“Türkiye’de düğün turizminin gelişmesinin önünde iki önemli engel var”

IADWP (International Association of Destination Wedding Professionals) Eurasia Chapter Başkanı Murtaza Kalender

Last Updated on 18 Nisan 2023 by Turizm Günlüğü

IADWP (International Association of Destination Wedding Professionals) Eurasia Chapter Başkanı ve TravelShop Turkey CEO’su Murtaza Kalender; düğün turizminin Türkiye’de geliştirilmesi için öncelikli olarak atılması gereken ilk iki adımı açıkladı.  Türkiye’de düğün turizminin gelişmesinin

IADWP (International Association of Destination Wedding Professionals) Eurasia Chapter Başkanı Murtaza Kalender; Kuzey Kıbrıs Concorde Luxury Resort Hotel’de düzenlenen “IADWP Coference B2B Networking Event” etkinliği kapsamında Türkiye’de düğün turizminin geliştirilmesi için öncelikli olarak atılması gereken adımlar hakkında açıklamalarda bulundu.

“DÜĞÜN TURİZMİ DÜNYA ÇAPINDA 400 MİLYAR DOLARLIK HACME SAHİP”

Murtaza Kalender, “Düğün turizminin, destinasyon düğünlerinin Dünya çapında 400 milyar Dolarlık, önemli bir hacme sahip olduğuna ve Hindistan’ın bu segment için önemli bir pazar olduğuna dikkat çekerek” açıklamalarına başladı.

ÖNE ÇIKAN DÜĞÜN TURİZMİ DESTİNASYONLARI

Düzenledikleri etkinlikler ile Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın, düğün turizminden hak ettiği payı almalarını hedeflediklerini belirten Murtaza Kalender; “Dünya çapında öne çıkan düğün turizmi destinasyonlarını; Hindistan, Asya – Pasifik Bölgesi’nde Malezya, Fransa, İngiltere, ABD ve Latin Ülkeleri” olarak sıraladı.

OKUMA ÖNERİSİ: Düğün ve etkinlik organizatörleri KKTC’de buluştu

“TÜRKİYE İLK 10’DA YER ALMIYOR”

Türkiye’nin düğün turizmi segmentinde ilk 10 arasında yer almadığını ifade eden Murtaza Kalender, düzenledikleri organizasyonlar ve tanıtım çalışmaları ile ilk 5 yıl içerisinde Türkiye’yi ilk 10 destinasyon arasına sokmayı hedeflediklerini açıkladı.

“KUZEY KIBRIS TÜRKİYE’DEN DAHA AVANTAJLI KONUMA SAHİP”

Hindistan için vize muafiyeti uygulayan Kuzey Kıbrıs’ın düğün organizasyonları bakımından Türkiye’den daha önemli bir avantaja sahip olduğunu söyleyen Kalender, bu nedenle Kuzey Kıbrıs’ı da bu tanıtım organizasyonlarının kapsamına aldıklarını belirtti.

TÜRKİYE’NİN DÜĞÜN TURİZMİNDE GELİŞMESİNİN ÖNÜNDEKİ EN ÖNEMLİ İKİ ENGEL

Hindistan pazarının düğün turizmi için büyük ve önemli bir potansiyele sahip olduğunu hatırlatan Kalender; Türkiye’nin düğün turizminde gelişmesinin önündeki en önemli iki engel hakkında ise şu açıklamalarda bulundu:  Türkiye’de düğün turizminin gelişmesinin

“Türkiye, Hindistan’dan gelenler için 300 Dolarlık vize ücreti talep ediyor. 300 Dolarlık bu vize ücretini 500 kişilik bir düğün organizasyonu için hesapladığınız zaman çok büyük bir meblağ tutuyor. Dolayısıyla Hintli turistler başka destinasyonları tercih ediyor. Diğer yandan vize işlemleri bürokratik bir süreç oluşturuyor. Birçok Asya – Pasifik ülkesi Hindistan için elektronik vize uygulamasına geçti ve Türkiye’den daha makul bir ücret talep ediyorlar. Diğer yandan ulaşım masrafları da önemli bir tutar oluşturuyor. Düğün turizmi alanında ulaşım ve vize konusu ciddi sıkıntı oluşturuyor. 400 milyar Dolarlık bu pastadan daha fazla pay almak istiyorsak öncelikli olarak bu iki konuda adımlar atmalıyız.”

Murtaza Kalender, son olarak Türkiye’nin turizmi 12 ay boyunca 81 ile yayması ve Pazar çeşitliliğini artırması adına düğün turizmi için tanıtım çalışmalarına daha fazla ağırlık vermesi gerektiğini belirtti.