
Last Updated on 11 Mart 2022 by Yaşar Çelik
Bu yıl Türkiye’nin en etkili turizm zirvesi olma özelliğiyle adından söz ettiren Uzakrota Travel Summit (UTSIstanbul 2018), 2 bin 500’den fazla turizm profesyonelinin katılımı ile başladı.
“Gastronominin Turizme etkileri” “Geleceğin gezgin grupları ve pazarlama stratejileri”, “Turizmde Omnichannel Pazarlama”, “Stratejik Ortaklıklar, API’ler ve Veri Analitikleri”, “Ödeme Yöntemlerini Kullanarak Pazar Payı Elde Etmek”, “Fenomen ve marka işbirlikleri nasıl olmalı?”, “Google, turizm ve seyahat sektörünü nasıl etkiliyor?” “Gelişmekte Olan Piyasalar ve Online Platformların Gücü” “Müslüman seyahat pazarı ve helal turizme akademik bir bakış” ve “Uçak Bileti Konsolidasyonunda Küresel Gelişmeler” gibi panellerde, 5 sahne ve 57 oturumda 120’nin üstünde konuşmacı yer aldı.
Hilton Bosphorus Convention Center’da düzenlenen turizm zirvesinin ilk oturumu Amadeus ana salonunda DEİK Aleksandar Medjedovic moderatörlüğünde Skal International 2oo9 World President Hülya Aslantaş, Kingdom of Sweden Consul General Therese Hyden ve Amadeus Central & Southern Europe Sales Director Online Commercial Eric Willems’ın katılımları ile gerçekleştirildi.
Sırasıyla söz alan katılımcılar şöyle konuştu:
Amadeus Central & Southern Europe Sales Director Online Commercial Eric Willems: Uzakrota önemli isimleri buluşturmada önemli bir marka oldu. Burada olmaktan ve bu kadar turizm profesyoneliyle buluşmaktan dolayı çok mutluyum. Bu yıl Amadeus olarak start-up’lara odaklanacağız. Amadeus, 190 ülkede 19 bin çalışanla faaliyet gösteriyor. Bu yılı gelirde yüzde 7 büyüme ile tamamlaması beklenen şirketin piyasa değeri ise 34 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Türkiye start-up’lar konusunda Avrupa’da İsrail’den sonra potansiyeli en yüksek ikinci ülke. Tüm dünyaya Türkiye’den yazılım ihracatını artıracağız.
Türkiye’de çok gelişmiş finansal teknoloji şirketleri var ve biz de bunun seyahat teknolojisi tarafındaki gelişimine öncülük edip desteklemek istiyoruz. Seyahat sektöründe kişiselleştirme çok önemli. İnsanlar kendilerini tanıyan ve onlara seçenek sunabilecek platformlarla daha çok ilgileniyor. Sektörde en önemli trendin artık kişiselleştirme olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de de bu anlamda önemli start-up’lar olduğuna ve yenilerinin de geleceğine inanıyoruz. Türkiye’deki start-up’ları büyütmek, finansal veya teknolojik destek vermek ya da satın almak üzerine bir strateji oluşturduk. Onların ürününü alıp yurtdışına satabiliriz, danışmanlık verebiliriz, sistemlerini genişletebiliriz. Ellerindeki ürünleri geliştirmek istiyorlar ve biz bu konuda onlara yardımcı olacağız. Belirli bir süreç sonunda satın da alabiliriz. Her türlü fırsata açığız.
Nisan 2019’da ABD’li bir şirket aracılığı ile Türkiye’de büyük bir start-up toplantısı yapacağız. Belirli bir hedefimiz yok ama benim tahminim Türkiye’den en az 7-8 tane start up’a yatırım yapacağımız yönünde. Tüketicilerin talepleri artıyor. Biz bu taleplere uygun stratejiler, yöntemler geliştirmeli ve onları sunmaya başlamalıyız. Uzakrota zirvesi ile yeni startuplarla tanışacaksınız. Böyle bir imkanın yaratılması noktasında destekçilerimize teşekkür ediyorum.
