İSTANTOUR Marmara Bölgesi’ni Ruslara tanıtacak

İSTANTOUR Genel Müdürü Kadir Baydur

Last Updated on 29 Kasım 2019 by Turizm Günlüğü

Rus tur operatörü İntourist’in İstanbul partner’ı İSTANTOUR, Marmara turizmine önemli katkı sunacak tur programlarını hayata geçirdi. İSTANTOUR, Marmara Bölgesi’nin güzelliklerini ve bölgenin tüm şehirlerini Rus turistlerle buluşturacak.

1 Kasım 2019 tarihi itibariyle Rusya’nın önde gelen tur operatörü İntourist’in, İstanbul’a yönelik charter uçuşları başladı ve yoğun bir talep gördü. Yoğunluğun düşük olduğu bir dönemde, İstanbul turizmine katkı sağlamak ve İstanbul turizmini yıl geneline yaymak amacıyla İntourist’in İstanbul operasyonlarını yürüten İSTANTOUR, şimdi de Marmara Bölgesi’nin turizm potansiyelini ve güzelliklerini Rus turistlere tanıtmak için harekete geçti.

İSTANTOUR’DAN BÖLGE TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK ADIM

İSTANTOUR, sunduğu tur paketleri ile İstanbul’un yanı sıra Kırklareli, Çanakkale, Bursa ve Yalova şehirlerinin güzelliklerini, turizm potansiyelini Rus turistlere tanıtıp hem bölge turizminin gelişimine hem de bölgede turizm çeşitliliğinin artırılmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

İSTANTOUR Kurucusu ve Sahibi Kadir Baydur ile İntourist’in Rusya’nın farklı kentlerinden İstanbul’a yönelik başlattığı charter seferlerinin performansını, İSTANTOUR olarak Rus turistlere sunmaya başladıkları Marmara tur paketlerinin detaylarını, bölge turizmine katkı sağlayacak bu projeyi hayata geçirirken karşılaştıkları zorlukları ve bu yeni tur programları için sektör paydaşlarından beklentilerini konuştuk.

“CHARTER’LAR 14 NİSAN’A KADAR UZATILDI”

İlk olarak ilk 20 günlük dönemde İntourist’in charter uçuşlarının iyi bir talep gördüğünü ifade eden İSTANTOUR Sahibi Kadir Baydur; “ilk uçakların inmesinin ardından charter’lara yönelik talep daha da arttı. Bunu gören İntourist yönetimi 31 Mart 2020 tarihine kadar düzenleyeceğini açıkladığı charter uçuşlarını 14 Nisan 2020 tarihine kadar uzattı” dedi.

Kadir Baydur, taleplerin bu şekilde devam etmesi halinde İntourist’in charter seferlerini yılın 365 günü düzenleme kararını alabileceğini öne sürdü.

Charter’ların iyi bir başlangıç yapmasına karşın İSTANTOUR olarak İstanbul operasyonlarını gerçekleştirirken bir takım zorluk ve sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Kadir Baydur; bu zorluk ve sıkıntıları da paylaştı.

İlk olarak Rus turistleri karşılama aşamasında İstanbul Havalimanı’nda önemli sıkıntı ve zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden Kadir Baydur; konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“İSTANBUL HAVALİMANI KİTLE TURİZMİ İÇİN YAPILMAMIŞ”

“İlk olarak İstanbul Havalimanı’nda konuklarımızı karşılarken zorluklar yaşıyoruz. Modern, devasa bir havalimanımız var. Fakat bu havalimanı “kitle turizmi” için yapılmamış; yapılırken mass turizmine yönelik kriterler değerlendirilmemiş. İstanbul Havalimanı tamamıyla “hub” olma mantığıyla inşa edilmiş. Konuklarımızı karşılamak için İGA Yönetimi’nden info desk talebimiz oldu; karşılama tabelaları, info desk’ler yaptırdık. Bizden çok yüksek meblağlar talep ettiler. Biz, bu operasyona başlamadan önce tüm mercilere yazdık; İstanbul Valiliği’ne, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ama bize dönüş yapan kimse çıkmadı.”

“OTELLER BÖYLE BİR OPERASYONA HAZIR DEĞİL”

Yaşadıkları bir diğer sıkıntının da otellerin fiyat verirlerken izledikleri tutum olduğunu ifade eden Kadir Baydur; “Oteller böyle bir kış operasyonuna hazır değiller… Fiyat verirlerken tutarlı bir yol izlemiyorlar. Otelciler ilk 35 Euro’dan fiyat veriyorlar daha sonra rezervasyon alamayınca 20 Euro seviyesine kadar düşüyorlar. Biz de otelcilere diyoruz ki; siz bu dip fiyatı verebiliyorsanız, bu seviyeden başlayın yolcu sizin otelinizi bir görsün ondan sonra adım adım fiyatları artırırsınız. Bizim derdimiz oteli öldürüp para kazanmak değil bizim amacımız uçağı doldurmaktı ama otelciler bunu anlayamadı.”

“INFO TURLARI İÇİN DE DESTEK ALAMIYORUZ”

Düzenledikleri info turları kapsamında otellerden gerekli desteği göremediklerini de belirten Kadir Baydur; otellerin bu konuda daha önce kandırıldıkları için bir nebze haklı olduklarını ifade ederek; şu değerlendirmelerde bulundu:

“Daha önce bazı art niyetli insanlar, ben info grubu getiriyorum diye otelcileri kandırmışlar. Gruba üç tane acenta temsilcisi, 40 müşteri koymuşlar ve bunu info grubu gibi göstermişler. Aldatmışlar otelcileri… Şimdi biz, otellerden info gezilerimiz için destek talep ettiğimizde destek alamıyoruz. Şu ana kadar dört tane info grubu yaptık; yaklaşık 60 pax getirdik. Bunların hepsini cebimizden ödedik.”

