Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen kayak merkezleri

Kayak merkezleri
Davraz Kayak Merkezi / Isparta

Last Updated on 11 Mart 2022 by Yaşar Çelik

Takvimler kış aylarını gösteriyor. Sömestr ile birlikte kar tatili zamanı gelip çattı. “Bu yıl popüler destinasyonları mı yoksa kalabalıktan uzak keşfedilmeyi bekleyen rotaları mı tercih etmeliyim?” ikileminde kalanlara az bilinen kayak merkezleri önerileri.

Eğer ikinci seçeneği tercih etmekte karar kıldıysanız ister profesyonel olun ister amatör, bir kayak merkezinden beklediğiniz hemen hemen tüm özellikleri bulabileceğiniz 10 kayak merkezleri listemize göz atabilirsiniz.

Esentepe Kayak Merkezi – Foto Kaynak: seyahatdergisi.com

Esentepe Kayak Merkezi – Bolu

Bolu Gerede ilçesinde çam ormanlarıyla kaplı bir tesis ve dünyada ana yolu en yakın mesafede (5 dakika) olan Esentepe Kayak Merkezi, bünyesinde bulunan oteller, kayak pistleri ve piknik alanları ile eşsiz bir kış tatilinin kapısını aralıyor. Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından onaylanmış 1,5 km ve 5 kilometrelik iki adet pistinin (Arkut dağı olarak bilinen bölgede yer alan pistlerde, yaz sezonunda çim kayağı da yapılabiliyor) yer aldığı Esentepe Kayak Merkezi, özellikle kayak sporuna yeni başlayanlar için en ideal yerlerden birisi.

Konaklama için: Otel Esentepe Gerede, Gazelle Resort & Spa, Kaya Green Park

Davraz Kayak Merkezi

Davraz Kayak Merkezi, Isparta

2.635 m zirve yüksekliği ile, Akdeniz Bölgesi’nin Göller Yöresi’nde, Eğirdir ve Kovada Gölleri arasında yükselen Davraz Dağı’nda konumlandırılmış bu kayak merkezinde eşsiz manzaraya karşı kayak yapma keyfi paha biçilemez! Eğirdir Gölü’nün harika manzarası eşliğinde her seviyedeki kayakçılara hitap eden Davraz Dağı-Karlıyayla Kış Sporları Turizm Merkezi’nde ortalama 8 ila 10 km’ye ulaşan parkurlar ve toplam uzunluğu yaklaşık 23 km’yi bulan 12 adet pist bulunuyor.

Konaklama için: Sirena Davraz Oteli, S.D.Ü Motel, Isperia Davraz Otel

Ilgaz Kayak Merkezi

Ilgaz Kayak Merkezi, Kastamonu

Kayak ve snowboard severlerin son yıllardaki en önemli gözdelerinden birisi haline gelen Ilgaz Kayak Merkezi, Kastamonu ve Çankırı illeri arasında bulunan Ilgaz Dağı üzerinde 2850 metre rakımlı alandaki Ilgaz Milli Parkı içinde yer alıyor. Yoğun orman örtüsü ve kayak tesisleriyle yarıyıl tatili için en iyi alternatiflerden biri olan bu kayak merkezinde farklı zorluk seviyelerinde 3 adet pist bulunuyor.

Konaklama için: Doruk Otel, Derbent Motel, Armar Otel

Zigana Kayak Merkezi

Zigana Kayak Merkezi, Gümüşhane

Doğu Karadeniz Bölgesinde Gümüşhane ili sınırları içinde yer alan Zigana Kayak Merkezi, ülkemizde son yıllarda yeni yeni öne çıkan alternatif kış turizmi merkezlerinden… 2.000 ile 2.500 metre arasında kurulmuş ve geniş pistlere sahip olan bu kayak merkezinde ayrıca 1 adet de baby lift tesisi yer alıyor. Orta ve zor olarak derecelendirilmiş iki pisti ile kayak sporunu sevenlerden büyük ilgi görecek gibi duruyor.

Konaklama için: Zigana Gümüşkayak Yaylakent Hotel

Ergan Dağı Kayak Merkezi

Ergan Dağı Kayak Merkezi, Erzincan

Türkiye‘nin en uzun ve farklı zorluk derecesine sahip birçok kayak pistine (12 km uzunluğunda) sahip olan Ergan Dağı Kayak Merkezi, sadece kış turizmi değil aynı zamanda yaz aktivitelerini de içerisinde barındıran bir cazibe merkezi. Aynı anda 450 kişiyi taşıyabilecek kapasitedeki yeni teknoloji telesiyej sistemi ile göz dolduran bu tesis; doğa yürüyüşleri, kızak, snowpark, snowkite, buzul tırmanışı, dağ kayağı, kar motosikleti, buz pisti, atv motosiklet, offroad, yamaç paraşütü, kampçılık, kar raftingi, kaya tırmanışı, dağ bisikleti gibi pek çok aktiviteye ev sahipliği yapıyor.

