Türkiye golf turizmine yatırım yapmaya devam etmeli

Türkiye golf turizmi
Öner Uygun Millennium Golf şirketinde Managing Director

Last Updated on 15 Mart 2022 by Yaşar Çelik

Türkiye’de alternatif turizm çeşitlerini geliştirme politikaları içinde golf turizminin önemi yıllar içerisinde yapılan yatırımlarla daha da arttı. Türkiye’nin golf turizminin merkezi haline gelmesiyle Avrupalı turistlerin ilgisi de ülkemize kaydı. Ailelerin, arkadaş gruplarının ve iş dünyasının ağırlıklı buluşma noktası olan golf sporu aynı zamanda bu kesimler tarafından bir iletişim aracı olarak görülüyor. Bu nedenle nitelikli golf turistini ülkeye çekebilmek için Türkiye, yatırım yapmaya devam etmelidir. Türkiye golf turizmi

Türkiye’de Antalya başta olmak üzere Muğla ve İstanbul’da yer alan golf sahaları ve tesisleri eşsiz bir golf turizmi potansiyeli oluşturmakta. Bunun yanı sıra uluslararası turnuvalara da ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye de 2022 yılı itibariyle 23 aktif golf sahası bulunmaktadır. 23 aktif golf sahasının 16 tanesi Antalya’da 7 tanesi ise diğer illerde yer almaktadır. 

Sadece 145 bin kişi golf turizmi için geliyor, 1200 Euro harcıyor

Bu veriler ışığında Türkiye’nin golf turizmindeki potansiyelini ve dünya pastasından daha fazla pay alması için sektörde neler yapılabileceğini sorduğumuz Millennium Golf şirketinin Genel Müdürü Öner Uygun, bir golf misafirinin dört round oynadığını söyleyerek basit bir hesapla yaklaşık 145 bin kişinin sadece golf turizmi için geldiğini vurguluyor. Ve bu turistlerin yaklaşık olarak 750 Euro ile 1200 Euro arasında bir harcama yaptıklarını ekliyor. İşte Öner Uygun ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızın ayrıntıları:

Merhaba Öner Bey, isterseniz öncelikle golf turizminin Türkiye’deki tarihçesinden kısaca bir bahsedelim. Ardından golf turizminde önemli bir destinasyon olarak anılan Antalya’yı ele alalım. Golf Antalya’da ne zaman ve nasıl başladı? Antalya’nın Serik ilçesinde konumlanan Belek turizm bölgesi, ülkemizin en önemli golf turizmi destinasyonu. Belek neden golf turizminde başarılı oldu?

Türkiye’de golf ilk olarak 1895 yılında İstanbul’da kurulan İstanbul Golf Kulübü ile başladı. Daha sonra 1990 yılında İstanbul’da Klasis ve Kemer Country’nin kurulmasıyla günümüze ulaştığı noktada şekillenmiştir. 1994 yılında National Golf Kulübü, Antalya bölgesinin ilk golf sahası olarak açılmış arkasından diğer golf sahaları gelmiştir.

Rakibimiz diye adlandırdığımız İspanya, Portekiz gibi ülkelerde golf saha sayısı fazla olmasına rağmen 14 sahasının birbirine uzaklığının 15 dakikayı aşmadığı,, belki de tek destinasyon Belek diyebiliriz. Golf sahalarımızın ve konaklama tesislerinin kalitesinin yüksek olması, ulaşım kolaylığı ve tabii ki de müşteri memnuniyeti bu başarının inşasındaki en önemli etmenleri oluşturmaktadır. Uluslararası Golf Tur Operatörleri Birliği (IAGTO) tarafından 2008 yılında Avrupa’da Yılın En İyi Golf Bölgesi ödülüne layık görülen Belek, 15 golf sahasına sahiptir.

Peki, Türkiye’ye golf için yılda kaç kişi geliyor? Golf için gelenler ne kadar harcama yapıyor?

Genel bir sayısı vermek çok güç olsa da yaklaşık bir misafirin dört round oynadığını düşünürsek basit bir hesapla yaklaşık 145 bin kişinin sadece golf turizmi için geldiğini söyleyebilirim. Gelenler yaklaşık olarak 750 Euro ile 1200 Euro arasında bir harcama yapıyor.

Belek’te yılda kaç golf turnuvası düzenleniyor?

Yine bu soru için de tam sayı vermek çok zor. Çünkü ulusal, uluslararası ve özel olmak üzere birçok turnuva düzenlenmektedir. Ancak bunlardan en önemlisi Turkish Airlines Open
Turnuvasıdır. En son 2019 yılında yapılan turnuva golf turizmine gerçekten çok fazla
katkı sağlamıştır. Türkiye golf turizmi

Golf turizminin yarattığını reklamdan bahseder misiniz?

Tabii ki yapılan reklamların hepsi değerlidir ancak golf turizmi söz konusu olduğunda
durum değişmektedir. Örneğin 2019’da yapılan Turkish Airlines Open Turnuvası yaklaşık 600
milyon kişiye canlı yayında ulaştı. Gerek turnuva öncesi gerekse turnuva sırasındaki
etkinlikler dikkat çekici reklam unsurlarıydı. Hatırlarsınız belki bu turnuva ülkemize ilk
geldiğinde dünyanın en iyi oyuncusu olan Tiger Woods gelmiş ve Boğaz Köprüsü’nde iki
kıta arasında atış yapmış, bu atış da canlı olarak yayınlanmıştı. Bundan değerli reklam olabilir mi? (: Türkiye golf turizmi

Golf’ün spor turizmi içinde yer alması sizce doğru bir sınıflama mı? Değilse nedenleri nedir?

Dünyada golf bir iletişim aracı olarak kullanılmakta. Ailelerin, dostların, iş insanlarının
ağırlıklı olarak buluşma noktası golf’tür. Oyun sırasında beraber geçirilen yaklaşık 4.5 saat
sonrasında oturulup oyun hakkında yapılan sohbetler ya da iş görüşmeleri bence golf’ü
başka bir noktada konumlandırmaktadır. Doğa ile iç içe geçirilen bu süreçte her şeyden uzak olunması da ayrı bir güzellik bence. Türkiye golf turizmi

Türkiye’nin golf turizminden daha fazla pay alması için önerileriniz nelerdir?

Bildiğiniz gibi golf saha sayısı olarak Belek önde gelmektedir. Saha sayılarımızın artması
en önemli sorundur bence. Ülkemizin farklı bölgelerinde yapılacak ilave yatırımların hem
kurulu olan tesislere hem de bölgelere fazlaca katkısı olacaktır.

Son olarak Spor Yönetimi Programı okuyan üniversite öğrencilere bir golf acentesi sahibi olarak tavsiyeleriniz var mı?

Golf turizmi dediğimizde az önce bahsettiğim gibi iletişim ön planda gelmekte. Gerek
ülkemizde gerekse dünyada golf turizmi yatırımları hızla devam etmektedir. Katma değer
olarak oldukça etkili olan golf turizminde ağırladığımız misafir portföyü olarak da farklı
bir noktadayız. Gelecekte de çeşitlendirebileceğimiz bölgesel çalışmalar ile sektörde çeşitli
kademelerde golf’e de başlayabiliriz belki de, kim bilir. (: