2021 Kuzey Kıbrıs’a güncel giriş koşulları

Rusya – KKTC uçuşları için tarih belli oldu

Last Updated on 6 Temmuz 2021 by Yaşar Çelik

KKTC Başbakanı Saner, 4 Haziran 2021 tarihinden itibaren ikinci doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı yaptıranların, ülkeye karantinasız girebileceğini duyurdu.

Saner, turizmde en önemli açılımı oluşturacak “ikinci doz” aşılarını da yaptıran kişilerin ülkeye karantinasız girişlerine yönelik çalışmaların tamamlandığını ve bu uygulamanın 4 Haziran’dan itibaren başlanacağını açıkladı.

İkinci doz aşısını yaptıranların KKTC’ye gelişlerinde son 72 saatte yapılmış negatif PCR test sonucu ve aşı belgelerini ibraz etmeleri gerektiğini ifade eden Saner, bu kişilere havaalanında tekrar PCR yaptıracaklarını ve sonucun negatif olması halinde ülkeye karantinasız girebileceklerini kaydetti.

İşte Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a seyahat etmeyi planlayanlar için ülke girişinde uygulanan şartlar ve uçuş kısıtlamaları şöyle:

6 TEMMUZ 2021 KUZEY KIBRIS’A GÜNCEL GİRİŞ KOŞULLLARI

Kuzey Kıbrıs’a Girişte Uygulanan Kurallar Nelerdir?

Son 7 günde vaka sayısı 100.000’de 8 ile 69 arasında olan sarı ülkelerden gelecek olan aşısız kişiler uçuş öncesi son 72 saatte alınmış negatif PCR testi ile ülkeye giriş yapacak ve 7 gün karantinaya tabi tutulacaklardır. Karantina bitiminde tekrar PCR testi yapılacaktır.
Son 7 günde vaka sayısı 100.000’de 7 veya daha az olan yeşil ülkelerden gelecek aşılı kişiler uçuş öncesi test zorunluluğu olmaksızın ülkeye karantinasız giriş yapabileceklerdir.
Son 7 günde vaka sayısı 100.000’de 7 veya daha az olan yeşil ülkelerden gelecek aşısız kişiler uçuş öncesi 72 saatte negatif PCR testi ile ülkeye karantinasız giriş yapabileceklerdir. Türk vatandaşları bu ülkeye seyahat edebiliyor.

Kuzey Kıbrıs’tan Türkiye’ye Gelişte Uygulanan Kurallar Nelerdir?

Ülkemize girişlerde girişten en az 14 gün önce aşı yaptırıldığına ve/veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere hastalığı son 6 ay içinde geçirdiğine dair ilgili ülke resmi otoritelerince düzenlenen belgeyi ibraz edenlerden ayrıca negatif sonuçlu PCR testi raporu ibrazı talep edilmeyecek ve bu kişiler için karantina tedbiri uygulanmayacaktır. Ülkemize girişlerde aşı sertifikasının veya hastalığı geçirdiğine dair belgelerin ibraz edilememesi durumunda girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu veya girişten azami 48 saat önce yapılmış negatif hızlı antijen test sonucunun ibrazı yeterli görülecektir.

Ülkemize yapılacak girişlerde kişiler Sağlık Bakanlığı tarafından varış noktalarında örnekleme (sampling) temelinde PCR testine tabi tutulabilecektir. Bu kapsamda gelen kişilerin test örnekleri alındıktan sonra nihai varış yerlerine gitmelerine izin verilecek, test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda Sağlık Bakanlığı COVİD19 rehberi doğrultusunda tedavileri yapılacaktır. Test sonuçları pozitif çıkan kişiler ile yakın temasta bulundukları kişiler kendilerinin belirledikleri adreslerde 14 günlük süre ile karantinaya alınacaklar ve 10. günün sonunda yapılacak PCR test sonuçlarının negatif olması durumunda karantina koşulları sonlandırılacaktır. Bu kişilerden Hindistan mutantı taşıdığı tespit edilenlerin karantina koşulları 14. günün sonunda PCR testi negatif sonucuyla sonlandırılacaktır. Ayrıca seyahatten 72 saat önce register.health.gov.tr adresinde yer alan yolcu bilgi formunun doldurulması zorunludur.

2 OCAK 2021 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NE (KKTC) GİRİŞ KOŞULLARI

  • Uçak içerisinde dağıtılacak olan Sağlık Bilgi Formunun doldurulması gerekmektedir.
  • KKTC’ye seyahat edecek bütün misafirlerin numune veriliş tarihi 0-5 gün (0-120 saat) içerisinde olan negatif PCR testi olması gerekmektedir. Testlerin çıktı alınarak fiziki çıktının ibraz edilmesi gerekir. İngilizce veya Türkçe dil zorunluluğu bulunmaktadır.

