Dedeman’ın yeni trend markası için geri sayım!

Dedeman Otelleri Genel Müdürü Emrullah Akçakaya

Last Updated on 18 Temmuz 2018 by Yaşar Çelik

İstanbul Şişli’de açılacak Smart By Dedeman Otel, ülkemizdeki yerli otel zincirleri arasında ekonomik segmente hitap eden ilk otel markası olacak. Aynı tasarımla her şehre ve ilçeye uygun olarak açılması planlanan bu yeni marka, geleceğin misafir profili Y kuşağının tüm beklentilerine hitap ediyor.

Dedeman Otelleri Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, yeni otel ürünlerini Turizmgunlugu.com’a anlattı. Smart By Dedeman markasıyla gelecek yıl ilkini Şişli’de açacakları otelin, Y jenerasyonuna yönelik oda-kahvaltı hizmeti veren ve teknolojik altyapısı güçlü bir otel olacağını kaydeden Akçakaya, bu yeni markayı Anadolu’ya da yayabileceklerini söyledi. Akçakaya, Smart By Dedeman’ın geleceğin markası olacağını ve bu alanda büyüyeceklerini belirtti.

Balmumcu’daki Dedeman İstanbul Oteli’nde biraraya geldiğimiz Emrullah Akçakaya, turizm sektöründeki son durumu değerlendirerek konuşmasına başladı. Turizm ve otelcilik sektörünün zirve dönemini 2010-2014 yılları arasında yaşadığını aktaran Akçakaya, o yıllarda İstanbul’daki kongre turizminin de paralel olarak geliştiğini ve 2012-2013 yıllarında altın yıllarını yaşadığını belirtti. 2013’teki Gezi Olaylarının peşi sıra turizmin gerilemeye başladığını hatırlatan Akçakaya, günümüze kadar gelen süreçte dip noktanın zirvesinin de 2016’da olduğunu anımsattı. 2017’nin ikinci yarısından itibaren toparlanma sürecine girildiğini kaydeden Akçaya, “Bu yıldan itibaren ibre iyiye doğru devam ediyor” dedi.

OTELLER DOLU AMA GELİR DÜŞÜK

Otellerin doluluk ve fiyatları ile ilgili istatistikleri yayınlayan STR Global’in verilerini paylaşan Akçakaya, 2012’de İstanbul’daki otellerin doluluk oranlarının yüzde 70’lerde olduğunu, bu yıl da bu rakamın yakalandığını vurguladı. Hacim olarak 2012’yi yakaladığımızı anlatan Akçakaya şunları ifade etti:

“STR’nin verilerine göre doluluk oranlarında 2012’yi yakaladık, 2018’in mayıs sonuna kadarki ortalama doluluk rakamı yüzde 69,2. Bu çok iyi bir rakam aslında. Ancak oda başı gelire baktığımızda ise başka bir tablo çıkıyor karşımıza; 2012’de ortalama oda fiyatı 148 Euro iken bu rakam bugün 76 Euro’ya düşmüş durumda. Asıl önemli olan toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde (RevPAR) rakamlarındaki düşüş. REVPAR 107 Euro’dan 53 Euro’ya düştü.”

İstanbul’da çok ciddi bir kongre turizmi altyapısı olduğunun altını çizen Akçakaya, oda gelirlerinin artması için kongrelerin biran önce geri kazandırılması gerektiğini savundu. Akçakaya, turizmde Euro bölgesinin çok önemli bir pazar olduğunu kaydederek, buradan gelişlerin artması için daha çok çalışmak gerektiğini kaydetti.

YENİ MARKA GELİYOR: SMART BY DEDEMAN

Türkiye’de ciddi bir beş yıldızlı otel arz fazlası olduğunu savunan Akçakaya, şöyle devam etti: “Bakın yatak arzı değil, otel fazlası var. Bundan sonra yapılacak olan yatırımların artık daha çok ekonomik segmente uygun, nitelikli üç ve dört yıldızlı otellere yönelmesi gerekiyor. Çünkü artık tatil anlayışı değişti, insanlar günümüzde bir otele gidip iki hafta plajında sadece güneşlenip, denize girmek istemiyor. Kısa süreli tatiller daha çok revaçta. Seyahat eden insanlar artık daha çok yeme-içme deneyimleri yaşamak, tarihi ve kültürel yerleri görmek istiyor. İşte bu yüzden insanlar uyumak ve kahvaltı etmek için kullanacağı konaklama merkezlerine çok paralar ödemek istemiyorlar, otellerden beklentiler gelişiyor. Özellikle Y kuşağı olarak adlandırılan yeni jenerasyon, konaklamaya az para harcamayı tercih ediyor. Dünyada otel endüstrisinde bu segmentte yatırımlar artıyor. İşte biz de köklü bir otel markası olarak bu segmente hitap edecek yeni bir markayı hayata geçirmeye hazırlanıyoruz: Smart By Dedeman.

Geçen yıl lansmanının yaptığımız bu yeni markamızın ilk otelini İstanbul Şişli’de hayata geçiriyoruz. Şişli’nin kalbinde Cevahir AVM’ye 150 metre mesafede, Cumhuriyet gazetesinin olduğu sokakta açacağımız bu otel, teknoloji jenerasyonu olarak nitelendirilen ve iş nedeniyle çok seyahat eden Y kuşağının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak altyapıya sahip olacak. 104 oda olarak planladığımız bu otelin açılışını gelecek yıl Mart ayında yapacağız.