İSTANTOUR’UN MARMARA BÖLGESİ TUR PAKETLERİNİN DETAYLARI

İSTANTOUR olarak öncelikli hedeflerinin ülke ve İstanbul turizmine katkı sağlayan İntourist’ın İstanbul charter uçuşlarının devamlılığını sağlamak olduğunu belirten Kadir Baydur; “bu charter’ların devamlılığını sadece İstanbul ile sağlayamayız. Rus turistlere sadece İstanbul’u sunmayla sınırlı kalırsak; Antalya örneği gibi olur ve İstanbul’u tüketip, bitiririz. Marmara Bölgesi’nin potansiyelini, bölgedeki turizm çeşitliliğini Rus turistler ile tanıştırıp İstanbul ve bölge turizmine katkı sağlamalıyız. Geçtiğimiz günlerde İBB tarafından kurulan İstanbul Turizm Platformu’nun lansman toplantısında da İstanbul’un çevre iller ve destinasyonlar ile pazarlaması gerektiği üzerinde duruldu. Biz de bu doğrultuda düşünüyoruz ve bunun öncesinde yeni tur paketleri oluşturduk” dedi.

“GÜNÜBİRLİK KIRKLARELİ” VE “3 GÜNLÜK MARMARA” TUR PAKETLERİ

İSTANTOUR Sahibi Kadir Baydur, oluşturdukları “Günübirlik Kırklareli” ve “3 Günlük Marmara” tur paketleri hakkında şu detayları paylaştı:

“İlk olarak İstanbul’dan Kırklareli’ne günübirlik turlar koyduk. Bu tur paketinin konseptini culinary, gastronomi ve doğa turizmi olarak belirledik. Turizm Marka Uzmanı Dr. Metin Çelik ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın önemli destekleriyle 90 kişilik bir info gezisi düzenleyeceğiz. Bu info kapsamında acenta temsilcilerini değil, direkt olarak acenta sahiplerini ağırlayacağız. Rusya’da en fazla satış yapan ilk 90’da yer alan acentaların sahiplerini Kırklareli’ne getireceğiz. Kırklareli turizmine katkı sağlamayı planlıyoruz.”

Marmara Bölgesi’nin kültür, doğa, gastronomi, sağlık ve termal gibi turizmin birçok çeşidine ev sahipliği yaptığını ve bu turizm çeşitlerine yönelik önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Kadir Baydur; “sürdürülebilir turizm anlayışı ve İstanbul’un çevresindeki illeri de turizme kazandırıp pay almalarını sağlamak için 3 günlük bir tur programı daha oluşturduk” dedi.

“MARMARA BÖLGESİ OTELLERİNİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Kadir Baydur, İSTANTOUR’un “3 Günlük Marmara Turu” ile ilgili ise şu detayları paylaştı:

“Marmara’nın güzelliklerini, farklı şehirlerini ve zengin turizm potansiyelini Rus turistlere tanıtacağız. Marmara Bölgesi’nde doğa, gastronomi, kültür-sanat, termal ve sağlık turizmine yönelik önemli bir potansiyel ve zenginlik söz konusu… Marmara’nın bu yönünü Rus turistlere göstereceğiz. Ruslar bizim sahip olduğumuz termal turizm potansiyelini bilmiyorlar; onlara bu potansiyeli göstereceğiz. 18 Kasım’da başladığımız bu tur kapsamında Kırklareli – Çanakkale – Bursa – Yalova rotasını izleyeceğiz. Konaklamalar bir gece İstanbul’da, bir gece Çanakkale’de ve bir gece de Yalova şeklinde gerçekleşecek. Bu konuda da Trakya Kalkınma Ajansı önemli katkılarda bulundu. Ama düzenleyeceğimiz info turu için bölge otellerinin desteğine ihtiyacımız var.”

ŞUBAT AYINDA SAĞLIK VE TERMAL TURİZMİ İÇİN WORKSHOP DÜZENLEYECEK

İSTANTOUR Sahibi Kadir Baydur son olarak; 2020 yılının Şubat ayında bölgedeki termal ve sağlık turizmi potansiyelini Ruslara tanıtmak için bir workshop etkinliği düzenleyeceklerini açıkladı.

“BDT ÜLKELERİ SAĞLIK TURİZMİ İÇİN HEDEF PAZAR HALİNE GELMELİ”

Rusya’dan sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren acenta temsilcilerinden 300 – 400 kişilik bir grubu Şubat ayında Türkiye’ye getirip; bölgedeki termal otelleri, hastaneleri, sağlık merkezlerini, kaplıcaları ve sanatoryumları tanıtmayı planladıklarını belirten Kadir Baydur; “günümüzde sağlık turizmi ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Araplara yoğunlaşmış durumda. BDT Ülkeleri bazında düşünürsek; burada önemli bir nüfus potansiyeli var. Biz sağlık ve termal turizm alanındaki zenginliklerimizi, potansiyelimizi Rusya ve BDT Ülkeleri ile tanıştırırsak yüksek talep görürüz. Çünkü bu ülkelerde her yıl bir haftalığına termal tesislere, kaplıcalara gitme kültürü var; buna önem veriyorlar” dedi.