Türkiye’de en çok konut alan yabancılar arasında Ruslar ilk üçte

Ruslar Emlak Yatırımlarında İstikamet Değiştirdi

Last Updated on 4 Ocak 2022 by Yaşar Çelik

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre Türkiye’de bu yıl yabancılara yapılan konut satışında Kasım’da tüm zamanların hem yıllık hem de aylık rekoru kırıldı.

Yabancılara yapılan konut satışı Kasım’da geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 48,4 artarak 7 bin 363 oldu. Bundan önceki en yüksek rakam 6 bin 630 ile Eylül’de görülmüştü.

Ocak-Kasım 2021 döneminde yabancılara satılan konut adedi ise yüzde 39,4 artışla 50 bin 735 olarak gerçekleşti. Böylece, daha 11’inci ayda tüm zamanların yıllık rekoru görüldü. Bundan önceki yıllık rekor 2019’da 45 bin 483 olarak gerçekleşmişti.

Yılın 11 ayında en çok konut 23 bin 169 adetle İstanbul’dan satılırken, onu 10 bin 557 ile Antalya, 3 bin 183 ile Ankara, 2 bin 213 ile Mersin izledi. Söz konusu iller arasında 1.000 adet barajını geçen illerden Yalova’da 1.582, Bursa’da 1.435, İzmir’de 1.171, Sakarya’da 1.062 konutun yabancılara satışı gerçekleşti.

İlk üçte Rusya, İran ve Irak var

Ocak-kasım döneminde Türkiye’den en çok konutu 8 bin 594 adetle İranlılar alırken, onu 7 bin 622 ile Iraklılar, 4 bin 494 ile Rus vatandaşları izledi.

TÜRKİYE’DE KONUT SATIN ALAN RUSLAR SİYASETE ATILIYOR

Rusların son yıllarda özellikle salgın nedeniyle Türkiye’deki gayrimenkule daha fazla ilgi gösterdiğini vurgulayan Rusya’nın en çok okunan haber ajanslarından biri olan RIA Novosti, Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşa edildiği Mersin’e yakın olan bölgeler dahil olmak üzere Alanya, Antalya, Bodrum, Fethiye ve Marmaris’te Rus vatandaşlarının gayrimenkul alımlarının hızlandığını aktardı.

Rusların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde bazı Rus yurttaşlarının siyasete de karıştığı ifade edilen RIA Novosti haberine göre, temelde Türkiye’deki birçok dairenin İranlı ve Iraklılar tarafından alındığını, Rusların ise gayrimenkul alımında hala üçüncü sırada olduğu vurgulanırken, “2020’de Rusların Türkiye’deki gayrimenkul yatırım hacmi 9,2 milyar rubleye ulaştı ve Ruslar üç binden fazla gayrimenkul satın aldı. Yerel yetkililer 2025 yılına kadar satışların 20 milyar rubleyi geçebileceğini söylüyor. Alanya ve Antalya Rusların en popüler gayrimenkul merkezleri olmasına rağmen Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşa edildiği Mersin ilinde de Rusların gayrimenkul talepleri artıyor. İddialı proje bölgeye binlerce Rus uzmanı çekerken birçok Rus çalışan daire kiralamak yerine kendi dairesini alıp ailelerini buraya taşıyor. Ekim 2019’da burada bir Rus okulu ve bir anaokul açıldı” ifadeleri kullanıldı.

250 BİN DOLARLIK GAYRİMENKUL YATIRIMINA OTURUM İZNİ

RIA Novosti, Türkiye’ye 60 gün boyunca vizesiz girişe izin verildiğini ancak 250 bin dolar ve üstü gayrimenkul yatırımları sayesinde oturma izni alan Rusların aynı zamanda çifte vatandaşlığa da başvurduklarını iletti.

Kaynak: Gazetemru.com