BANYODA SADECE ŞAMPUAN OLACAK

Otelin her yerini en yeni teknik alt yapıyla donatıyoruz, odalardaki yatakları en lüks ve kaliteli olanlardan seçiyoruz. En lüks otellerin yatak standardın da da üstün bir seçim yapacağız. Banyolarda çok iyi kaliteli sadece bir şampuan olacak; duş jeli, saç kremi gibi ürünler olmayacak. 20 metrekarelik odalarda Y kuşağının olmazsa olmazı sınırsız wi-fi ile hızlı ve güvenilir bir internet hizmeti sunacağız. Oda kapılarının akıllı telefonla açılabileceği otelde, bir de küçük fitness salonumuz yer alacak. Balo veya toplantı salonu, restaurant ve bar olmayacak. Otelin tüm yaşam ve sosyalleşme alanı lobi olacak; kahvaltı da burada verilecek.”

HER ŞEHRE, İLÇEYE UYGUN KONSEPT

Dedeman Turizm Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, bu yeni konseptleriyle otelcilikte yeni bir alana odaklandıklarını ve İstanbul öncelikli olmak üzere burada büyümek istediklerini kaydetti. Smart By Dedeman otellerinin hem yatırım hem de operasyonel maliyetlerinin çok düşük olacağını aktaran Akçakaya, 80-100 oda olarak planlanan bu konseptin Anadolu’nun her yerine, büyük şehirlere, ilçelere, hatta tatil beldelerine de uygun olduğunu belirtti. Akçakaya, “Smart otellerin yatırım maliyeti de yatırımcı için oldukça cazip” diye konuştu.

Dedeman Turizm Grubu’nun hali hazırda 16 tane faal oteli olduğunu, 17. otellerini eylülde Eskişehir’de açacakları bilgisini veren Akçakaya, 18. otelin de Şişli’de hazırlıkları süren Smart By Dedeman olacağını belirtti. Grubun hedefinın gelecek 10 yıl içinde otel sayısını 50 otele ulaştırmak olduğunu anlatan Akçakaya, Smart By konseptinin işte bu hedefe ulaşmak için lokomotif olacağını savundu. Akçakaya, “Ekonomik segmente hitap eden iki markamız Park Dedeman ve Smart By Dedeman’la geleceğin otelciliğinin beklentilerini karşılayacağız” dedi.

SEVİMLİ KONSEPT LEVENT’TEKİ OTELDE GÖRÜCÜDE

Smart By Dedeman’ın tasarımlarının bu konsepte hitap eden global zincirlerin otellerinden daha ‘sevimli, trendy ve fonksiyonel’ bir mimari tasarıma sahip olacağını savunan Akçakaya, marka hayata geçer geçmez hızla yayılacağına emin olduklarının altını çizdi. ABD’li kahve dükkânları zinciri Strabucks’ları örnek veren Akçakaya, “Smart By Dedeman’lar, Strabucks’lar gibi aynı tasarımla hizmet verecek” dedi.

Smart By konsepti için bir örnek odayı Levent’teki Dedeman Oteli’nin otoparkına koyduklarını ve yatırım danışmanları için görücüye çıkardıklarını söyleyen Emrullah Akçakaya, yatırımcıları buraya davet ederek, görüşmeler yaptıklarını anlattı. Arsa hariç yaklaşık 3 milyon dolarlık yatırımla yeni bir Smart By Dedeman oteli açmak mümkün olduğunu açıklayan Akçakaya, yatırımın geri dönüşünün de 6-10 yıl arasında olacağını öngördüklerini ifade etti.

Böyle bir ekonomik konseptin lansmanını yapan ilk Türk otel zinciri olduklarını da vurgulayan Akçakaya, ülkemizde otelleri olan Hilton’un Hampton markasının, Accor’un İbis markasının Smart konsptine yakın olduğunu söyledi. Akçakaya, “Fonksiyon ve hacim olarak yakınız ama tarz olarak onlardan çok daha özgün ve farklıyız” yorumunu yaptı.

TRABZON’DAKİ OTEL ÇOK İYİ GİDİYOR

İzmir ve Ankara’da da otel açmak istediklerini anlatan Akçakaya, Anadolu’daki Dedeman otelleri arasında Trabzon’daki otelin performansına da değindi. Dedeman Trabzon’un sektöre örnek olacak ticari performansı olduğu bilgisini veren Akçakaya, otelin konseptinin oraya çok uyduğunu aktararark, “Yatırımcısına maliyeti 5 yıla kalmadan geri dönen ülkemizdeki örnek bir tesis” dedi.

EMRULLAH AKÇAKAYA
Emrullah Akçakaya, turizmdeki kariyerinde üç büyük markayla çalışmış birisi. 1965 yılında Kayseri’nin Bünyan ilçesinde doğan Emrullah Akçakaya, ilkokulu Kayseri’de okuduktan sonra Ortaokul ve Liseyi Mersin’de bitirdi. Akabinde lisans eğitimini Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde tamamladı. Öğrencilik zamanlarında otellerde çalışmaya başlayan Akçakaya, profesyonel iş hayatına 1990 yılında Mersin Hilton otelinde başladı. Hilton Otelindeki çeşitli departmanlarda geçen 13 yıllık tecrübenin ardından, sırasıyla Konya Dedeman, Swissotel Göcek ve Swissotel Ankara’da genel müdürlük yaptı. Emrullah Akçakaya, 2014’ün Haziran ayından itibaren de Dedeman Otel Grubu’nun genel müdürlüğünü yapıyor.