Turizm sektörü kendisini iflastan kurtaran yerli turisti şimdi unuttu mu?

Müşteri Deneyiminde Başarıya Giden Yolun Anahtarı Nedir?
Müşteri Deneyiminde Başarıya Giden Yolun Anahtarı Nedir?

Last Updated on 17 Aralık 2018 by Turizm Günlüğü

Bu yıl önemli bir yükseliş yaşayan turizm sektörü, her ne kadar 2019 için erken rezervasyon kampanyalarını başlatmış olsa da yerli turiste ayrılan kapasiteyi azaltması ve fiyatları hem enflasyon rakamlarından hem de döviz kurunda yaşanan dalgalanmalardan daha fazla arttırması sebebiyle eleştiri oklarının hedefinde!

Hal böyle olunca geçmiş dönemlerde turizm sektörünün imdadına koşan yerli turist için “Şu an yurt dışından gelen talep ve turizmde yaşanan olumlu gelişmeler doğrultusunda yerli tatilcilerin kontenjanı yüzde 20’ye kadar indi. Yani bu, tatil sezonunda geçen seneki kadar rahat yer bulunamayacağı anlamına geliyor. Bu nedenle herkes elini çabuk tutmalı” uyarısı yapılmıştı. Bu durum sonucu akıllarda şimdi ‘2016 ve 2017 yıllarında turizm sektörünü adeta iflastan kurtaran yerli turist bu sezon unutuldu mu?’ sorusu var!

Erken rezervasyon kampanyasının tanıtımının bu yıl yapılmadığına dikkat çeken Habertürk’ten Yiğitcan Yıldız, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunduğu haberinde “Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle, turizm sektörü 2015 yılından itibaren zor bir süreçten geçiyor. Öyle ki, 2016 ve 2017 yıllarında yabancı turist sayısındaki azalmayla birlikte yerli turiste yönelen sektör, erken rezervasyon kampanyalarına hız vermiş ve söz konusu dönemde yerli turist sayesinde adeta iflastan kurtulmuştu. Bu yıl kelimenin tam anlamıyla altın yılını yaşayan sektör yılın ilk 10 ayında 35.5 milyon yabancı turist ağırladı. Yılı 40 milyon kişi ile kapatmaya hazırlan turizm sektörü 2019 yılını 2018’den de iyi geçirecek.

GİTGİDE DÜŞÜYOR

Ancak durumun yerli turist için aynı şekilde gelişmediği görülüyor. Buna göre, yabancı turistin geri dönmesi ile 2 yıl önce kapasitesinin yüzde 50’den fazlasını yerli turiste açan işletmelerin, bu oranı gitgide düşürmeye başladığı gözlemleniyor.

FİYATLAR YERLİYE YÜKSEK YABANCIYA AYNI SEVİYEDE

Öyle ki, iki yıl önce yerli turiste ayrılan kontenjanın yüzde 60’a kadar çıktığı oteller, bu oranı yüzde 10’un altına kadar indirmiş durumda. Bunun yanı sıra, otel fiyatları bir yıl içinde enflasyondan daha yüksek oranda artmış durumda. Neticede, yerli turist için kur farkından dolayı yüksek seviyeye çıkan fiyatlar, yabancı turistler için ise uygun seviyede kalmaya devam ediyor. Ortaya çıkan tabloya göre, sıkıntıların yaşandığı dönemde erken rezervasyon kampanyalarına daha çok önem veren ve yerli turiste kapılarını ardına kadar açan turizm sektörünün, yabancı turistin geri dönmesiyle birlikte iç pazardaki kampanyaları ikinci plana attığı ve yerli turiste sırt çevirdiği anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

UYARILAR HEP YERLİ TURİSTE!

Geçtiğimiz günlerde TBMM görüşmelerinde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, önceden karşılaşmış olduğu “Türk turistler pahalı mı konaklıyor?” sorusu hakkında “2016 ve 2017’de yaşanan olumsuzluklardan dolayı fiyatlar düşüktü. 2018 itibarıyla bir çıkış başladı. Ama benim tavsiyem yerli turistlerin 2019’da erken rezervasyondan yararlanması. Çünkü ortalama bir kurla hesap ediyor. Kur bazında fiyatlar arttığı için 2019’da fiyatlar çok pahalıymış gibi algılanabilir. Ama erken rezervasyondan yararlanılırsa yüzde 40, yüzde 50 tesisine göre değişen indirimler var, bu fiyat artışlarından da kısmen etkilenmemiş olacaklar” açıklamasını yaptı.

Tüm bunlar değerlendirildiğinde sektör açısından önemi ve değerinin yüksek olduğu yerli turiste; erken rezervasyon uyarıları dışında başka alternatif çözümler bulunulması ve sunulması belki de, bir dönem turizm camiasını adeta iflastan kurtaran bu pazara bir vefa niteliğinde olacaktır.