Rusya – Türkiye uçak bileti fiyatlarında son durum

Yaz Tatilinde Uçak Bileti Almak İçin En Uygun Zamanlar
Yaz Tatilinde Uçak Bileti Almak İçin En Uygun Zamanlar

Last Updated on 31 Mart 2023 by Turizm Günlüğü

Rusya – Türkiye uçak bileti fiyatlarında son durum: Rusya’da Türkiye için uçak bileti fiyatları düşüşe geçti.

Rusya’da faaliyet gösteren çevrimiçi bilet satış ve rezervasyon hizmeti Tutu ru araştırmalarının sonuçları, ilkbahar ve yaz aylarında Türkiye’ye yapılan bir uçuş için ortalama gidiş-dönüş bilet fiyatının 37 bin 530 ruble (487 dolar) seviyesinde olduğunu ortaya çıkarırken, bu rakamın bir yıl önce 43 bin 320 ruble (562 dolar) olduğu hatırlatıldı.

YÜZDE 13 ORANINDA DÜŞTÜ

Servis uzmanları, 1 Mart – 31 Ağustos 2023 tarihleri arasında genel olarak Rusya’nın tüm havaalanlarından kalkışlı Türkiye’ye uçak biletlerinde fiyat ortalamasının yüzde 13 düştüğünü belirlerken, bu dönemde Türkiye varışlı satılan yaklaşık her 10 biletten birinin bağımsız turistler tarafından alındığının da altını çizdi.

FARKLI UÇUŞ ROTALARI İÇİN FİYATLARDAKİ DEĞİŞİM

Bilet fiyatı analizlerine göre Moskova – İstanbul ve Soçi – İstanbul rotalarında ortalama bilet fiyatının yaklaşık üçte bir oranında düştüğü kaydedilirken, Moskova – Antalya ve St. Petersburg – Antalya rotalarında ise fiyatların yaklaşık dörtte bir oranında azaldığı gözlemlendi.

Ancak St.Petersburg – İstanbul yönündeki uçuşlarda fiyatların düşmediği aksine yüzde 23 zamlandığı belirlenirken, aynı zamanda, Moskova – İstanbul, Moskova – Antalya ve Soçi – İstanbul güzergahlarında direkt uçuşlar için yapılan rezervasyonların payının yüzde 77-80’den yüzde 97-99’a yükseldiği açıklandı.

St. Petersburg – Antalya hattında direkt uçuşlarda rezervasyonların payı yüzde 49’dan yüzde 60’a yükselirken, St. Petersburg – İstanbul hattında bu oran yüzde 78’den yüzde 64’e geriledi.

Böylece, 2022 yılında Moskova – İstanbul güzergahında ortalama gidiş-dönüş biletinin tek kişi için 56 bin 551 Ruble olduğu hatırlatılırken, bu yıl kaydedilen ortalama bilet fiyatı ise 37 129 Ruble’ye geriledi.

ATOR: TÜRKİYE MAYIS AYI TATİL TURLARINDA ZAM LİDERİ

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) tarafından yapılan açıklamada, geçen yıla kıyasla, uzun Mayıs tatilleri döneminde Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) özellikle kaliteli otellerde konaklamalı paket turların aynı seviyede kaldığı belirtilirken, Türkiye turlarının ise yüzde 30 ile zam lideri olduğu vurgulanmıştı.

ATOR, bu yaz sezonunda Türkiye tatillerinin mevcut seviyeye göre yüzde 20-25’e kadar zamlanacağı konusunda uyarırken, açıklamasında, “Türk otelleri Batı pazarlarından gelen rezervasyonlarda patlama yaşamakta, iç turizmdeki talep azalması durumunda bile Rus turistlerin yerini dolduracak alternatife sahip olmaktadır. Ayrıca, son aylardaki yüksek enflasyon gıda fiyatlarına birçok kez yansımış, bu durum da otelleri fiyat yükseltmeye mecbur bırakmıştır” dedi.

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, dev tur operatörlerinden Intourist’e göre Türkiye tatillerinde yaşanan keskin fiyat artışının geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden havayolu ile ulaşım eksikliği ve enflasyon olduğuna vurgu yaparken, Rusya Seyahat Endüstrisi Birliği Başkan Yardımcısı Dmitry Gorin ise Avrupalılar arasında Türkiye tatillerine olan yüksek talebin de fiyatları yukarı çektiğine dikkat çekiyor.

Gazetemru’nun haberine göre Rus çevrimiçi seyahat acentesi Sletat ru; yazın Türkiye’de tatil için ortalama maliyet 195 bin rubleye ulaşırken, fiyatların son bir yılda yaklaşık yüzde 30 arttığı, buna rağmen Rus turistlerin yüzde 70’i ile ezici çoğunluğunun geleneksel olarak beş yıldızlı her şey dahil Türk otellerinde konaklamayı tercih ettiğinin gözlemlendiğini açıkladı.        Rusya – Türkiye uçak bileti fiyatlarında son durum