Seyahat acenteleri, TÜRSAB Genel Merkez önünde bir araya geliyor

TÜRSAB'tan Afet Bölgesindeki Acentalar
TÜRSAB Genel Merkezi

Last Updated on 5 Ekim 2020 by Yaşar Çelik

Coranavirus (CORVID-19) salgını dünya turizm hareketlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Turizm sektörü içinde en önemli yeri tutan seyahat acenteleri, pandemi’den kaynaklanan talep ve sorunlarını duyurmak amacıyla turizmciler ve seyahat acenteleri ortak iletişim ve bilgi paylaşım platformu TÜRSAPNET’in çağrısıyla yarın TÜRSAB Genel Merkez önünde bir araya geliyor.

Acenteler, öncelikli amaçlarının TÜRSAB’a destek vermek olduğunun altını çiziyorlar. Bu destek ile TÜRSAB’ın hükümet nezdindeki çalışmalarına yardımcı olunacağı, TÜRSAB ve Turizm Bakanlığının da bu talepleri sahiplenerek, Ekonomik Kurula ve Sayın Cumhurbaşkanına durumlarının daha güçlü bir biçimde iletilmesini sağlamak olduğunu belirtiyorlar.

Etkinliği düzenleyen turizmciler ve seyahat acenteleri ortak iletişim ve bilgi paylaşım platformu TÜRSAPNET Kurucu Moderatörü Cemal Kızıltan imzalı basın açıklaması şöyle:

“TÜRSAB BUGÜNE KADAR ÇOK ÇABA GÖSTERDİ”

“Turizm sektörü içinde çok önemli yeri olan seyahat acentelerinin, pandemi kaynaklı sorunlarını, kamuoyu ve ilgili siyasi yapıya duyurulması için, meslek birliğimiz TÜRSAB, bu güne kadar çok çaba gösterdi. Ancak ne yazık ki yeterli sonuç elde edilemedi.

“TÜRSAB’IN BAKANLIK NEZDİNDEKİ ÇALIŞMALARINA DESTEK VERMEK NİYETİNDEYİZ”

Bu nedenle, TÜRSAB’ın çatısı altındaki üyelerinin durumlarını anlatmak TÜRSAB üyelerinin sesinin duyulmasını sağlamak, resmi birliğimiz olan TÜRSAB’ın, bağlı olduğumuz Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdindeki çalışmalarına destek vermek niyetindeyiz.

EKONOMİK KURULA VE CUMHURBAŞKANIMIZA SESİMİZİ İLETMEK İSTİYORUZ”

Bakanlığımızın da bu güçten yararlanarak Ekonomik Kurula ve Sayın Cumhurbaşkanı’na sesimizi daha güçlü iletmesini sağlamak istiyoruz. Bu nedenle TÜRSAB Genel Merkezi önünde bir etkinlik düzenlemeye karar verdik.

“HEDEFİMİZ DAHA GÜÇLÜ KAMUOYU YARATMAK”

Turizm şirketi sahiplerinin destek verdiği bu etkinlikteki hedefimiz; Kamuoyuna sektörün durumunu acilen bir kez daha arz etmek, yaşanan kayıp ve zorluklar hakkında bilgi vermektir.

“BAKANLIĞIMIZDAN SORUNLARIMIZI CUMHURBAŞKANIMIZA SUNMASINI VE ÇÖZÜM GETİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

Bu sayede üyelerin içinde bulunduğu durumu ilgili mercilere daha ısrarlı ve kararlı bir şekilde anlatması için TÜRSAB yönetimini harekete geçirmek, bu sayede seyahat acentelerinin bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da isteklerimizin en güçlü biçimde aktarılmasını sağlamak amacındayız.

Bakanlığımızdan da, içinde bulunduğumuz durumu Ekonomi Kurulu üyelerine ve Cumhurbaşkanlığı makamına sunmasını ve sorunlarımıza acil çözüm getirilmesini bekliyoruz.

Ülkemize yılda 35 milyar dolar döviz sağlanmasına vesile olan, ekonomiye kazandıran, vergi stopaj gibi yollarla doğrudan Maliye Bakanlığımıza 14 milyar dolar girdi sağlayan, yüzbinlerce kişiyi istihdam eden biz turizm şirketlerinin çağrısına kulak verilmesi, çalışanlarımıza olduğu kadar, ülkemize, toplumumuza da yarar sağlayacaktır.

Yakın bir gelecekte tamamen sesi kesilebilecek sektörümüzün, devletimizin maddi destekleri ile hayata tutunması elzemdir. Sayısal anlamda bir önceki yılın ancak yüzde 20’si kadar turist gelmesi beklenirken, ciro anlamında, geçen yılla kıyaslandığında, kaybımızın yüzde 85’ler düzeyinde olduğu gerçeği ortadadır.

“İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ DURUM AFET HALİDİR”

İçinde bulunduğumuz durumun adı, “Force Majeour / Afet hali” olup, kanunda bile yer vardır. Sektörümüzün kalbi durumunda olan seyahat acentelerinin gelecekte de bu işlevini yürütebilmesi ancak hibe ve yardımlar ile mümkün olacaktır. Bir çok ülkede benzeri katkı ve hibe örnekleri görülmektedir. Hatta hükümetimiz nisan ayında Yavru Vatan, KKTC’de benzer bir desteği orada mukim seyahat acentelerine vermiştir.

TURİZM ŞİRKETLERİ ÜLKEMİZİ EKONOMİK HEDEFLERE TAŞIMAK İÇİN PANDEMİ SÜRESİNCE DESTEK BEKLİYOR

Bizler geçmişte de ülkece yaşanan pek çok olaydan yara aldık ve kendi kendimize bu yaraları sardık. Ama bu defa küresel ve uzun süreli bir etki ile karşı karşıyayız. Hem kendimizi, hem de ülkemizi bilinen hedeflere taşımak için turizm şirketlerine destek verilmesi gerekliliği çok net ortadadır.

6 EKİM SALI GÜNÜ TÜRSAB GENEL MERKEZ ÖNÜNDE TURİZM ŞİRKETİ SAHİPLERİ BİR ARAYA GELİYOR

Bu nedenle biz turizm şirketi sahipleri, 6 Ekim Salı günü saat 14.00’te ellerinde bavulları ve bayrakları ile TÜRSAB Genel merkezinde olacağız. Sesimizi duyurmak amacı ile düzenlediğimiz bu etkinliğimizin ve yardım çağrımızın değerli basınımızın da ilgisini çekeceğini, toplumda da karşılık bulacağına olan inancımızla sizleri de davet ediyoruz. İçimizdeki umut ışığının hiçbir zaman sönmemesini temennisi ile sağlıklı günler diliyoruz.

Cemal Kızıltan
Kurucu Moderatör / TÜRSAPNET

ETKİNLİK TARİHİ, YERİ VE SAATİ

Tarih: 6 Ekim 2020 Salı
Saat: 14.00
Yer: TÜRSAB Genel Merkezi Dikilitaş Aşık Kerem Sokak No 40 34349 Beşiktaş