Türkiye artık özgür değil!

Last Updated on 18 Ocak 2018 by Yaşar Çelik

ABD Washington merkezli Freedom House’un 2018 Dünyada Özgürlükler Raporu’na göre Türkiye ilk kez özgür olmayan ülkeler kategorisinde yer aldı.

Önceki yıl “kısmen özgür” kategorisinde yer alan Türkiye, 6 puan gerileyerek özgür olmayan 49 ülke arasında gösterildi.

Freedom House (Özgürlük Evi) adlı düşünce kuruluşunun ‘Demokrasi krizde’ başlığı altında açıkladığı rapora göre siyasi haklar ve sivil özgürlükler açısından gerileyen ülkeleri listeledi.

195 ülkenin bulunduğu raporda, “Özgür olmayan ülkeler” kategorisinde 49 ülke (yüzde 25) “Özgür olan ülkeler” kategorisinde ise 88 ülke (yüzde 45) yer aldı. 58 ülke de (yüzde 30) “Kısmen özgür” olarak adlandırıldı.

Özgür olan ülkeler yeşil, Kısmen özgür ülkeler sarı, Özgür olmayan ülkeler ise mor renklerle ifade edildi.

Raporun Türkiye ile ilgili kısmında 2013 yılından (Gezi Parkı Protestoları) itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın siyasi, sosyal, ekonomik ve özellikle medya anlamında baskılayıcı bir unsur olması nedeniyle Türkiye’nin kredi notunun düştüğü ve son 10 yılda 34 puan kaybederek özgür olmayan 49 ülke arasında değerlendirildiği belirtildi.

Dünyada Özgürlükler Raporu’nun devamında şu ifadeler yer aldı:

“Erdoğan partisindeki rakiplerini ve geçmişteki müttefiklerini dışarı attı, medya patronluklarını kendi ihtiyaçlarına uyacak şekilde yeniden yapılandırdı, anlamlı bir kuvvetler ayrılığının bulunmadığı bir ‘süper başkanlık’ sistemi yaratmak için rağbet görmeyen anayasa değişikliği referandumunu yaptı. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra muhalif olarak algıladığı kişilere karşı baskıcı uygulamalar genişletilip yoğunlaştırdı. Bunun sonucunda 60 binden fazla kişi gözlatına alındı, 160’tan fazla yayın kuruluşu kapatıldı, 150’den fazla gazeteci tutuklandı. 100’den fazla belediye başkanı OHAL kapsamında ya da Cumhurbaşkanından gelen siyasi baskılarla görevlerinden alındı.”

KAYNAK: BBC Türkçe