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu ise şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi genelde karşı tarafta çalışıyorduk. Yüzey araştırması sonucu burayı buldu ekibimiz ve müthiş örneklerle karşılaştık. En önemlisi bu kadar fazla hayvan çeşitliliğinin olması bizi çok şaşırttı. Şu anda sadece üstteyiz ve alta inmedik, genişletmedik. 3 farklı Bovid türünden yani boynuzlugillerden, ceylan, gazel türünden söz edebiliriz. 3 toynaklı atımız var, fil var, zürafa var, gergedan var. Bu kadar çeşidin bir arada yaşaması ve bu kadar güzel şekilde bulunması bizi sevindirdi, heyecanlandırdı. Çalışmalarımız devam edecek.”