– 0-5 yaş için test zorunluluğu yoktur. (5 yaş dâhil)

  • KKTC-ECN varışlı uçuşlarda, Türkiye’de yapılmış olan PCR testlerinde QR kodu olmayan misafirler uçuşa kabul edilmeyecektir. QR kodlu testi bulunmayan misafirler, E-NABIZ sistemi üzerinden QR kodlu test sonuçlarına ulaşıp çıktı alabilmektedir.

– Yurt dışından aktarmalı olarak seyahat eden misafirlerde QR kod şartı aranmamaktadır.

  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş yapacak yolcuları kapsayan karantina kararları 31 Aralık 2020 saat 23:59 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir.
  • Son 14 gün içerisinde Birleşik Krallık, Hollanda, Danimarka ve Güney Afrika‘da bulunmuş kişilerin ülkeye girişleri kabul edilmeyecektir. Bu ülkelerden sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkeye girişlerine izin verilecek ve 14 gün süre ile karantinada kalmaları gerekecektir.
  • Daha önce ülkemize girişler ile ilgili risk kategorilerine göre A, B ve C grubu olarak ayrılan ülkeler, 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren tek kategori olarak değerlendirilecektir. Buna göre yurt dışından ülkemize giriş yapacak kişiler, son 3 gün içerisinde yapılmış negatif PCR test sonucunu ibraz etmek koşulu ile giriş yaparak 10 günlük karantina uygulamasına tabi olacaklar ve karantina bitiminde PCR testleri yapılacaktır.
  • Ülkemize düzenlenecek charter seferlerle, özel uçaklarla, tarifeli seferlerle giriş yapmak amacıyla 3 gün ve daha kısa sureli karantinasız giriş uygulaması iptal edilmiştir. Bu uygulama ikinci bir karara kadar uzatılmıştır.
  • 15 Aralık – 24 Aralık 2020 tarihleri arasında ülkemize gelecek tüm yolcular kalış süresine bakılmaksızın 7 günlük merkezi karantina uygulamasına tabi olacaklardır.
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne girişte PCR test sonucunu çıktı olarak sağlık görevlilerine teslim etmeyen veya test sonucu son 3 gün içinde alınmamış olan kişilerin ülkeye girişlerine izin verilmeyecektir.
  • Resmi görev veya sağlık nedenleriyle yurt dışına gidenlerin karantina uygulamaları Sağlık Bakanlığına müracaat etmeleri halinde değerlendirilecektir.
  • Hava yolu ile ülkemize gelmek amacıyla bilet kesecek kişilerin ilgili şirketler tarafından HES kodlarının kontrol edilerek geliş biletlerinin kesilmesi gerekmektedir. HES kodunda temaslı ve/veya COVID-19 pozitif olduğu belirlenen kişilere bilet kesilmemesi gerekmektedir. Ülkeye girişte yapılan 2. PCR sonucu COVID-19 pozitif çıkan kişilerin HES kodunda covid pozitif ve/veya temaslı olduğu saptanan kişilere bilet kesen şirketlere Bulaşıcı Hastalıklar Yasası kapsamında cezai işlem uygulanacaktır.
  • Birleşik Krallık‘tan gelecek yolcuların NHS testleri girişte kabul edilecektir. İngiltere’nin kapalı olması dolayısıyla test sonucunun çıktısını alamayan yolcular için NHS’nin göndermiş olduğu SMS geçerli kabul edilecektir. Ayrıca Birleşik Krallık’ta eğitim gören Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin kendi üniversiteleri tarafından yapılan tüm COVID-19 testleri geçerlidir. Uygulama sadece Birleşik Krallık’la sınırlıdır.
  • Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen yolcuların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne girişlerinde ibraz ettikleri negatif PCR test sonucu belgelerinde QR kodu bulunma şartı aranacaktır.
  • Belgelerinde QR kodu bulunmayan yolcuların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne girişlerine izin verilmeyecek ve yolcular geri gönderileceklerdir.
  • Mağduriyet yaşanmasını engellemek için yolcular uçağa alınmadan önce PCR test sonuçlarının QR kodları üzerinden kontrolü hava yolu şirketlerince yapılacaktır.
  • QR kodunun okunmadığı durumlarda belge üzerindeki laboratuvar numarası ve kimlik/pasaport numarasının son 4 hanesi girilerek e-Nabız sistemi üzerindeki COVID-19 test sonuçları biriminden kontrolleri sağlanabilir.
  • QR kodlu PCR uygulaması Türkiye çıkışlı tüm ülke vatandaşlarını kapsamaktadır, yurt dışından gelen transfer yolcular (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dahil) kapsam dışıdır.
  • Türkiye çıkışlı yolcularımızın PCR test sonuçlarını (üzerinde QR kodu olan) mutlaka çıktı şeklinde alarak Ercan Havalimanı’na gelmeleri ve Ercan Havalimanı’na varışta sağlık çalışanlarına test sonuçlarını belge olarak ibraz etmeleri gerektiği bildirilmiştir.
  • Türkiye’ye kısa süreli ziyaret gerçekleştiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne dönerken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden alınan son 3 gün içerisindeki PCR testleri geçerli olacaktır. Bu kişiler ülkeye girişlerinde 10 günlük merkezi karantina uygulamasına tabidir.

