CHP’li Budak’tan ihalesiz duyurusuz turizm tahsislerine sert tepki!

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak

Last Updated on 27 Eylül 2018 by Yaşar Çelik

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kamu taşınmazlarının turizm yatırımlarına tahsisi yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle kamu arazilerinin turizm yatırımlarına tahsis izninin “ihalesiz, duyurusuz” hale getirilmesine sert tepki gösterdi.

“Türkiye’nin en değerli en gözde yerlerini talan edecekler” diyen CHP’li Çetin Osman Budak, “Ülkede satılmadık fabrika, talan edilmedik arazi bırakmadılar. Şimdi de yandaşları zengin etmek, ranta rant katmak adına kamu arazilerini ihalesiz duyurusuz istediklerine verecekler. Turizmi geliştireceğiz dediler ama turizmi geliştirmek yerine yağma kültürünü geliştirdiler” dedi.

Budak konuya ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

“Tek adam rejiminin bizi getirdiği nokta rant ve yağma kültürü oldu. Yapılan yönetmelik değişikliği ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTGB), Turizm Alan ve Turizm Merkezleri (TM) ilan edilmiş yerlerin planlarında ‘turizm tesisi hizmet alanı’ olarak görülen yerler, artık duyuru yapılmaksızın bölgede kamu taşınmazında yatırımı bulunan turizmcilere verilmesinin önü açıldı. Hem de ihalesiz, duyurusuz sadece Erdoğan’ın bir imzasıyla bunu yapabilecekler.

Üstelik beş yıldızlı otel bile yapsalar 146 bin TL olan birim maliyet yerine sadece bir yıldızlı otel birim maliyet fiyatı olan 27 bin TL üzerinden bunu yapacaklar. Türkiye’nin en değerli, en gözde ve güzel alanları böylece talan edilecek. Bunun adı yağma değil de nedir?”

DOĞAYA EN BÜYÜK DARBEYİ VURACAKLAR

AKP zihniyetinin Türkiye’nin en değerli ve güzel alanlarını ranta teslim ettiğini ifade eden Budak, milli parkların da bundan nasibini alacağını söyledi. Budak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yönetmeliğin ilgili kısımları incelendiğinde ormanlık alanlar dahil yayla, sağlıklı yaşam turizmi hizmeti veren yerler tahsis komisyonunca uygun görülen kamu taşınmazlarının, yatırım yapılmak üzere, 49-75 yıl sürelerle, girişimcilere tahsis edilebilmesinin de önünün açıldığı görülüyor. Aynı şekilde Milli Park sınırları içinde kalan alanların ‘Uzun Devreli Gelişme Planlarında değişiklik yapılacak. Böylece Uludağ, Kemer Olimpos Beydağları gibi Türkiye’nin dört bir yanındaki milli parklar artık betona teslim olacak. Gözleri milli parkları bile ranta açacak kadar dönmüş durumda. Ülkede satılmadık fabrika, talan edilmedik arazi bırakmadılar. Şimdi de yandaşları zengin etmek, ranta rant katmak için doğayı katlediyorlar. Turizmi geliştireceğiz dediler ama turizmi geliştirmek yerine yağma kültürünü geliştirdiler. Talanı meşrulaştırmaya çalışıyorlar.

Satmaya çalıştıkları sadece doğal güzelliklerimiz değil ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğidir. Buna engel olmak için her türlü platformda gereken direnişi göstereceğiz. Geleceğimizi sattırmayacağız.”

İhale yok, duyuru yok! Turizm yatırımlarına tahsis izni Erdoğan’a devredildi