9 aylık veriler ortaya çıktı! Seyahat acentaları varlık yokluk savaşı veriyor

Last Updated on 3 Ekim 2020 by Yaşar Çelik

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, 2020 sezonunda seyahat acentelerinin aldığı ağır darbeyi Antalya özelinde rakamlarla ele aldı.

Recep Yavuz, “Seyahat acentaları çok zorlu bir süreçten geçiyor. Hatta olmak ya da olmamak savaşı veriyorlar. Korona sürecinin uzaması ve seyahat kısıtlılığının sürmesi zorlukla ayakta kalmaya çalışan bir çok acentenin sonu anlamına gelebilir” uyarısında bulundu.

Recep Yavuz’un https://recepyavuz07.blogspot.com da kaleme aldığı “İlk 9 ayda acentaların kaybı % 82,5 oldu” başlıklı değerlendirme yazısı şu şekilde:

“Acentaların Antalya paket tur satışlarında ilk 9 ayda kaybı % 82,5 oldu”

Antalya’daki turist hareketliliğini günü gününe takip ederek ülke bazında gelişmeleri hızlı ve objektif olarak sektör temsilcileri ile paylaşmaya çalışıyoruz. Ağustos ve eylül aylarındaki kıpırdanma bir nebze olsun soluklanma sağladıysa da, bu misafirleri getiren ve sezona ancak ağustos ayında başlayabilen seyahat acentelerinin aldığı darbe çok ağır oldu.

Özellikle iki konu da kayıplar uzun yıllar telafi edilecek gibi değil;

  1. Mücbir sebep dolayısı ile aylar öncesinden gerçekleşmiş rezervasyonların iptal edilerek turistlerin paralarının geri iade edilmesi ve ortaya çıkan tazminat davalarının uzun yıllar sürecek olan hukuki bir sürece girmesi.

2. Korona sürecindeki kısıtlamalardan dolayı sezonun 6 ay geç ve kısıtlı başlaması ve sezonun da ancak 2-3 ay sürecek olması.

İkinci konuyu biraz açalım ve sayıları geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslayalım:

2020 yılının ilk 9 ayında Antalya’ya acenteler ile paket tur alarak gelen turist sayısı 2.045.076 olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde (ocak-eylül) acenteler ile 11.770.294 misafir Antalya’ya gelmişti.

2020 yılının ilk dokuz ayında acentelerin geçen yıla göre ortalama kaybı % 82,5 olarak gerçekleşti.

Her iki yılın aynı döneminde irili ufaklı yaklaşık 50 seyahat acentesi ile 60 ülkeden misafirler paket turlarla Antalya’yı ziyaret etti.

Geçen senenin aynı döneminde 4 acente 1 milyon üzerinde turist getirirken, bu yıl aynı dönemde en yüksek sayı 352.000 olarak gerçekleşti.

Sayılardan da anlaşılacağı gibi seyahat acentaları çok zorlu bir süreçten geçiyorlar. Hatta olmak ya da olmamak savaşı veriyorlar.

Korona sürecinin uzaması ve seyahat kısıtlılığının sürmesi zorlukla ayakta kalmaya çalışan bir çok acentenin sonu anlamına gelebilir.

Bu bahsettiğimiz sadece sayısal yani sektör tabiri ile pax kaybı. Bunun üzerine bir de bir çok alandaki mali kayıplar gelince bu süreçte hayatta kalmak çok zor olacak. Korkarım böyle giderse seneye aşağıdaki tablodaki bir çok acenteyi listede göremeyebiliriz.

Bu da çok yazık ve hazin…

Bir an önce seyahat acentelerini toplayarak tedbir ve çözüm önerilerine çalışmak turizmimiz için çok yararlı olacaktır. Hele hele bütün turistler korona sürecini yaşayarak neredeyse tek muhataplarının acente olduğunu anlayıp, paket tur güvencesi ön plana çıkınca bu alanda yol alan ülkelerin payları önemli ölçüde artacaktır.

Korona sürecinden sonra turist, kendisi için her türlü rizikoyu ve sorumluluğu alan acente güvencesi olmadan tatile çıkmayacaktır.

Antalya’ya son üç yılda acente ile geliş rakamları: