“Yeni acente kurulması engellenemez, burası Patagonya mı?”

Last Updated on 21 Eylül 2017 by Yaşar Çelik

TÜRSAB Başkanlığına yeniden aday olacağını açıklayan Başaran Ulusoy, ‘muhalefet’ olarak nitelendirdiği kesimin iddialarına yanıt verirken, ‘vaatlerini’ de eleştirdi. Göreve geldikleri takdirde yeni seyahat acentesinin kurulmasına izin vermeyeceklerinin sözünü veren muhalefete sert çıkan Ulusoy: “Burası Patagonya mı? Hangi ahlak, hangi etik değer, hangi ticaret kanunu ile yeni acente kurulmasına müsaade etmeyeceksiniz?” dedi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, Turizm Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TUYED) öncülüğünde turizm basını ile buluştu. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda TÜRSAB Genel Kurulu’nda yeniden Başkan adayı olacağını açıklayan Ulusoy, muhalafetin eleştirilerine de yanıt verdi. Toplantıya, TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Numan Olcar ve İsmail Hakkı Yüksel de katıldı.

Toplantıya TUYED Başkanı Hasan Arslan’ın “Yeniden aday mısınız?” sorusuna yanıt vererek başlayan Ulusoy, aday olduğunu bildirdi. Ulusoy, “Biz bunlara müsaade etmeyeceğiz diyoruz. Ne demek bu? Evet yeniden adayım. Acenteler beni bırakmıyor” dedi. Genel Sekreteri Çetin Gürcün de, son dönemde artan haber kirliliği, TÜRSAB’a yönelik asılsız iddialar için üzgün olduklarını söyledi. Çetin Gürcün, TÜRSAB Genel Kurulu’nun 2 – 3 Aralık 2017 tarihinde yapılacağını kaydetti. 45 yıllık TÜRSAB tarihinde bu dönemdeki gibi zararlı kampanyalarla karşılaşmadıklarını söyleyen Ulusoy, yoğun suçlayıcı iddialarla karşı karşıya olduklarını belirtti.

YENİ ACENTE KURULMASI

TÜRSAB Yönetimi, muhalefetin seçim vaatlerine yönelik eleştiriler de yaptı. Genel Sekreter Çetin Gürcün, “Göreve geldikleri takdirde yeni seyahat acentesinin kurulmasına izin vermeyeceklerinin sözünü veriyorlar. Bu sözü edilen konudan biz de rahatsızlık duyuyoruz. Bu alanda TÜRSAB olarak; iki aksiyon aldık. İlk olarak, 1618 sayılı yasa taslağında seyahat acentalarının verdikleri teminatı arttırdık. 7 bin olan teminatı 150 bine yükselttik. İkinci olarak; seyahat acenteliği mesleği için bir sertifikasyon süreci başlattık. Bu tür bariyerler koyabiliyorsunuz ancak. Tamamıyla kurdurmayacağım demek yasalara aykırı, rekabete aykırı. Bu tür şeyleri olabiliyormuş gibi takdim etmek hem derneğe hem acentelere zarar veriyor” yorumunu yaptı.

Başaran Ulusoy da bu konuda şöyle konuştu: “Yeni seyahat acentesi açtırmayacağız diyorlar. Burası Patagonya mı? Hangi ahlak, hangi etik değer, hangi ticaret kanunu ile yeni acente kurulmasına müsaade etmeyeceksiniz. Neymiş, yeni seyahat acentesi kurdurtmazsa seyahat acentelerinin değeri artacakmış. Sen yeni teşebbüs kurulmasına nasıl mani olursun? Bu konuda elinde sihirli bir formülü varsa versin hemen uygulayalım. Daha bunlar çocuk ama biraz iyi çocuklar olsunlar. Mahalledeki camları taşlamasınlar.”

TÜRSAB’ın 7 bin 150 tane seyahat acentesi ve 2 bin 218 tane de şubesi olduğu bilgisini veren Ulusoy, Türkiye’de 1.5 milyon gazete okuyucusu olduğu ama sürekli yeni gazetelerin kurulduğunu örnek göstererek, “Bu da onun gibi. Acente kuruluşuna engel olamıyoruz. Kuruluyor ise kurulacak. Piyasaya giren her acente kendi alanında iş yapacağını düşünüyor. Biz kurulsun istemiyoruz. Hatta engellediklerimiz var” dedi.

SAYEMDE BİRLEŞTİLER

“Seçim öncesi birbiri ile kavga eden isimler benim sayemde birleşiyor” diyen Başaran Ulusoy, “Görevimi çok iyi yapıyorum. Birbirlerini yemesinler de, tek bana karşı birleşsinler” dedi.

TÜRSAB Yönetimi gazetecilerle…

20 YILLIK BAŞKAN

Başaran Ulusoy’a toplantıda 20 yıldır Başkanlık yaptığı hatırlatılıp, “Geçtiğimiz yıllarda TÜRSAB’a yeniden aday olmayacağınızı açıkladınız ama yine oldunuz. Neden kararınızı değiştirdiniz? Sizden sonra TÜRSAB’ı yönetebilecek insan yok diye mi düşünüyorsunuz?” sorusu da yöneltildi. Ulusoy, bu soruya “Aday olmayacağımı bir defa söyledim. Köyüme dönüyorum dedim ama muhtarlar beni bırakmadı. Köyün muhtarları var” sözleriyle yanıt verirken Çetin Gürcün de söz alarak şunu dile getirdi: “Başkan ‘ben köyüme gidiyorum’ dediğinde, şimdi acımasız bir mücadele veren arkadaşımız, ‘başkan sen bir yere gidemezsin, bize bırakamazsın’ diye evinde davet verdi.”

BOOKİNG.COM KONUSU

Toplantıda Booking.com’un Türkiye faaliyetlerinin durdurulması süreci de gündeme geldi. Ulusoy şunları kaydetti: “Booking.com ile uğraşan biziz ama bundan fayda sağlayan üç harfli bir firma. Şu anda en fazla işi o yapıyor. Dahası, onlar neden TÜRSAB başkanlığı için bu kadar mücadele ediyor? Büyük paralarla Amerikanvari kampanya yürüttüler. Bizim öyle paralarımız yok. Camia bilse ki onlar benden daha iyi çalışacak, beni değil onu seçerler.”

MÜZELER İHALESİ

Başaran Ulusoy, sektörde çok tartışılan müze gişeleri ihalesiyle ilgili “TÜRSAB yeni yapılacak olan müze ve ören yeri girişlerinin işletilmesi ihalesine yeniden girecek mi?” sorusuna da “Onu yönetim kurulunda konuşacağız. Henüz değerlendirmedik. Biz ticaret yapıyorsak üyelerimizin menfaatine yapıyoruz. Geçen seferki ihale bir yıllığına yapıldığı için girmedik. O fiyata ihaleyi alıp yapamazdık” şeklinde yanıt verdi.

TÜRSAB’ın bilet işinden zararda olduğuna ilişkin iddialara da yanıt veren Ulusoy, Bakanlığa borçlarının olduğu da konusuna hakkında şöyle konuştu: “Bakanlığa borcumuz şuradan gelir; Kotayı dolduramadık. Bakanlıkla anlaşcağız sorun yok. Bakanlıkla problemimiz olmaz.”

Bir gazetecinin “O ihalede acentelere tanımlanan indirim yüzde 25 iken siz yüzde 20 verdiniz. Geri kalan yüzde 5 TÜRSAB’da mı, TÜRSAB LTD’de mi kaldı?” sorusuna Ulusoy’un verdiği yanıt şöyle: “O kalan para yüzde 5 değil. Kalan para ortalama yüzde 1.8-2.2 arasında. Bazı müzelere hiç zam yapmadık. Bu biletlerin basımı var, barkotu var, poliçesi var, alt yapısı var… Biz o işten bir lira kar etmedik. Ama acenteler kar etti. Oradaki personeli biz çalıştırıyoruz, kıyafetlerini biz alıyoruz, arabalar bize ait. Bakanlık bize, tekrar girmemizi rica etti, bu şartlarda girmeyiz dedik. Bu biletlerin basımından dağılımına bir maliyeti var.”

Toplantıda Başaran Ulusoy’a sorulan diğer sorular ve onun yanıtları şöyle:

Soru: Rekabet Kurumu neden TÜRSAB’a soruşturma başlattı?

Ulusoy: Biz Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Hac ve Umre Kurulu’nda üyeyiz. Şikayet konusu, her sigorta şirketinin bu poliçeleri yapamaması. Kendi sigorta şirketimizi kurduk.

AVUÇLARINI YALARLAR

Soru: TÜRSAB’a ceza çıkması ihtimali var değil mi?

Ulusoy: Avuçlarını yalarlar.

Gürcün: Bu işin avukatılığını yapan kişiye de tavsiyem şu; Avukatlığını yapsın ama avukatlığın dışındaki konulara girmesin.

Ulusoy: Türkiye’de hac ve umre yapan acente sayısı 600. 83 tanesi şikayet etmiş. Bunların da muhtemelen 40 tanesi faal değil.

Soru: Kesinlikle ceza almayız diyorsunuz?

Ulusoy: Biz haklıyız diyorum. Neden ceza yiyelim?

Gürcün: Bu konuda bir yönlendirme var. Belgeleriyle ortaya koyacağız. Rekabet Kurumu’nun görevi, rekabetin engellenmesinin önüne geçmek. Booking.com bunun çok çarpıcı bir örneğidir. Bu şikayeti yapanlardan biri, sahte poliçenin önüne geçilmesi için bu kararı alanlardan bir tanesi. Kendisi o dönem Hac Komitesi Başkanıydı. Düşmanlık içinde mücadele yürüten arkdaşlar, biz zamanlar bizim yol arkadaşımızdı. Biz hiçbir zaman böyle bir tutuma girmeyeceğiz. Bugün gelsin, kendisiyle her konuda konuşmaya hazırım.

UZLAŞMA MI?

Soru: Bu bir uzlaşma, görüşme işareti mi?

Gürcün: Hayır. Ben insani değerlerden bahsediyorum. Burayı ele geçirmek ne kadar önemli, ne kadar büyük bir şey ki, bu işe milyonlarca lira bütçe ayırıyorsun.

TÜRSAB TERBİYE SALONU

Ulusoy: Bizim TÜRSAB genel kurulunda insanlar terbiye edilir. Bizim genel kurul solunumuzun adı ”TÜRSAB terbiye salonu”dur.

Soru: TÜRSAB şirketleri, aidat gelirleri olan bir kurum. TÜRSAB mali olarak ne durumda. Parası var mı kurumun, ne kadar var? Borçları ne durumda?

Ulusoy: Şirketlerin hesapları zaten bilançolarda var. TÜRSAB’ın ‘birlik olarak’ hiçbir borcu yoktur. Şirketlerin bina yapımından dolayı borcu var. Beş yıllık kredi borcu var. TÜRSAB gayet iyi yolda.

Gürcün: TÜRSAB’ın genel merkez dışında 39 tane ofisi var. Bu ofislerin içinde TÜRSAB’ın hizmetleri yürütülüyor ve bunların da giderleri var. Bu nedenle TÜRSAB’ın giderleri gelirlerinden fazla. Hep söyleniyor mesela, ‘genel kurulda bu kadar insanın uçağı konaklaması nasıl karşılanıyor’ diye. İşte o giderler bu şirketlerin yarattığı kaynaklardan karşılanıyor.

Soru: Genel kurula katılanların giderlerini tüzük gereği mi, yoksa kendi inisiyatifinizle mi karşılıyorsunuz?

Gürcün: Hayır, bu konuda yasal bir zorunluluk yok. Şirketlerden elde ettiğimiz gelirlerle üyeye genel kurula katılma imkanı sunuyoruz. Böylece genel kurulların daha geniş katılımlı olmasını özendirmek için böyle bir şeyi yapıyoruz.

BYK SEÇİMLERİ

Soru: BYK seçimlerinin yapılmadığına ilişkin de eleştiriler var. Neden yapmadınız kimi BYK seçimlerini?

Gürcün: Dört tanesi hariç tüm BYK seçimlerini yaptık. Geriye dönüp 2015 genel kurul sonrasını hatırlayalım: 2016’nın neredeyse tamamını terör saldırıları ve yeni olaylarla geçirdik. Biz BYK seçimi yapmak istediğimizde acenteler bize ”Biz dükkanımızı açamıyoruz, siz BYK seçimi derdindesiniz” diye eleştiri getirdi. Acenteler, ”İşimiz gücümüz o kadar kötü ki, geçimimizle mi, yoksa sizin seçiminizle mi uğraşacağız” dedi.

Ulusoy: Biz BYK’lara siyaseti sokmadık. BYK’lar bölgede hizmet yapmak için göreve seçilmişlerdir.

“REFERANDUMDA TÜRSAB EVET DİYOR” HABERİ

Soru: Ama referandumda ”TÜRSAB evet diyor” şeklinde haber çıktı?

Gürcün: O haberde bir sürü kurumun ismi kullanıldı. Bir kişi çıkıp da tekzip edebildi mi? Haberimiz yok. Haberimiz olmadan yazıyorlar.

Ulusoy: Biz geçmişe değil geleceğe bakıyoruz. Ben bölgelere seçilen arkadaşlara, ‘siyaset yapmayın, taraf tutmayın, benim de tarafımı tutmayın’ derim.

Soru: TÜRSAB başkanlığını nasıl sonladırmayı düşünüyorsunuz? Tören yapacak mısınız?

Ulusoy: Muhalefetin havlu atma durumuna göre. Muhalefeti ise ben değil genel kurul bitirir.