TÜRSAB’tan Booking.com benzeri sitelere de dava!

Last Updated on 8 Ağustos 2018 by Turizm Günlüğü

Türkiye’de ürün ve hizmet satarak kazanç elde etmesine rağmen, vergi ödemeyerek haksız rekabete yol açtığı iddiasıyla hakkında dava açılan Booking.com’un ardından 20’ye yakın benzer internet siteleri için de hukuki işlem başlatılıyor.

Türk Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türk seyahat acentalarıyla ve tur operatörleriyle haksız rekabet eden Airbnb, Agoda, Skyscaner ve Expedia gibi 20’ye yakın internet sitesi ile ilgili hukuki işlem başlatma kararı aldı.

TÜRSAB’ın resmi internet sayfası üzerinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yönetim Kurulu toplantısında konuyu gündemine alan TÜRSAB, Türk pazarında, Türk müşteriye, Türkiye’de ürün ve hizmet satarak kazanç elde etmesine rağmen, vergi ödemeyerek Türk Seyahat Acentaları ve Türk Tur Operatörleriyle haksız rekabet eden Airbnb, Agoda, Skyscaner ve Expedia gibi 20’ye yakın internet sitesi ile ilgili hukuki işlem başlatacak.”

Türkiye’deki faaliyetleri durdurulan online rezervasyon sitesi Booking.com, hakkında açılan davanın ardından gerekli şartları yerine getirmeyi kabul etmiş ve en son geri dönüşü için ilk müjde eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi‘nin Linkedin üzerinden vermesiyle gelmişti.

Tüm bunların ardından TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Booking.com ve benzeri sitelerin TÜRSAB’ın kurumsal üyesi olmasının önünü açacak yeni bir yasal düzenleme yapacaklarını ifade etmiş, konu hakkında “Bu yasal düzenleme yapıldıktan sonraki dönemde Booking.com ve benzeri siteler büyük ihtimalle Türkiye’de yeniden açılacaktır” açıklamalarında bulunmuştu.

Şimdi ise TÜRSAB’tan yeni bir hamle geldi. Yeni açıklanan karar ile birlikte TÜRSAB, Türk seyahat acentalarıyla ve tur operatörleriyle haksız rekabet eden Airbnb, Agoda, Skyscaner ve Expedia gibi 20’ye yakın internet sitesi ile ilgili hukuki işlem başlatacak.

Online rezervasyon sitelerini yasal konuma kavuşturacak ve kayıt altına alacak mevzuata ilişkin düzenlemelerin bir an önce yapılmasını isteyen turizmciler ise ciddi ve güvenilir sitelerin yerini alan “merdiven altı” sitelerin mağduriyetler yarattığına, ülke imajını bozmaya başladığına dikkat çekmiş hatta TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler’den “Bu hatadan vazgeçilsin. Taraflar bir araya gelsin, mevzuat düzenlensin, booking.com açılsın. Devlet vergisini alsın, sektör de parasını kazansın” yorumu gelmişti.

Booking.com’a TÜRSAB bünyesinde ‘kurumsal üyelik’ statüsü geliyor