Suudi Arabistan Türkiye’ye neden turizm boykotu yapılmasını istiyor?

Last Updated on 11 Temmuz 2019 by Turizm Günlüğü

Suudi Arabistan, 2 Ekim 2018 tarihinde öldürülen Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin aydınlanması için çalışmalar yürüten Türkiye’ye turizm boykotu yapılması çağrısında bulundu.

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Riyad ile Ankara arasında yaşanan gerginlik sadece siyasi olarak değil aynı zamanda turizm sektörünü de olumsuz etkilemeye başladı.

KAŞIKÇI BOYKOTU TÜM SEKTÖRLERE YANSIYACAK

Özellikle Riyad Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ajlan al-Ajlan’ın “Türk yöneticiler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın krallık yetkililerine karşı düşmanca kampanyaları devam ettiği sürece biz de boykot çağrılarına hız vermeyi sürdüreceğiz” sözü boykotun sadece turizmle kalmayacağını aynı zamanda ithalat, iş gücü ve Türk şirketleri ile ilişkiler konularında da olumsuzluğun süreceğini haber verdi.

ARAP TURİST SAYISINDA YÜZDE 30 DÜŞÜŞ

Boykot çağrısının ardından incelenen turizm verileri de Suudi Arabistan’dan gelen turist sayısında yüzde 30 düşüş olduğunu gösteriyor.

Fransız haber ajansı AFP tarafından yapılan haberde; milliyetçi ve iktidar yanlısı medyanın Suudi halka, Türkiye’nin tatil rotası olarak seçilmemesi için manipülatif yayınlar yaptığı belirtildi. Özellikle Türkiye’de pasaportların çalındığı ve suç oranının yüksek olduğu şeklinde yapılan haberler rezervasyon iptallerine sebebiyet verdiği ifade edildi.

RİYADLI GENÇ: GÜVENLİĞİMİ ÖNEMSİYORUM!

Ayrıca aynı haberde Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye gidenlerinin sayısının 2019’un ilk beş ayında yüzde 30 düştüğü aktarılırken söz konusu gazeteye açıklamada bulunan Riyadlı bir genç ise Türkiye’ye gitmeyi neden tercih etmediğini “Güvenliğimi önemsiyorum” sözleri ile aktardı.

GÜNLÜK HARCAMALARI 450 EURO

Bilindiği üzere Türkiye’de en fazla yatırımda bulunan ve konut satın alan yabancılar arasında yer alan Suudi turistlerin, 2018 yılında Türkiye’de günlük harcama oranları ortalama 450 euro olduğu saptandı.