II. Uluslararası Turizm Zirvesi’nde “efsane başkanlar” oturumu

Last Updated on 13 Kasım 2019 by Yaşar Çelik

Uluslararası Otelciler Derneği’nin (INTHA) düzenlediği II. Uluslararası Turizm Zirvesi’nin ilk oturumda turizmde uzun yıllar önemli çalışmalar yürüten deneyimli isimler genç turizmcilerle deneyimlerini paylaştı.

Uluslararası Otelciler Derneği’nin (INTHA) Türkiye turizmi konusunda farkındalığı arttırmak, ülke turizmini canlandırmak; yerli ve yabancı turistlerin turizm hareketine katılımını sağlamak amacıyla düzenlediği II. Uluslararası Turizm Zirvesi’nin “Türk Misafirperverlik Modeli” başlıklı ilk oturumunun moderatörlüğünü Number One TV’de yayınlanan Maksat Turizm programının sunucusu Deniz Dikkaya üstlendi.

İlk oturumun konuşmacıları arasında TÜRSAB Eski Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kınay ve Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Eski Başkanı Mehmet Timur Bayındır yer aldı.

Moderatör Deniz Dikkaya, bu oturumda turizm sektörüne yıllarını veren Başaran Ulusoy’un, Timur Bayındır’ın ve Cem Kınay’ın da yer alması nedeniyle bu oturumun “efsane başkanlar oturumu” olarak da anılabileceği esprisiyle oturumu açtı.

BAŞARAN ULUSOY: ALIN TERİ KAVRAMININ YERİNİ AKIL TERİ KAVRAMI ALDI

Zirve’nin ilk oturumunda TÜRSAB Eski Başkanı Başaran Ulusoy, söz aldı. TÜRSAB’ın ilk temellerinin 1926 yılında atıldığını ve bu süreçte TURING’in kurulmasıyla turizm alanındaki ilk örgütlenmenin temellerinin atıldığını hatırlattı.

Türkiye turizminin günümüzdeki konumuna ulaşması için “misafirperverlik” kavramının önemli bir konuma sahip olduğuna dikkat çekerek; teknolojinin hızla geliştiği günümüzde “alın teri” kavramının “akıl teri” kavramıyla yer değiştirdiğini ve artık misafirperverliğin teknoloji ile birleştirilip uyarlanması gerektiğini söyledi.

Konuşmasının devamında günümüzde turizm alanında yeni teknolojilerin önemine değinen Başaran Ulusoy; Türkiye’nin geleceğinin turizmde olduğunu ifade ederek; gençlere tavsiyelerde bulundu.

Ulusoy, gençlere öncelikli olarak “sürdürülebilir turizm” kavramına önem vererek doğaya ve doğanın korunmasına önem vermelerini, teknolojiyi yakından takip edip turizmde Türkiye’nin en önemli kozu olan “misafirperverlik” kavramına uyarlamaları gerektiği tavsiyelerinde bulundu.

TİMUR BAYINDIR: ÖNCELİKLİ AMACIMIZ İNSANLARI MUTLU ETMEK OLMALI

TÜROB Eski Başkanı Timur Bayındır, konuşmasının başında ilk olarak “misafir” ve “müşteri” kavramlarına ve bu iki kavramın konaklama, turizm sektörüne yönelik önemine değindi.

Turizm ve konaklama alanında müşterilerin, misafir olarak kabul edildiği takdirde farklılık yaratılacağına dikkat çeken Timur Bayındır; konaklama sektöründe başarının sağlanması için önemli unsurun gelen misafiri memnun etmek olduğunu hatırlattı.

Konaklama sektöründe güler yüzün, konukları sıcak ve samimi bir şekilde karşılamanın ve genel sorularla konukların hal ve hatırının sorularak memnuniyetlerine ilişkin görüşlerinin alınmasının fark yarattığını ifade eden Bayındır; bu tür davranışların konukları memnun edeceğini ve bu kişilerin ülkelerine döndüklerinde çevrelerine memnuniyetlerini anlatarak yeni müşteri portföyü yarattığını ve konaklama alanında başarının sağlanmasında kilit rol oynadığını belirtti.

“Türkiye’nin petrolü turizm sektörüdür” benzetmesini yapan Timur Bayındır; son olarak gençlere yapacakları işleri severek yapmaları gerektiği, turizm sektörünün bir mensubu olarak “insan sevgisi”ne önem vermelerini ve öncelikli amaçlarının insanları mutlu etmek olduğu tavsiyelerinde bulundu.

CEM KINAY: TÜRK MİSAFİRPERVERLİĞİNİ TEKNOLOJİ VE YENİ TRENDLERLE BİRLEŞTİRMELİYİZ

Misafirperverlik kavramının Türk toplumundaki yerine dikkat çeken Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kınay; Türk misafirperverliğinin 10 kanıt ve unsuru olduğunu açıklayarak; bunları şöyle sıraladı:

  1. Misafiri en iyi şekilde karşılama
  2. Misafir odası müze gibidir: Misafirlere özel olarak ayrılan birçok evde bulunan misafir odası
  3. Misafir terliği
  4. Kendinden yaşça büyük veya küçüklere özel karşılama ritüelleri; büyüklerin elinin öpülmesi gibi
  5. Çay – kahve ikramlarına eşlik eden yiyecek ikramları
  6. Misafire sunulan yemeklerin ziyafete dönüştürülmesi
  7. Misafire özel havlu
  8. Misafire kusursuz hizmet sunma
  9. Misafiri kapıya kadar yolcu etme ve
  10. Misafirin ardından su dökme ritüeli

Günümüzde teknolojinin ve seyahat teknolojilerinin öneminin arttığını hatırlatan Cem Kınay; Türk misafirperverliğini artık teknoloji ile birleştirilmesi gerektiğini savundu.

Dünya’daki yeni trendlerin “deneyim”, “deneyimleme”, “yerel değerlerin ön plana çıkıp önem kazanması”, “doğa ve doğallık”, “sosyal medya” gibi kavramların olduğuna değinen Cem Kınay; günümüzde bu trendler içinde Türk misafirperverliğinin hala önemini koruduğunu fakat bu kavramlara önem verilerek “misafirperverlik” kavramıyla birleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yeni teknolojilerle özdeşleşen “yapay zeka”, “blockchain” ve “dijital göçebeler” kavramlarının günümüzde konaklama sektöründe önemli değişimlere yol açacağına değinen Cem Kınay, gençlerin ve sektördeki yöneticilerin bu kavramları yakından takip etmeleri gerektiğini belirtti.

Yeni trendsetter’ların Instagram, Google ve Apple gibi markaların olduğunu hatırlatan Kınay; bu alandaki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“Türk misafirperverliği bu yeni trendler ve teknoloji ile buluştuğunda dünyanın en farklı, en değişik ülkesi oluruz” diyen Cem Kınay; markalaşma çatısı altında tarihi değerlerimizi, misafirperverliğimizi teknoloji ile buluşturduğumuzda önemli bir yol kat edileceğini söyledi.