Köpekler Kovid-19 hastalarını testlerden daha hızlı tespit ediyor

Last Updated on 6 Kasım 2020 by Yaşar Çelik

Finlandiya’nın Helsinki-Vantaa Havalimanı’nda gerçekleştirilen bir deneyle köpeklerin, Kovid-19’u PCR testinden çok daha önce tespit ettiği bildirildi.

Söz konusu deneyde günde yaklaşık 100 yolcu köpekler tarafından test edildi. Yolculara peçeteyle ciltleri silinmeleri teklif edilmesinin ardından, peçeteler bir kavanoz içine yerleştirilerek köpeklere koklatıldı.

Belirli hareketlerle olası enfeksiyonlu peçeteyi gösterecek şekilde eğitilen köpekler ‘testin pozitif’ olduğu yönünde uyarı vermesi durumunda yolcu PCR testine alınıyor. Şu ana kadar 16 köpekle gerçekleştirilen deneyden yaklaşık 2 bin 200 yolcu geçmiş durumda.

Aralık sonuna kadar devam etmesi beklenen araştırmada köpekler vardiyalı olarak çalışırken yolcular ise gönüllü olarak katılım sağlıyor.

PCR testine göre çok daha ucuz

Uygulama hakkında Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu Hastalık Kontrol Daire Başkanı Prof. James Logan, şu yorumunda bulundu:

“Kovid-19 gibi solunum hastalıklarının vücut kokumuzu değiştirdiğini biliyoruz, bu yüzden köpeklerin bunu tespit etme olasılığı çok yüksek.”

Havalimanlarında PCR testlerine ucuz ve hızlı alternatif oluşturabileceğini söyleyen Helsinki Üniversitesi’nden Anna Hielm-Björkman ise bu deneyin havalimanına maliyeti yaklaşık 300 bin euro olduğunu belirterek uygulamanın PCR testine göre çok daha ucuza geldiğini söyleyen uzmanlar arasında yer alıyor.