Turizm Bakanlığı 2023 turizm stratejisi için neler yapılmalı?

Last Updated on 9 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

Turizm Bakanlığı 2023 turizm stratejisi kapsamında koyduğu turizm hedefleri son derece heyecan verici. Fakat, bu rakamlara ulaşmak için ivedilikle çözmemiz gereken sorunlar bulunuyor. Aksi durumda bırakın hedeflere ulaşmayı hedeflerin yanından bile geçemeyiz.

İşte bu nedenle turizmin sorunlarını ve yapılması gerekenleri hem oteller hemde ülkenin turizmini yöneten bürokratik ve siyasi dinamikler için tekrar sıralamak istiyorum:

1- Türkiye’deki kitle turizmi kültür, gastronomi, kongre, sağlık, spor, gençlik, doğa, macera, inanç, alışveriş turizmi gibi alternatif turizm çeşitleri ile desteklenmeli ve turizmin 12 aya yayılması sağlanmalıdır.

2- Turizm hizmeti sunan şirketlerin daha kaliteli hizmet sunabilmesi için eğitimli ve liyakat sahibi iş gören yetiştirilmesine önem verilmeli ve bu çalışanların özlük hakları iyileştirilmelidir.

3- Turizm sektörünü oluşturan tüm paydaşlar dijitalleşen dünyaya ayak uydurmalı, bu konuda aksiyon planlaması yaparak eksiklikleri ve iyileştirmeleri hızla tamamlamalıdır.

4- Turizmde yeni trendler takip edilmeli. Turizm yatırımlarında koordinasyon eksikliği yaşanmaması için tüm paydaşlar ortak hedefler etrafında birleşmeli.

5- Coğrafi bölge tanımlamaları ile yeni turizm destinasyonları oluşturulmalı.Bu konuda birkaç destinasyon dışında marka turizm kentimiz maalesef yok.

6- Yurt dışı turizm tanıtım faaliyetlerine hız vermeli ve Ülkemizin daha iyi tanıtmalıyız.

7- Turizm şirketlerini teşvik ile desteklemeli ve sektörü küresel ölçekte yaşanabilecek iflaslara ve krizlere karşı daha güçlü bir hale getirmeliyiz.

8- Karma Pazar stratejisi ile Ülkemizi Akdeniz çanağında belli başlı pazarlara bağımlı olmaktan çıkarmalıyız.

9- Seyahat acentaları ülkemizin tanıtımı için büyük görevler üstlenmektedir.Bu nedenle oteller ve seyahat acentaları arasındaki koordinasyonun ve güvene dayalı ticaretin iyileştirilmesi sağlanmalıdır.

10- İç pazarın gelişmesi ve tüketicinin tatil alışkanlıklarının gelişmesi için insan kaynakları uygulamalarının çalışan tüketiciler için daha pratik ve belirli hale getirilmesi sağlanmalıdır.Bu yapıldığında erken rezervasyon ile tatile çıkan tatilci sayısı artacaktır.

11- Yatak arzı arttırılmalı, beton oteller yerine doğa ile iç içe mimarisi ile göz dolduran şık ve modern oteller inşa edilmeli.

Ülkemiz turizminin gelişimi ve cari açık dengesi üzerindeki döviz sağlayıcı etkisinin artması için ivedilikle atılması gereken adımları siz değerli okurlarım için sıraladım.Umut ederim ki ; Türkiye turizmde hazırlandığı büyük atılımla ile istediği başarıya ulaşsın.Her anlamda açık hava müzesi konumunda olan Türkiye bu konu için yeterince geç kaldı bile.

Mehmet Ferman Doğan

İşte Türkiye’nin 2023 Turizm Stratejisi Master Planı