Test ve karantina ücretleri

Tüm test ve karantina ücretleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet vatandaşı olsun veya olmasın ülkeye gelen yolcular tarafından karşılanacaktır. Ülkeye giriş yapmak isteyen kişiler aşağıdaki hesap numaralarına karşısında yazan ücretleri ödeyerek alacakları dekontla uçuş yapabileceklerdir. Hava yolu şirketleri dekontlarını ibraz etmeyen yolcuları uçağa kabul etmeyeceklerdir.

Aşağıdaki durumlara uygun yolcuların karantina ve PCR test ücretleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti tarafından karşılanacaktır.

  1. Sağlık Kurulu kararı ile tedavi amacıyla Türkiye’ye sevk edilen hasta ve refakatçileri
  2. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olup yurt dışında lisans ve yüksek lisans eğitimi görenler
  3. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde lisans ve ve yüksek lisans eğitimi görenler

Aynı odada birkaç kişinin konaklaması durumlarında ilk kişinin karantina ücreti 3050 TRY, ikinci ve diğer kişilerin karantina ücretleri 1400 TRY olarak belirlenmiştir. Bu uygulamalar 8 Aralık 2020 (dahil) – 23 Aralık 2020 (dahil) tarihleri arasında geçerli olacaktır.

Karantina ücretlerinin yatırılacağı banka hesap numaraları ve IBAN numaraları

Alıcı Adı: K.K.T.C. Maliye Bakanlığı

Alıcı Adresi: K.K.T.C. Maliye Bakanlığı, Lefkoşa, K.K.T.C.

Banka Adresi: Şht. Mustafa Ahmet Ruso Sokak no: 11 Küçük Kaymaklı, Lefkoşa, K.K.T.C.

Ücretin yatırılacağı banka: T.C. Ziraat Bankası

Yatırılacak miktar:

3050 TRY

Hesap no: 40298710-5001

IBAN: TR290001000860402987105001

389 USD

Hesap no: 40300032-5001

IBAN: TR470001000860403000325001

320 EUR

Hesap no: 40298710-5002

IBAN: TR020001000860402987105002

291 GBP

Hesap no: 40298710-5004

IBAN: TTR450001000860402987105004

(TCZBTR2A)

Belirtilen koşullara uymayanlara Ceza Yasası ve Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın ilgili maddeleri kapsamında cezai işlem başlatılacaktır.

Yurt dışından gelen tüm yolculara PCR testi zorunluluğu geldi

Bu bilgiler dışında tüm dünyada vaka sayılarının artması ve salgının hız kazanması sebebiyle yurt dışından Türkiye’ye gelişlerde ise yeni tedbirlere ihtiyaç duyuldu. Bu yeni tedbir kararı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından şöyle açıklandı:

“28 Aralık pazartesi gününden itibaren yurt dışından hava ile 30 Aralık tarihinden itibaren ise hava, kara ve deniz yolu ile gelen tüm yolcuların son 72 saatte yapılmış negatif PCR testlerini ibraz etmesi gerekmektedir. Negatif PCR testi sonucunu ibraz etmeyenler Türkiye’ye gelirken uçağa bindirilmeyecektir. Ülkemize girişte hudut kapısında testini ibraz etmeyenler ikamet edecekleri adreslerde karantina altına alınacaktır. Bu uygulama 1 Mart 2021 tarihine kadar devam edecektir.”


Şartlarınızın gitmek istediğiniz ülkenin kurallarına uygun olup olmadığını öğrenmek için seyahat edeceğiniz havayolu firmasının güncel duyurularını takip etmeyi unutmayın. Bunun için Türk Hava Yolları ülkelerin güncel seyahat kısıtlamaları ve Pegasus Havayolları ülke kabul şartları sayfalarını inceleyebilirsiniz.