İhale yok, duyuru yok! Turizm yatırımlarına tahsis izni Erdoğan’a devredildi

Last Updated on 27 Eylül 2018 by Yaşar Çelik

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre söz konusu hizmet alanlarının tahsis izni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a devredildi.

Ayrıca yönetmeliğe göre beş yıldızlı oteller, birinci sınıf tatil köylerine ‘turizm tesis hizmet alanları’, “konaklama dışı kullanılmak” üzere tek yıldızlı otel birim maliyeti üzerinden, ihalesiz, duyurusuz tahsis edilebilecek.

25 Eylül 2018 tarihili ve 30546 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan; ‘kamu taşınmazlarını ülke turizmine kazandırma gerekçesine dayandırılan’ yönetmelikte değişikliğe gidildi. Buna göre “ülke turizminin çeşitlendirilmesi”, “12 aya yayılması”, “uzun süre atıl kalan kamu taşınmazlarının ekonomiye kazandırılması” gibi bir dizi amacın öne sürüldüğü yönetmeliğin “Turizm tesisi hizmet alanlarının tahsisi” başlığında yapılan değişiklik ile Antalya Kemerağzı, Kundu, Alanya, Demre, Side ile Muğla Bodrum; Aydın Kuşadası; İstanbul Şişli, Beyoğlu, Galata Kulesi, Sarıyer, Sultanahmet Meydanı; Bolu Köroğlu; Bursa Uludağ; Rize Çamlıhemşin; Trabzon Tonya, Maçka; Nevşehir Kapadokya gibi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTGB), Turizm Alan ve Turizm Merkezleri (TM) ilan edilmiş yerlerin planlarında ‘turizm tesisi hizmet alanı’ olarak görülen yerler, duyuru yapılmaksızın bölgede kamu taşınmazında yatırımı bulunan turizmcilere verilebilecek.

DOĞAYA BİR DARBE DAHA!

Yönetmeliğin ilgili kısımları incelendiğinde ormanlık alanlar dahil yayla, sağlıklı yaşam turizmi hizmeti veren yerler tahsis komisyonunca uygun görülen kamu taşınmazlarının, yatırım yapılmak üzere, 49-75 yıl sürelerle, girişimcilere tahsis edilebilmesinin de önünün açıldığı görülüyor.

Öte yandan milli parkların içinde daha çok yapılaşmaya ortam hazırlayan ifadelerin yer aldığı başka bir madde de ise şunlar yer alıyor: “Kültür Turizm Bakanlığı ‘kamu yararı ve zorunluluk olduğuna karar verirse’ yetkili idarelerden, Uzun Devreli Gelişme Planlarını, milli parklar içinde turizm tesisi hizmet alanı olarak kullanılmasına elverişli olacak biçimde değiştirmelerini isteyebilir.”

İNŞAAT İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK

Tahsis edilen alanlarda inşaat iznini kolaylaştıran düzenlemeye göre tapu ve kadastro idaresinin onayladığı tesis için ayrılan yerin krokisinin temin edilememesi durumunda “İlgili” olarak tanımlanan makamdan alınan kroki yeterli kabul edilecek.

Ancak ilgili alanlarda inşaatın en az yüzde 50’sinin tamamlandığının belgelenmesi halinde, yatırımı tamamlama için ilk verilen süreyi geçmemek kaydıyla ek süre verilebilecek. Yatırımcı lehine düzenlenen bu değişikliğe göre tahsisin iptalinden önce yatırımcıya, Turizm İşletmesi Belgesi başvurusunda bulunması durumunda son kez altı ay daha ek süre verilebilecek.

DEVİR İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?

Tahsisin yapıldığı kamu kurum ve kuruluşlarının hiçbir koşulda üçüncü kişiye devir yapamayacağına ilişkin hüküm de değiştirildi. Buna göre, adlarına tahsisli taşınmaz üzerinde gerçekleştirilen tesisleri bizzat veya hisselerin tamamına sahip oldukları şirketler eliyle yaptırıp, işletebilecekler.

Yönetmelikle yatırımcılardan turizm kredilerini tahsil edemeyen bankalara da kolaylık sağlandı. Bankalar ipotekli turizm tesisini daha kolay satabilecek.

Turizm Bakanı Ersoy: Bedava yer tahsisine ve teşviklere karşıyım!

Turizm yatırımlarında önemli düzenleme