Firuz Bağlıkaya: Biz turizmciler için başarı sayılardan ibaret değildir

Firuz Bağlıkaya Biz turizmciler
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya

Last Updated on 27 Ekim 2022 by Turizm Günlüğü

Antalya Turizm Fuarı 2022 kapsamında açılış konuşmasında söz alan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya; turizmde başarının ziyaretçi sayısıyla ölçülmesini eleştirdi.      Firuz Bağlıkaya: Biz turizmciler

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, ATF22’nin açılış konuşmasına protokol üyelerine, organizatörlere ve tüm katılımcılara teşekkürlerini sunarak başladı.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmde başarının ziyaretçi sayısıyla ölçümlenmesinin yanlış bulunduğunu belirterek; bu konudaki eleştirilerini dile getirdi.

“TURİSTE MÜŞTERİ, YERİNE MİSAFİR DİYEN BİR SEKTÖRÜZ BİZ”

“Biz turizmciler için başarı sayılardan ibaret değildir. Turiste müşteri, yerine misafir diyen bir sektörüz biz. O yüzden önceliğimiz hep misafir memnuniyetini artırmak olmuştur. Türk turizminin ve Türkiye turizmcilerinin başarısının altındaki en önemli unsur bu anlayıştır” diyen Firuz Bağlıkaya açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü:

“Bir değerlendirme ve bu değerlendirmeye dayalı planlama yapacaksak elbette rakamlara bakmak önemlidir. Ancak bu tek ve yegane amacımız olamaz. Rakamlar gerçeğe ulaşmak ve geleceği inşa etmek için öncüldür. Bu nedenle rakamlar rakiplerle mukayeseyi, gerçeği gösteren, yanılgıya yol açmayan nitelikte olmalıdır.”

“PEKİ BİZ BU RAKAMLARI YAKALARKEN, RAKİPLERİMİZ NE YAPTI?”

2022 yılıyla ilgili bir başarı hikayesi anlatılmaya çalışıldığını ifade eden Firuz Bağlıkaya; “turizm sektörümüzün üzerindeki toprağı atıp, ayağa kalktı ve neredeyse 2019 yılı rakamlarını yakaladı, hatta bazı sayılarda 2019’u geçti. Bu rakamlar gerçek mi? Tartışılır… Peki biz bu rakamları yakalarken, rakiplerimiz ne yaptı?

“2019 RAKAMLARI İLE KIYASLAYIP BİR BAŞARI HİKAYE YAZILMASI DOĞRU DEĞİLDİR”

Dünya Turizm Örgütü verileri Türkiye ile ilgili, kıyaslamalarda ülkemizde elde edilen sonuçların birçok parametrede tüm Dünya’da turizmde yaşanan büyüme eğrisinin altında yer aldığını gösteriyor. Bu gerçeği göz ardı ederek sadece 2019 rakamları ile kıyaslayıp bir başarı hikaye yazılması doğru değildir” dedi.    Firuz Bağlıkaya: Biz turizmciler

Tanıtımda beklenen başarıyı yakalamadığımızı öne süren Firuz Bağlıkaya, 2022 yılının ilk yarısında turizmde rakiplerimizin elde ettiği turizm geliri rakamlarına dikkat çekti ve “rakiplerimizin turizm gelirlerindeki artış %250’leri bulurken; bizdeki artış oranı %50’ler seviyesinde kalıyor” ifadelerini paylaştı.

“GERÇEK BAŞARI İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞMAMIZ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Turizmde öncelikle hedefimizin turizm gelirlerini artırmak ve turizmde çeşitliliği sağlamak olduğunu belirten Bağlıkaya; “Daha çok turistin yanı sıra daha çok para harcayan yüksek gelir grubu turistin gelmesini de sağlamalıyız. Bu hedefler ışığında rakamlara rakiplerimizle mukayeseli bakınca gerçek başarı için daha çok çalışmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, yıl sonu itibariyle değerlendirmelerini geniş bir rapor olarak turizm kamuoyu ile paylaşacaklarını da açıkladı.