Ultra hızlı ulaşım Hyperloop’un ilk insanlı testi

Last Updated on 9 Kasım 2020 by Turizm Günlüğü

Uçaklardan bile iki kat daha hızlı olacağı belirtilen Virgin Hyperloop hızlı ulaşım teknolojisinin ilk insanlı testi dün yapıldı. Sistemin tam kapasite kullanıldığında saatte yaklaşık 1000 km hıza ulaşması bekleniyor.

Milyarder iş insanı Richard Branson’ın kurduğu Virgin şirketler grubunun içinde yer alan Virgin Hyperloop, ultra hızlı ulaşım sistemini ilk defa yolcularla test ettiğini duyurdu.

Dün icra edilen teste şirketin yöneticileri, Baş Teknoloji Sorumlusu Josh Giegel ve Yolcu Deneyimi Direktörü Sara Luchian katıldı. Nevada Las Vegas’ın dışındaki çölde şirketin DevLoop test pistinde gerçekleştirilen deneme sürüşünde aracın hızı saatte 172 kilometreye kadar ulaştı.

Virgin Hyperloop’un Başkanı, DP World CEO’su ve grup başkanı Sultan Ahmed Bin Sulayem, “Gözlerimin önünde bir tarihe tanıklık ediyor olmanın mutluluğunu yaşadım” diye konuştu.

Kapsüller saatte 966 kilometre hızla tüplerin içinden geçecek

Los Angeles merkezli Hyperloop projesi, insan ve kargoyla dolu yüzen kapsüllerin saatte 966 kilometre hızla tüplerin içinden geçmesini amaçlayan bir gelecek teknolojisi olarak tanımlanıyor.

​Manyetik kaldırma teknolojisi kullanılarak neredeyse sessiz yolculuğa izin verecek hyperloop sistemi, New York ile Washington arası olan 360 km mesafeyi 30 dakikaya indirecek. Bu süre ticari jet uçuşlarından iki kat, yüksek hızlı trenlerden de dört kat daha hızlı olacak.

Şirket, sistemin güvenlik onayını 2025 yılına kadar almayı, 2030 yılında da ticari operasyonlarına başlamayı çalıştığını açıkladı.

Nevada’daki tesisinde daha önce 400’ü aşkın insansız test uygulanan Hyperloop, geçen ay 500 milyon dolarlık sertifika merkezinin kurulması için, teknolojiyi denetlemek ve kanıtlayıcı zemin olarak Batı Virginia’yı seçmişti.

Kanada ve İspanya’da da aynı teknoloji kullanılacak

Kanadalı şirket Transpod ve İspanyalı Zeleros da aynı teknolojiyi kullanarak, yolculuk sürelerini, sıkışıklığı azaltmayı ve çevreye zarar veren, petrol yakıtlı geleneksel yolculuk ağlarından iyileştirmeyi amaçlıyor.