Türkiye destinasyon düğünleri alanında gelişim için nasıl bir yol izlemeli?

IADWP (International Association of Destinations Wedding Professionals) Başkanı Kitzia Morales
IADWP (International Association of Destinations Wedding Professionals) Başkanı Kitzia Morales

Last Updated on 19 Mayıs 2022 by Yaşar Çelik

IADWP (International Association of Destinations Wedding Professionals) Başkanı Kitzia Morales, Türkiye’de destinasyon düğünü organizasyonlarının ve düğün turizminin geliştirilmesi için yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

International Association of Destinations Wedding Professionals – IADWP’nin Bodrum’da düzenlenen 17’inci Uluslararası Düğün Çalıştayı kapsamında IADWP Başkanı Kitzia Morales; Türkiye’nin Dünya çapındaki destinasyon düğünleri organizasyonlarından daha fazla pay alabilmesi için yapılması gerekenler konusunda önerilerde bulundu.

44 ÜLKEDEN 2 BİN 500 ÜYE

New York merkezli olan IADWP’nin 2007 yılında kurulduğunu belirten IADWP Başkanı Kitzia Morales; dernek bünyesinde 44 ülkeden 2 bin 500 üyelerinin bulunduğunu açıkladı.

“ABD VE İTALYA’DAKİ ÜYELERİMİZİN HEPSİ MURTAZA KALENDER’İ TANIYORDU”

IADWP Başkanı Kitzia Morales, derneğin IADWP Eurasia oluşumu ve kuruluş süreci hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Pandemi sürecinde Türkiye’den bir beyefendi benimle iletişime geçti. Kim olduğu hakkında hiçbir bilgim yoktu. İtalya, İspanya ve ABD’deki üyelerimize sordum. Herkes, Murtaza Bey’i tanıyordu. Konuşmaya başladık. Murtaza Bey, IADWP’nin ABD ve Amerika Kıtası’nda çok güçlü olduğunu ve bu gücü Avrupa ve Asya kıtasına da taşımamız gerektiğini belirtti. Gücümüzü Avrasya’ya da taşıma yönünde karar aldık. Bütün üyelerimiz ve yöneticilerimiz Murtaza Kalender’i tanıyordu. Üyelerimiz de Murtaza Bey ile çalışmaktan oldukça isteklilerdi. Bu yüzden biz de IADWP’nin Avrasya yapılanmasının kurulması yönünde karar aldık”.

“İKİMİZİN EN ÖNEMLİ ORTAK NOKTASI ÇALIŞMA AZMİMİZ VE ENERJİMİZ”

Murtaza Kalender ile birçok konuda oldukça benzer görüşlere sahip olduklarını belirten IADWP Başkanı Kitzia Morales; “Murtaza Bey de aynı benim gibi turizmi ve ülkesini çok seviyor. Ben de turizmi ve kendi ülkemi çok seviyorum. Ama ikimizin en önemli ortak noktası çalışma azmimiz ve enerjimiz. İkimizin ortak özelliği durdurulamaz olmamız” dedi.

“DESTİNASYON DÜĞÜNLERİ ALANINDA TÜRKİYE’YE YÖNELİK BİR YARIŞ BAŞLADI”

Türkiye düğün turizmi ve destinasyon düğünlerinin gelişimi hakkında görüşlerini paylaşan Kitzia Morales; “Türkiye’ye yönelik destinasyon düğünleri alanında bir yarış başladığına” dikkat çekti.

TÜRKİYE’NİN TERCİH EDİLMESİNİN NEDENLERİ

IADWP Başkanı Kitzia Morales, son dönemde destinasyon düğünleri için Türkiye’nin tercih edilmesinin nedenlerini; coğrafi güzellikleri, gastronomisi, misafirperver insanları, ulaşım imkanları, vize konusunda birçok ülkeye yönelik sağladığı kolaylıklar ve pandemi sürecinde katı kısıtlamalara gidilmemesi olarak sıraladı.

HİNDİSTAN, İRAN VE LÜBNAN’DAN TÜRKİYE’YE YOĞUN TALEP

Kitzia Morales; düğün organizasyonları için Hindistan, İran ve Lübnan’dan Türkiye’ye yönelik oldukça yoğun bir talep gözlemlendiğini sözlerine ekledi.

İSTANBUL, KAPADOKYA, ANTALYA VE BODRUM ÖNE ÇIKAN DESTİNASYONLAR

Destinasyon düğünleri için Türkiye’nin tartışmasız olarak öne çıkan destinasyonun İstanbul olduğunu ifade eden Kitzia Morales; “Kapadokya, Antalya ve Bodrum da öne çıkan destinasyonlar arasında yer alıyor. Özellikle Kapadokya’nın büyüleyici manzarası, bu destinasyonu çekici kılıyor. Bodrum’da da yüksek bütçeli düğünler yapılabilir” dedi.

BİR DESTİNASYON, DÜĞÜN TURİZMİ ALANINDA GELİŞME KAYDETMEK İÇİN NASIL BİR YOL İZLEMELİ?

Kitzia Morales, son olarak bir destinasyonun düğün organizasyonları ve düğün turizm alanında gelişim göstermesi için izlenmesi gereken yöntemler, atılması gereken adımlar hakkında önerilerde bulundu. Morales, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Uluslararası düğünlerin farklı destinasyonlarda da yapılabilmesi için o destinasyonun alt yapı imkanları bakımından gelişmesi gerekiyor. Çünkü düğün organizasyonları kapsamında çok farklı alanlarda çok fazla şeye ihtiyaç duyuluyor.

Önerim şu ki önce; ülke içindeki çiftlerin düğünlerini, kendi ülkelerinde yaşadıkları yerden farklı, yine ülke içinde ama farklı bir destinasyonda düzenlemeleri teşvik edilmeli, bu yönde adımlar atılmalı ve o destinasyon bu tür organizasyonlar konusunda geliştirilmeli. Lokal düğünlerin bu şekilde yeni destinasyonlarda yapılmasıyla öğrenerek ve bunu geliştirerek daha elverişli hale getirebilir. Daha sonra rahatlıkla ve daha güçlü bir şekilde dış pazarlara açılabilir.”

“GEÇEN YIL TÜRKİYE’DE YAKLAŞIK 500 DESTİNASYON DÜĞÜNÜ DÜZENLENDİ”

Geçen yıl Türkiye’de yaklaşık 500 destinasyon düğünün düzenlendiğini açıklayan Morales; “bir yılda ABD ölçeğinde yurt dışında 600 bin, Hindistan ölçeğinde ise yurt dışında 1 milyonun üzerinde destinasyon düğünü düzenleniyor. Meksika ise her yıl yaklaşık 90 bin destinasyon düğününe ev sahipliği yapıyor. Türkiye de bu pastadan rahatlıkla pay alabilir” dedi.