Almanya ile yeni kriz kapıda

Last Updated on 23 Nisan 2018 by Turizm Günlüğü

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, erken seçim tarihinin açıklanmasının ardından yurt dışındaki Türk vatandaşlarına yönelik yapılacak siyasi kampanyaların yürütülmesine ilişkin izin verilmeyeceğini belirtti.

Türkiye ile geçen yıl yaşanan tartışmaların tekrarlanmamasını istediğini söyleyen Heiko Maas, yabancı siyasetçilerin Almanya’da seçim kampanyası yürütmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi günü NTV televizyonunda erken seçimler öncesinde Avrupa’da Türk vatandaşlarına hitaben bir konuşma yapacağı açıklamasına yönelik değerlendirme de bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Bizim bu konudaki tavrımız net. Yabancı bir ülkede yapılacak seçimlerden üç ay önceki dönemde, Almanya’da seçim kampanyası yürütülmeyecek” şeklinde konuştu. Maas, “Bu hangi ülkeden geldiklerinden bağımsız olarak herkes için geçerli” dedi.

Gerçek Gündem’de yer alan habere göre Türkiye’de 16 Nisan 2017’de yapılan anayasa referandumu öncesinde, Türk bakanların Almanya’da katılacakları seçim etkinlikleri yerel yönetimlerin kararı ile iptal edilmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iptal kararlarını “Nazi uygulamalarına” benzetmesi iki ülke arasındaki ilişkilerde gerginlik yaşanmasına neden olmuştu.

Yaşadıkları bu siyasi tartışmaların her iki tarafa da faydası olmadığını söyleyen Maas, bunların yeniden tekrarlanmamasını istediğini vurguladı.