Zeytinlikler ve sit alanlarından sonra, sıra kıyılara geldi

Valiliklere kıyı kenar çizgisini yeniden belirleme yetkisi verildi.

Last Updated on 16 Nisan 2022 by Yaşar Çelik

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 16 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle kıyıların yapılaşmaya açılmasına sert tepki gösterdi.

Yönetmelikle Valiliklere kıyı kenar çizgisini yeniden belirleme yetkisi verilerek, kıyıların kanuna aykırı biçimde istilasının meşru hale getirilmeye çalışıldığını ifade eden Budak, “Baktığı her yerde rant gören iktidar, kıyıların halkın kullanımına kapatılmasına ve izinsiz yapılaşmaya göz yumuyordu. Şimdi de kıyı yağması yönetmelik kılıfıyla meşrulaştırılıyor. Artık iktidara yakın çevreler, sipariş usulü, istedikleri kıyı kenar çizgisini, istedikleri şekilde valiliklere çizdirecekler” dedi.

“SİPARİŞE GÖRE KIYI KENAR ÇİZGİSİ DÖNEMİ”

Geçtiğimiz mart ayında; kanunlara aykırı biçimde zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yapılabilmesinin ve SİT alanlarında yapılaşmanın önünü açan düzenlemelerin de birer yönetmelikle hayata geçtiğini ifade eden Budak, şunları söyledi:

“SALDA GÖLÜ DE TEHLİKE ALTINDA”

  • “Özellikle turizm bölgelerinde, otellerin işgallerinden dolayı halkın sahillerden faydalanması son derece kısıtlanmış durumda. Kültür ve Turizm Bakanı her fırsatta yaptıkları ücretsiz halk plajları projeleri ile övünüyor, ancak Anayasamıza göre zaten tüm sahiller halkındır ve halkın kullanımına kapatılamaz.
  • Yeni çıkarılan yönetmelikten sadece deniz kıyıları değil, göller ve akarsular da etkilenecek. Özellikle Salda Gölü de büyük tehlike altında.
  • Mevcut yasal düzenlemelere göre, sahil şeridinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yakında olabiliyor.
  • Yapı yaklaşma mesafesi içerisinde kalan alanlar uygulama imar planı ile gezinti alanları, dinlenme veya rekreatif alanlar ya da yaya yolları olarak düzenlenmek zorunda.
  • Çıkarılan yeni yönetmelik, bazı hazine taşınmazlarının bulunduğu kıyıları, turizm işletmesi belgesi almış bazı yapıların bulunduğu kıyı alanlarını ve mevcut kıyı çizgilerine yapılan itirazların teknik raporla yeni bir kıyı çizgisi tespiti yapılan kıyıları kapsıyor.
  • Tanımı son derece muğlak bu alanların kıyı kenar çizgileri valiliklerin takdiri ile yeniden belirlenecek.
  • Yani, kıyı kenar çizgileri siparişe göre yeniden çizdirilecek. Kanuna aykırı bu yönetmelik, mutlaka geri çekilmeli”