Gökçeada’nın Yıldız Koyu’nda imar tartışması

Turizm cenneti Gökçeada'da hayvan katliamı sürüyor
Gökçeada, Yıldızkoyu. Turizm cenneti Gökçeada'da hayvan katliamı sürüyor

Last Updated on 8 Ekim 2021 by Yaşar Çelik

Türkiye’nin eşsiz bölgelerinden biri olan Gökçeada’da tepkilere neden olan bir düzenleme ortaya çıktı. Türkiye’nin ilk ve tek Sualtı Milli Parkı olan Yıldız Koyu’nu yapılaşmaya açacak olan imar planı, Gökçeada Belediye Meclisi’nde kabul edildi.

Gökçeada’nın en çok korunması gereken Yıldız Koyu bölgesinin yapılaşmaya açılması tartışmalara neden oldu. Öyle ki, Akdeniz foku, İspermeçet Balinası gibi koruma altındaki pek çok tür, Gökçeada Sualtı Milli Parkı’nda üreme ve yumurtlama dönemlerini geçiriyor. Yıldız Koyu’nun yapılaşmaya açılması halinde ise başta bu türler olmak üzere pek çok canlının ve doğanın zarar göreceği ifade ediliyor.

Düzenleme ile ilgili de change.org’da imza kampanyası başlatıldı. Kampanya için, “Korumamız gereken yere neden bina dikiyoruz? Bu yanlış karardan dönülsün ve Yıldız Koyu yapılaşmaya açacak olan imar planı iptal edilsin!” ifadeleri yer aldı.

“KORUMA KURULU, 2012 YILINDA KABUL ETTİ”

Konu ile ilgili Habertürk’ten Kenan Butakın’a konuşan Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ise imar planı değişikliğinin 2012 yılında kendilerinden önceki dönemde Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığını söyledi.

Çetin açıklamasında şunları kaydetti: “Buradaki olay şu. 2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 100 bin ölçekli planlarda bu bölgeyi konut gelişim sahası olarak belirliyor. Öncesinde 2012 yılında yani bizden önceki dönemde Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafında bu plan onaylanmış. Buradaki mülkiyet sahipleri bu değişikliğin hayata geçmesi için bize başvurdu. Ancak biz daha önce emsal olan yüzde 40’ı 20’ye düşürdük. Günübirlik tesis alanlarındakini de yüzde 20’den yüzde 5’e düşürdük. Doğru planlama yapılması yönünde bir projeksiyon ortaya koyduk. Öte yandan biz bu plana ait yanlışlıkları düzelterek Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na itirazda bulunacağız. Bu bölge önemli bir koy ve lokasyon. Ancak 100 binlik planları bakanlık onayladı.”