Oya Pardak ile kaçış mis kokulu köyde

Last Updated on 18 Temmuz 2017 by Yaşar Çelik

Mis gibi kokuyor. Bu koku sizi bambaşka kaçışlara götürüyor. Huzur mu dersiniz yoksa aşk mı? Ya da doğanın kucağında tabiat ananın kokusu mu bu? İşte bu hafta kaçışımızı çok özel bir mis kokulu köye Seferihisar’ın Turgut köyüne gerçekleştirdik.

Mor bir cennetteyiz. Bir lavanta diyarında…

Ballıbabagiller familyasından Lavandula cinsini oluşturan bir Akdeniz bitkisi. Atlas okyanusu adalarından Akdeniz çevresi ülkelerine ve Hindistan’a kadar uzanan geniş bir alanda yetişen çok güzel bir bitki. Görüntüsü dillere destan, kokusu bir başka heyecan… Turgut Köyü’ne daha adımınızı atar atmaz lavanta kokusu sizi karşılıyor. Koku öylesine etkili işte o an daha lavanta tarlalarına gitmeden çok özel bir köyde olduğunuzu hissediyorsunuz. Adımlarınız hızlanıyor koku adeta belleğinizi sarıyor. O güzel bahçenin içine girmeden koku sizi köye hapsediyor.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in iki yıl önce Turgut köyüne lavanta ekmesiyle başlayan serüven artık köyün yeni geçim kaynağı.

“Başka bir tarım mümkün”

Doğada bulunan şifalı bitkiler arasında en özel ve en güzel olanlardan biri Lavanta Turgut köyüne yeni bir hayat verdi. “Başka bir tarım mümkün” diyerek Seferihisar’ın köylerinde müthiş bir proje başlatan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer iki yıl önce Turgut köyüne lavanta ekmesiyle başlayan serüven artık köyün yeni geçim kaynağı. Bu yıl ikinci kez hasatı yapılan lavanta tarlaları öyle verimli çıkmış ki şimdilerde lavantaya yönelik tarım alanları genişliyor. Lavanta bahçesinin bu yıl ki hasatı Dev Ajans tarafından organize edilen büyük bir şenlikle kutlanırken köy lavanta sevdalılarının akınına uğradı.

Şenlik öncesi Seferihisar’da yaşayan ressamlar köyün sokaklarını fırçalarıyla renklendirdi. Lavanta buketleri Turgut köyünün duvarlarını süslemeye başladı. Ressamların makyajıyla köyün güzelliğine güzellik katıldı.

DUVARLAR BOYANDI

Gün boyu açılan üretici pazarlarında yöresel yiyecekler şenliğe gelenlerin ilgi odağı oldu. Şenlikte Salyangoz Suluboya grubunun canlı performansları, lavantalı doğal sabun atölyesi, lavanta yağı damıtılması, topan karakılçık buğdayının öğütülmesi ve halk oyunları gösterileri yapıldı. Lavanta hasadı büyük bir katılımla gerçekleşirken köyün sokaklarında lavanta sıkıldı. Bahçede hasada katılanlar müthiş lavanta tarlalarında keyifli anlarını anı fotoğrafı çektirerek ölümsüzleştirdi.

Akdeniz iklimine uyum sağlayan lavanta bitkisi önce Turgut köyünde dört dönüm alana dikildi. Ancak zamanla görüldü ki bu bölgenin toprağı lavanta için inanılmaz şekilde uygundu. Lavanta bölgenin iklimini ve toprağını sevmişti. İki yıl içinde elde edilen sonuçlar yüz güldürdü. Artık Turgut köyünün mandalinası, zeytini, üzümünden sonra lavantası da vardı. Turgut köyü kısa sürede lavantasına sahip çıktı. Artık köy mis kokulu lavanta köyüydü. İkinci lavanta hasatında artık köyün yeni geçim kaynağı rüşdünü ispat etmişti.

2. Lavanta Şenliği lavantanın rengi gibi güzel bir o kadar da renkli görüntülere sahne oldu. Kimi lavantalar arasında fotoğraf çektirmenin keyfini kimi de mis gibi kokan o bitkiye dokunmanın hatta toplamanın tadını çıkardı. Turgut köyünü bir marka haline getirecek olan lavanta tam anlamıyla baş tacı edildi.

Kendine has kokusuyla bildiğimiz lavanta bitkisinin insan sağlığına büyük faydaları biliniyor. Görüntüsü nadide kokusu ile özel bir çiçek olan lavanta parfüm sektöründe ağırlıklı olarak kullanılıyor ama sağlık açısından da son yıllarda özellikle sinir sistemi üzerindeki olumlu etkileri tartışılıyor.

Latince’de yıkamak anlamına gelen “lavare” den ismini alan lavanta daha çok yüksek ve kırsal kesimlerde yetişiyor. Lavantanın faydaları saymakla bitmiyor. İçerdiği uçucu yağlar ruh ve sinir hastalıklarına iyi gelirken aynı zamanda yaraları iyileştirici özelliği ile önemli bir antiseptik olarak dikkat çekiyor. Lavantanın gençleşme tedavilerinde de etkisi büyük.

Turgut köyü artık bilinen ve tanınan bir köy… Aslında lezzet tutkunları ve gurmeler bu köyü lavantasından önce meşhur organik kahvaltısı ile tanıyordu. Özel köy peynirleri ki bunların başında armola geliyor. Domatesi, organik zeytini, kaymağın kavrularak yapıldığı tortusu, gözlemesi ve bütün mandalinalardan yapılan tadına doyum olmayan mandalin reçeli tam bir lezzet şöleni…

Başka bir tarım mümkün diyerek köylere yeniden hayat aşılayan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de köylerde yeni tarım politikalarının köylüler tarafından kucaklanmasından çok mutlu. Bereketli toprakların sunduğu nimetleri daha çok arttırmak için çabalarını sürdüreceklerini de anlatan Soyer gelecekte Seferihasır’ın tüm köylerinde tarımın çok daha etkili olacağının müjdesini de verdi.

Güzel şeyler de oluyor. Sadece köyün duvarlarına çizilen umut fışkıran resimlerde değil yüreklerde de bir heyecan var Turgut Köyü’nde. Köy artık lavantasıyla da ünlü. Mis gibi kokusuyla karşılıyor misafirlerini en önemlisi de üretiyor. Üretimini kazanca çeviriyor. Turgut köyü önümüzdeki yıllarda lavanta kokmaya ve müthiş bitki ile yeniden yeşermeye devam edecek. Siz de mutlaka bu mis kokulu köyü ziyaret edin. Köyden sevgiyle ayrılacağınıza eminiz.