İsveç Krallığı Başkonsolosu Therese Hyden: İsveç, mükemmel bir turizm destinasyonu. İçerisinde bulunduğumuz yüzyılda rekabet acımasız. İsveç’in de kendine özgün bazı özelliklerinin bulunması rekabet konusunda bizi bir adım öne çıkarıyor. İmajımızı sağlam kılan en önemli özelliklerimiz; doğal güzellikler, taze ve temiz doğa ile uyumlu yaşamamız. Birçok İsveçli modadan mimariye kadar doğayla iç içe ve uyumlu yaşıyor. Rakamlara baktığımızda global seyahat edenlerin yüzde 92’si İsveç’ten memnun kalmışlar. Birkaç tutkulu konudan bahsedeceğim; İsveç dünyanın en önemli inovasyon ülkelerinden birisi. İnovasyon, yaratıcılık gerektirir. Ayrıca lokal yemekte birinci sıradayız. Dünya şampiyonu olduk. Güzel yeme içme İsveç’te bulunuyor. Burada kebapta bulabilirsiniz. Yani tüm bunları değerlendirirsek şu sonuca ulaşıyoruz; yemekte seyahate çıktı! Öte yandan doğamızı turizme açtık. Bu konu turistler için çok önemli. Ekoturizm anlamında da büyük bir öneme sahip. Turizm halkları birbirine bağlayan bir köprü görevi görüyor. Yeni deneyimler ve kaçış yeri arıyorsanız İsveç’e gelebilirsiniz.
Skal International 2oo9 World President Hülya Aslantaş: Skal 1932 yılında Paris’te kurulduğunda turizm, sektör olarak görülmüyordu. Hatta böyle bir kavram yoktu. Turizm dönemin elitlerine addedilen bir özellikti. Skal için turizm sektöründeki ilk gruplanma bir nevi sivil toplum örgütü diyebiliriz. Profesyoneller arasında bir ağ oluşturup işletmelerimizi geliştirme amacındayız. Hava yolu şirketleri, seyahat acenteleri, turizm gazetecileri ve turizm okullarını şemsiyemiz altında birleştirdik. Uzakrota Travel Summit
Turizmin kapsamı yıllar içinde değiştikçe bizim özelliklerimiz de değişti. ülkeler turizmin sosyal ve ekonomik faydalarını görmeye başladılar. Zamanla turizmin insanlar arasındaki anlayışı arttıran bir sektör olduğu görüldü. Turizm ve seyahat geliştikçe dünya küçüldü. Herkes herkese, herkesin her destinasyona ulaşması mümkün hale geldi. Şirketler ve acenteler büyümeye başladı. Şimdi dijital bir çağdayız ve her şey çok hızlı. Son 10 yılda 2.5 milyar insan sosyal medyayı kullanır hale geldi ve milyonlarca mesaj gönderilmeye başlandı. Tüm bunlar karşısında bizde bu teknolojilere ayak uydurabilmek için düşüncelerimizi, stratejilerimizi değiştirmemiz gerekiyor. Artık müşteriler ürünleri değiştiriyor. Milenyum kuşağı seyahat dünyasını dönüştürmeye başladı. Lüksten daha çok heyecanlar ve yeni deneyimler ön plana çıkmaya başladı. Bu milenyum kuşağı dediğimiz seyyahlar kendi deneyimlerini yaşamak istiyorlar. Bizimde bu yeni gerçekliği anlamayı ve hazırlıklı olmamız gerektiğini gösteriyor. Onlara uygun ürünler geliştirmek için tetikte olmalıyız. Dijital dönüşüm muhakkak yerine getirmemiz gereken bir şey oldu. Bizde bütçemizin önemli bir kısmını buna ayırıp dönüşüm çağına gireceğiz.