Vanlı turizmciler sınır kapılarının açılmasını istiyor!

Last Updated on 16 Ocak 2021 by Yaşar Çelik

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, 2020 yılının Şubat ayından beri kapalı tutulan üç sınır kapısının kontrollü olarak açılması gerektiğini aksi takdirde bunun bölge turizmine zarar vereceğini söyledi.

Türkiye’nin kıyı kesimlerinde böyle bir duruma mahal verilmediğini de belirten Abdullah Tunçdemir, Van halkı ve Vanlı turizmciler adına sınır kapılarının açılması yönünde istekte bulundu. İşte Tunçdemir tarafından yapılan yazılı açıklamanın detayları şöyle:

SINIR KAPILARI YAKLAŞIK 1 YILDIR KAPALI

“Kamuoyunun de bildiği gibi geçtiğimiz yıl Şubat ayından bu yana bölgedeki kapılar kapalı durumda. Pandeminin en yoğun yaşandığı süreçlerde de seyrinin iyice hafiflediği süreçlerde de kapılar kapalı kaldı. Yaz aylarında Akdeniz ve Ege bölgelerine havayolu ulaşımı açılırken, Trakya illerindeki birçok kapı hiç kapanmadan faaliyete devam ederken Kapıköy ile ilgili çağrılara rağmen sınır kapısı tam 1 yıla yakın bir süredir kapalı bir şekilde kaderini beklemektedir.

HEDEF KAPILARIN NEVRUZ’A KADAR AÇILMASINI SAĞLAMAK

Bu süreçte sadece kentin turizmcileri değil esnafı, tüccarı ve bizzati Vanlıların tamamı bu durumun sıkıntılarını sonuna kadar yaşadı. Birçok sektör durumdan olumsuz etkilenirken bizlerin kontrollü açılma çağrıları ile ilgili talepler kabul görmedi. Şimdi bizler kentin turizmcileri olarak bir çağrı daha yapmak istiyoruz. Çağrımız sadece Van değil bölge illerindeki zor sürecin sona ermesi için kontrollü bir süreç yönetilmesi yönündedir. VAN, AĞRI ve HAKKARI İllerinin Valileri, Vekilleri, Belediye Başkanları, Ticaret Odaları ve Sivil Toplum örgütleri hep beraber hareket ederek sınır kapıların açılmasını sağlamak istiyor, bu süreci beraber aşmak istiyoruz. Amacımız bölgenin en büyük sirkülasyonunu yaşadığı Mart ayına ve Nevroz’a kadar KAPIKOY SINIR KAPISI, GÜRBULAK SINIR KAPISI VE ESENDERE SINIR KAPISI kontrollü bir şekilde açılmasını sağlamak.

SEKTÖR NEFES ALACAK

Pandemi süreci tedbirleri çerçevesinde kapatılan Türkiye İran sınır kapılarının, ilimizin ticaret, sanayi ve turizmini son derece olumsuz yönde etkilediği hepimizin malumudur. Başta Van Valiliğimiz, Vekillerimiz ve Ticaret Odamız olmak üzere tüm kamu kurumlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın, sınır kapılarının açılması yönünde harcadıkları çabaları desteklediğimizi belirtmek istiyoruz. Daha önce basın ile görüşmelerimizde sınır kapılarının kontrollü olarak açılmasının gerektiği yönündeki görüşlerimizi paylaşmıştık. Gerekli sağlık kontrolleri yapılan Türkiye ve İran vatandaşlarının sınır geçişlerinin sağlanmasının önemine işaret etmiştik. Sınırlı dahi olsa geçişlerin sağlanmasının pandemi sürecinde zor durumda kalan esnaf, sanatkâr, sanayici, turizmci ve hizmet sektöründe çalışan kişi ve kurumların bir nebze rahat nefes alacaklarını belirtmiştik.

VAHATUDER olarak sınır kapılarının açılması yönünde çaba harcayan her kurumu ve idarecilerini canı gönülden desteklediğimizi belirtir, bu yöndeki çabalara her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu söylemek isteriz. Sınır kapılarının açılması yönünde uğraş sarf eden tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarına ve idarecilerine teşekkür ederiz.”

VAHATUDER
Yönetim Kurulu Başkanı
Abdullah TUNÇDEMİR