Pandemide otel zincirleri ne kadarlık kayıp yaşadı?

283 Otel Konkordato İstedi

Last Updated on 23 Ekim 2020 by Turizm Günlüğü

Türkiye’de de işletme partnerleri olan dünyanın en büyük konaklama grupları, COVID-19 sürecinde büyük kayıplarla karşı karşıya… İşte coronavirus salgınının otel gruplarına yol açtığı zararın faturası…

2020 yılının üçüncü çeyrek mali sonuçlarını açıklayan otel grupları; tüm dünya dolulukları, satış ve karlarında yüzde 70’leri aşan kayıplarını, son çeyrekte azaltmayı başardılar. InterContinental Hotels Group ve Accor Hotels’in verileri; salgının küresel boyutta olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

INTER CONTINENTAL HOTELS’E GÖRE İYİLEŞME BAŞLADI

Dünyanın en büyük beş konaklama grubundan biri olan ve Türkiye’de de işletme partnerleri olan InterContinental Hotels Group’tan yapılan açıklamada, üçüncü çeyrekte satılabilir oda başına gelirin, bir önceki çeyreğe göre azaldığını, ancak bu dönemde pozitif bir nakit akışı sağladığı, doluluk oranlarının da arttığı vurgulandı.

Holiday Inn ve Crowne Plaza gibi markalarının da sahibi olan İngiltere merkezli otel işletmecisi, mevcut oda başına gelirin (RevPAR) üçüncü çeyrekte, yüzde 53 düştüğünü söyledi. (Önceki çeyrekte yüzde 75’lik düşüş vardı)

Grubun açıkladığı mali verilere göre, son üç aylık satılabilir oda başına gelirler; Amerika’da yüzde 50, Avrupa’da yüzde 70, Orta Doğu, Asya ve Afrika’da yüzde 23 düştü.

OTELLERDE DOLULUKLAR NE OLDU?

IHG yapısında, doluluk oranı 2020’nin ikinci çeyreğinde yüzde 25 idi. Son çeyrekte yüzde 44’e yükseldi. 30 Eylül itibarıyla toplam 199 otel veya grubun mülklerinin yüzde 3’ü kapalı kaldı.

İcra Kurulu Başkanı Keith Barr, yaptığı değerlendirmede “sektörün tam olarak iyileşmesi zaman alacaktır ve kısa vadede daha fazla gelişme potansiyeline ilişkin belirsizlik devam ediyor. Ancak misafirlerimiz seyahat etmek için kendilerini güvende hissettikleri için, sahiplerimizi korumak ve desteklemek ve talebi otellerimize geri çekmek için atılan adımlardan güven duyuyoruz”dedi.

ACCOR HOTELS NE DURUMDA?

Türkiye’de faaliyette bulunan diğer büyük konaklama zincirlerinden Accor, 2020’nin üçüncü çeyreğinde gelirlerinde yüzde 68.7 düşüş açıkladı.

Grubun gelirleri; geçen yılki 1.049 milyar Euro’dan 329 milyon Euro’ya geriledi. Öte yandan grupta satılablir oda geliri (RevPAR) yüzde 62.8 düştü.

Otel hizmetleri gelirleri yüzde 70.5 düşüşle 224 milyon Euro’ya, otel varlıkları ise yüzde 72.3 düşüşle 76 milyon Euro’ya geriledi.