Konaklama için: Meva Otel, Hilton Garden Inn Erzincan, Konak Mazlum 

Saklıkent Kayak Merkezi

Saklıkent Kayak Merkezi, Antalya

Akdeniz, kayak denilince pek çok kişinin aklına ilk sırada gelmeyen bir bölge olabilir. Ancak Torosların Beydağları kısmında yer alan Bakırlıdağı kuzey yamacına kurulmuş 500 dağ evi ve kayak tesislerinden oluşan bir kayak kompleksi olan Saklıkent Kayak Merkezi, Şubat sonu ve Mart aylarında “Gündüz Kayak, öğleden sonra deniz” sloganı ile öne çıkıyor. 2.550 metre yükseklikteki Saklıkent’te farklı zorluk seviyelerinde 5 adet pist bulunuyor.

Konaklama için: Kayak merkezi içerisinde 477 müstakil ev, 1 hotel ve 1 pansiyon yer alıyor.

Yalnızçam Kayak Merkezi

Yalnızçam Kayak Merkezi, Ardahan

Doğu Anadolu, Karadeniz ve Kafkaslar’ın kesiştiği noktada 2.715 metre yükseklikte yer alan Yalnızçam Kayak Merkezi, 3 kilometrelik modern telesiyej hattı ve farklı zorluk seviyelerinde en uzunu 4 km olmak üzere 3 adet pisti (1.5 km ve 600 m) ile misafirlerini hem kışın hem de yazın konforlu bir şekilde tatil yapmaları için çağırıyor.

Konaklama için: Yalnızçam Oteli

Salda Kayak Merkezi

Salda Kayak Merkezi, Burdur

Burdur’un Yeşilova İlçesi Salda Turizm Merkezi sınırları içerisinde bulunan Salda Kayak Merkezi, Burdur il merkezine 77 km, Salda Gölü’ne 17 km uzaklıkta yer alıyor. En uzunu 1.600 m, en kısası 500 m olan 5 piste sahip olan bu tesiste T.Bar tipi 860 metrede zirveye ulaşan iki kişilik teleski de bulunuyor. 5-10-15-20 km kayaklı koşu ve biatlon yapmaya müsait araziye sahip olan Salda Kayak Merkezi’nde Salda Gölü’nün harika manzarası eşliğinde kayak keyfinin tadı ise bir başka güzel. Ayrıca tesiste 1 snowtrack, 2 kar motoru, kayak ve elbise kiralanabilecek kafeterya da bulunuyor.

Konaklama için: Bölgede konaklama yapılacak bir tesis bulunmadığı için en yakın konaklama seçeneği, Salda Gölü’nün kenarında bulunan Hotel Lago Di Salda iyi bir tercih olacaktır. 

Atabarı Kayak Merkezi – Foto Kaynak: gezilesiyer.com

Atabarı Kayak Merkezi, Artvin

Ballıüzüm köyü sınırları içerisinde 2.200 rakımlı Mersivan Dağında bulunan Atabarı Kayak Merkezi’nde Karadeniz’in beyaza bürünmüş haline aşık olabilirsiniz. Şehir merkezine yaklaşık 17 km uzaklıkta olan kayak merkezinde kar motorları ve snowtrack yer alıyor. Eğer kayak serüvenine yeni başlayanlardansanız ana pist uzunluğunun 800 metre olduğu bu kayak merkezinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve özel kurs hocaları tarafından kayak kursları da alabilirsiniz. Kayak merkezleri.

Konaklama için: Artvin Kent Ormanı çevresinde bulunan Kafkasör Dağ Evleri ve merkeze yakın Koliva Hotel

Hazarbaba Kayak Merkezi

Hazarbaba Kayak Merkezi, Elazığ

2.347 metre yüksekliğindeki Hazarbaba dağında yapılan ve kayak sporuna elverişli 8 adet 3 km’lik pisti, 1.100 metre uzunluğundaki telesiyej hattı ve kafeterya imkânları ile misafirlerine kucak açan Hazarbaba Kayak Merkezi, özellikle slalom yapılmasına ihtiyaç duyulan zorlu inişler nedeni ile ülkemizdeki en zorlu pistler arasında yer alıyor. 1.850 m rakımda muhteşem bir manzaraya karşı kayak yapma keyfini yaşamak istiyorsanız mutlaka, Hazar Gölüne tepeden selam veren bu kayak merkezine uğramalısınız.

Konaklama için: Kayak Merkezinde konaklama imkanı bulunmadığı için Hazar gölü kenarında yer alan Mavigöl Oteli ile Turpol Oteli tercih edilebilir.

Türkiye’de kış turizmi ve kayak deyince tartışmasız akıllara gelen en popüler kayak merkezleri ise şöyle:

Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars
Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu
Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri
Uludağ Kayak Merkezi, Bursa
Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum
Kartepe Kayak Merkezi, İzmit