Avrupa ülkelerine girişlerde yapılan testlerle ilgili sorular ve cevaplar

Last Updated on 14 Ekim 2020 by Yaşar Çelik

Türkiye’den Avrupa ülkelerinden birine seyahat edeceksiniz ya da AB ülkeleri arasında gezecekseniz her ülkenin farklı karantina şartları uyguladığını unutmayın. 31 Avrupa ülkesi arasında yürürlükte olan serbest dolaşım hakkı Covid-19 tedbirlerine rağmen halen yürürlükte. Eğer sizde bu 31 ülkeden birine gitmeyi düşünüyorsanız en güncel Covid-19 uygulamalarını takip etmek için oldukça basit tasarlanmış reopen.europa.eu sitesine bakmanızı öneririz.

TIKLA ÖĞREN

Hangi ülkelere seyahat edildiğinde ne tür belgeler gerektiği, karantina ve test şartları gibi bilgileri içeren internet sitesine ve haritaya ‘https://reopen.europa.eu/‘ adresinden ulaşılıyor.

Haber önerileri:
Hangi ülke PCR testi istiyor, hangi ülke karantina uyguluyor?
Avrupa’daki havalimanlarında uçuş öncesi Kovid-19 testi yapılıyor
İşte ülkelerin girişteki PCR Testi ve karantina uygulamaları
Türkiye’den Almanya’ya dönüş için neler gerekli?

ORTAK KRİTERLER ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

COVID salgınına karşı AB Üye Devletleri, Avrupa’nın güvenli bir şekilde yeniden açılmasını planlıyor. Halk sağlığını koruma önceliği ile hareket eden Avrupa Birliği, herkesin tatillerinin tadını çıkarmasını, ailesi ve arkadaşlarıyla yeniden bir araya gelmesini ve herhangi bir amaçla seyahat edebilmesi için çalışmalara devam ediyor. AB ülkeleri seyahat kısıtlamalarına ortak kriter önerisi üzerinde çalışıyor.

24 DİLDE HİZMET SUNAN SİTE

Sağlıklı ve güvende kalarak Avrupa seyahatinizi ve tatillerinizi güvenle planlamanız için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri sağlayan ‘https://reopen.europa.eu/‘ adresi ise hangi ülkelere seyahat edildiğinde ne tür belgeler gerektiği, karantina ve test şartları gibi bilgileri kullanıcılarına sunuyor. Bilgilerin sık ​​sık güncellendiği web sitesindeki bilgiler 24 dilde sunuluyor.

SALGININ YOĞUNLUK DERECİSİNE GÖRE RENK KODLARI UYGULAMASI

AB Üye Devletleri, COVID salgınına yanıt olarak serbest dolaşımın kısıtlanmasına yönelik koordineli bir yaklaşımla ilgili bir tavsiye Kararını kabul etti. Bu, yerel epidemiyolojik duruma göre bölgelerin (yeşil, turuncu, kırmızı ve gri) sınıflandırılmasını içeriyor.

Teklif; bir renk koduna (yeşil, turuncu, kırmızı, gri) dayalı ortak bir haritalama sistemi, seyahat kısıtlamaları getirip getirmemeye karar verirken Üye Devletler için ortak kriterler, ‘kırmızı alanlardan’ gelen yolcular için ortak bir yaklaşım (test etme ve kendi kendine karantina) yanı sıra halka daha açık ve zamanında bilgi gibi kriterlerden oluşuyor.

Üçüncü ülkelerden AB’ye seyahat edenler için bilgiler

AB’ye zorunlu olmayan seyahat üzerindeki geçici kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasına ilişkin tavsiye kapsamındaki ilk incelemenin ardından Konsey, seyahat kısıtlamalarının kaldırılması gereken ülkelerin listesini güncelledi. (Bu liste gözden geçirilmeye devam edecek ve duruma göre iki haftada bir güncellenecektir.)

Tavsiyede belirtilen kriterlere ve koşullara göre, üye devletler, aşağıdaki üçüncü ülkelerde ikamet edenler için dış sınırlardaki seyahat kısıtlamalarını kademeli olarak kaldırmalıdır:

  • Avustralya
  • Kanada
  • Gürcistan
  • Japonya
  • Yeni Zelanda
  • Ruanda
  • Güney Kore
  • Tayland
  • Tunus
  • Uruguay
  • Çin, karşılıklılık onayına tabi

Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan’da ikamet edenler, bu tavsiyenin amacı doğrultusunda AB’de ikamet edenler olarak düşünülmelidir.

‘https://reopen.europa.eu/’ sitesinde yer alan bilgiler AB Üye Devletleri tarafından sağlanan en son verilere dayanmaktadır ve diğer kamuya açık ve yetkili ulusal kaynaklardan toplanmaktadır.