Ünlü Rus şair Puşkin’in Erzurum’da kaldığı ev müze oluyor!

Last Updated on 12 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü

Her yasağa karşı yine de yazmaktan vazgeçmeyen Rus şair Aleksandr Puşkin’in 1828-1829 Rus-Osmanlı savaşı sırasında Erzurum’da bir gece geçirdiği ev müzeye dönüştürülecek.

Rusya’nın Ankara büyükelçisi Aleksey Yerhov, Erzurum’daki yetkililerin büyük Rus şairi Aleksandr Puşkin’in ‘Erzurum Yolculuğu’ adlı eserini yazdığı evde bir Puşkin Müzesi açmayı planladıklarını belirtti.

Sputnik’te yer alan habere göre Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün çabaları ve Rus Büyükelçiliğinin de yardımlarıyla açılması beklenen müzenin, sadece Erzurumlular için değil bu bölgeyi ziyaret edecek turistler için de oldukça ilginç olacağını düşündüğünü ifade eden Yerhov, tatillerini Türkiye’de geçirmeyi planlayan Rus turistlere şu mesajı iletti:

“Türkiye, sadece yurttaşlarımızın büyük değer verdiği sahil dinlenmesi açısından değil tarihi ve mimari anıtlar açısından da çok ilginç bir ülke. Turistlerimize, bu harika ülkeyi gezerken bunu da unutmamalarını öneririm.”

KARŞILIKLI KÜLTÜR VE TURİZM YILI

Ayrıca 2019’un Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı olması hakkında da konuşan Yerhov, “Bu yıl ikili ilişkilerimiz için özel, hem kültürel iş birliğini yoğunlaştırmamız, hem de turizmi geliştirmemiz gereken karşılıklı kültür ve turizm yılıdır, birçok planımız var. Bu yıl resmi olarak beklendiği üzere Moskova’da, Büyük Tiyatro’da Türkiye’de büyük geni yankı uyandıran ‘Truva’ operasıyla başlayacak. Bunun öncesinde de etkinlikler olacak. Örneğin Mart’ta, yılın resmi açılışı yapılmadan önce Türk izleyiciler, daha önce sevdikleri, İstanbul ve Ankara’da konserler verecek olan Aleksandrov Rus Kızılordu Akademik Şarkı ve Dans Topluluğu ile buluşabilecekler. Karşılıklı kültür yılı kapsamında birçok etkinlik planlandı. Kazan ve Moskova’da ünlü Türk şarkıcı Tarkan’ın turnesi olacak. Şubatta Türk piyano ustası Fazıl Say’ın Moskova turnesi planlandı. Yılın kapanış töreninin ise İstanbul’da, Tretyakov Galerisi’nden şaheserlerin sergileneceği Pera Müzesi’nde yapılması planlanıyor” dedi.